Wat is een ERP-systeem

Alles over ERP-systemen

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Een ERP-systeem is een softwarepakket waarin de data van verschillende bedrijfsafdelingen wordt samengebracht en geautomatiseerd.

Wij vertellen je alles over de voordelen en nadelen, hoe je slimmer kunt rapporteren en wat een ERP-systeem kost.

De voordelen van Enterprise Resource planning

Het meest voorkomende argument voor het aanschaffen van een ERP-pakket, is dat het resulteert in de besparing van tijd en geld. De reden is dat alle belangrijkste bedrijfsinformatie is gekoppeld in één database en dus op elk moment van de dag voor iedereen toegankelijk is.

Zonder een ERP-systeem werk je met aparte informatiesystemen. Het gevolg? Elke afdeling moet apart de informatie invoeren. Hierdoor ontstaan verschillende datasets met overlappende, inconsistente of soms ontbrekende gegevens.

Rond de millenniumwisseling was een ERP-systeem een luxe die alleen grote bedrijven zich konden veroorloven. Door ontwikkelingen in de technologie – vooral de opkomst van de cloud – heeft ertoe geleid dat de software nu ook voor een betaalbare prijs beschikbaar is voor het midden- en kleinbedrijf.

Een ander voordeel is het overzicht wat je voor je ICT-afdeling creëert. Je hebt niet langer te maken met meerdere leveranciers van meerdere systemen, maar hebt één leverancier en dus één aanspreekpunt.

Lennart Schultz

Meer weten over ERP-systemen? Vraag het aan ERP-expert Lennart Schultz.

Maak afspraak

De nadelen van Enterprise Resource Planning

ERP-software heeft veel voordelen. Maar er kleven ook nadelen aan. De twee grootste bezwaren zitten hem in de kosten en het werk wat komt kijken bij de implementatie.

ERP-software is er in alle soorten en maten. Van de grootste pakketten is een bekend kenmerk de prijs van de software. Toch hoeft de prijs geen breekpunt te zijn. Sterker nog, we kennen genoeg voorbeelden van klanten in het MKB waarbij de investering zich binnen drie jaar heeft terugverdient.

De implementatie stelt ook veel organisaties voor hoofdbrekens. De implementatie is een complex project, waarbij meerdere afdelingen betrokken zijn. Een goede voorbereiding is daarom van essentieel belang, want dit verkort de tijd die nodig is om alle systemen, managers en medewerkers met elkaar op één lijn te krijgen.

x

Voor wie is een ERP Pakket geschikt

Tegenwoordig worden ERP-systemen in alle soorten en maten geleverd. Hierdoor is de software interessant geworden voor meerdere soorten bedrijven. Naast multinationals kunnen ook middelgrote en zelfs kleine bedrijven hun processen stroomlijnen.
Een trend van de laatste jaren is dat meer ERP-pakketten toegankelijk zijn geworden voor het MKB: er zijn al pakketten die aangeschaft kunnen worden vanaf twee gebruikers.

Door de opkomst van de cloud zijn de implementatiekosten bovendien fors gedaald, waardoor de drempel voor kleinere bedrijven flink is verlaagd.

Ook zijn er in de afgelopen jaren meer pakketten op de markt gekomen specifiek voor bepaalde sectoren, zoals de bouw, gezondheidszorg of de productie.

Lees meer

Slimmer Rapporteren

Een ERP-systeem ontsluit het hele bedrijf. Dit levert waardevolle inzichten op.

Vrijwel alle ERP-systemen hebben verschillende ingebouwde rapportagefuncties én hebben de mogelijkheid om rapportages op maat te genereren.

Omdat alle bedrijfsinformatie gekoppeld en geconsolideerd is, wordt het management van betere rapportages voorzien. Het resultaat is dat het MT meer grip en daardoor betere sturingsmethoden krijgt. Hierdoor kunnen strategische keuzes sneller worden genomen.

Handige modules

De meeste ERP-pakketten bestaan uit een brede basis, waaraan aanvullende modules kunnen worden gekoppeld. Elke module bedient een bepaald proces (in veel gevallen een specifieke afdeling binnen het bedrijf).

Voorbeelden van veelgebruikte modules:

  • HRM (Human Resource Management)
  • CRM (Customer Relationship Management)
  • BI (Business Intelligence)
  • SCM (Supply Chain Management)
  • WMS (warehouse management)

x

De keuze van een ERP-systeem

Een nieuw ERP-systeem kies je niet elke dag. Het komt vaak voor dat de voorbereidingsfase meerdere maanden in beslag neemt.

Lees meer

Wij adviseren om altijd ruimschoots de tijd te nemen voor de voorbereiding. Het keuzeproces begint bij het omschrijven van wat de software moet kunnen: het Pakket van Eisen (PvE). Hierin beschrijft de organisatie de musthaves, de wannahaves en de showstoppers (de eisen die zo belangrijk zijn dat de bedrijfsvoering in gevaar komt, zouden ze ontbreken.)

Na het omschrijven van de eisen, is het verstandig om het aanbod te filteren. Dit doe je door jezelf een aantal belangrijke vragen te stellen:

  • Kies je voor een generiek, of een branchespecifiek systeem?
  • Kies je voor een oplossing waarbij je werkt in de cloud, of ga je voor een systeem wat draait binnen de eigen infrastructuur?

Door het antwoord op deze vragen te achterhalen, kom je een stap dichterbij je doel, namelijk het vinden van het juiste pakket.

Wat kost een ERP-systeem?

Regelmatig krijgen wij de vraag wat de kosten van een ERP-implementatie zijn. Dit is een logische vraag. Immers: al tijdens de verkennende fase wil je een beeld hebben van de kosten versus de baten, al was het maar om intern draagvlak te creëren.

Helaas is het niet mogelijk om een bedrag te noemen, omdat de implementatie maatwerk is.

Wat we wel kunnen, is je een idee geven van de directe en indirecte kosten waarmee je rekening moet houden.

De kosten voor de software. Dit kan een éénmalig bedrag zijn, of een maandelijkse factuur op basis van het aantal gebruikte licenties.

  • Aanschaf en implementatie van extra addons en modules
  • Aanpassingen aan de ICT-infrastructuur
  • Consultancy kosten
  • Beveiliging
  • Training en opleiding

Whitepaper

Meer lezen over hoe je een ERP-systeem kiest? In onze whitepaper ‘6 belangrijke succesfactoren voor een weloverwogen ERP-keuze’ beschrijven onze consultants tot in detail welke stappen je maakt en hoe je dit doet.Download hier

Veelgestelde vragen over ERP-systemen

Wat is een ERP systeem?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Een ERP-systeem is een softwarepakket waarin de data van verschillende bedrijfsafdelingen wordt samengebracht en geautomatiseerd.

Wat is het voordeel van een ERP-systeem?

Het meest voorkomende argument voor het aanschaffen van een ERP-pakket, is dat het resulteert in de besparing van tijd en geld. De reden is dat alle belangrijkste bedrijfsinformatie is gekoppeld in één database en dus op elk moment van de dag voor iedereen toegankelijk is.

Voor wie is een ERP-pakket interessant?

Een trend van de laatste jaren is dat meer ERP-pakketten toegankelijk zijn geworden voor het MKB: er zijn al pakketten die aangeschaft kunnen worden vanaf twee gebruikers.
Door de opkomst van de cloud zijn de implementatiekosten bovendien fors gedaald, waardoor de drempel voor het MKB flink is verlaagd.

Meer weten?

Meer weten over wat er komt kijken bij de implementatie van een ERP-systeem? Onze ervaren consultants vertellen je er alles over.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures