Arrix nieuws

Microsoft schakelt macro’s standaard uit

Ontvang je bestanden via het internet? Dan gaan er binnenkort een aantal veranderingen plaatsvinden. Bevatten deze bestanden macro’s, dan gaat Microsoft deze macro’s standaard uitschakelen.

 

Wat zijn macro’s?

Macro’s kunnen veel functionaliteit toevoegen aan Office, maar mensen met slechte bedoelingen gebruiken deze ook vaak voor het verspreiden van malware naar nietsvermoedende slachtoffers. Ze zijn niet vereist voor dagelijks gebruik, zoals het lezen of bewerken van een document in Word of met behulp van Excel-werkmappen. In de meeste gevallen kun je alles doen wat je moet doen in Office zonder het gebruik van macro’s.

 

Wat zijn bestanden van het internet?

Bestanden afkomstig van het internet zijn bijvoorbeeld gedownloade bestanden van een website of bestanden die je via de e-mail ontvangt. Met de bestanden die je met jouw collega’s deelt gebeurt dus niets mee.

 

Zijn de macro’s in een bestand geblokkeerd? Dan tref je de volgende balk aan:

macro's

 

In dit artikel legt Microsoft uit waarom ze dit doen.

 

Macro’s toestaan

Wil je de Macro’s toch toestaan? Stel jezelf dan eerst de volgend vragen:

 

Verwacht ik een bestand met macro’s te ontvangen?

Open nooit een onverwachte bestandsbijlage, zelfs niet als deze afkomstig is van iemand die je vertrouwt. Bij een phishing aanval lijkt het of de mail komt van een persoon of organisatie die je vertrouwt. Dit is een poging om je het te laten openen.

 

Word ik aangemoedigd om inhoud in te stellen door een onbekende?

Een veelgebruikte tactiek van aanvallers is het maken van een voorwendsel, zoals het annuleren van een bestelling of door je een juridisch document te laten lezen. Ze laten je een document downloaden en verleiden je om macro’s uit te voeren. Geen enkel legitiem bedrijf laat je een Excel-bestand openen voor het annuleren van een bestelling en voor het lezen van een document in Word heb je ook geen macro’s nodig.

 

Word ik aangemoedigd om inhoud in te schakelen via een pop-up-bericht?

Heb je het bestand van een website gedownload, dan zie je mogelijk pop-ups of andere berichten die je stimuleren om actieve inhoud in te schakelen. Dit zijn veelgebruikte tactieken van aanvallers. Bij deze tactieken moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Is dit bestand echt veilig?

Als een gedownload bestand van internet wil dat je macro’s toestaat en je weet niet zeker wat deze doen, moet je dat bestand waarschijnlijk gewoon verwijderen.

 

Oftewel, bij twijfel niet doen! Better safe than sorry.

 

Toch toegang tot het bestand

Ben je heel erg zeker dat je document toch veilig is, dan is er een workaround beschikbaar waarmee je de macro’s deblokkeert.

 

Sla het bestand op en ga er via de verkenner naartoe. Rechtsklik er op en kies voor ‘eigenschappen’.

Onderaan het eerste tabblad zie je het kopje ‘beveiliging’ of ‘security’ Vink het ‘deblokkeren’ vakje aan en klik op ‘OK’. Nu zijn de macro’s ingeschakeld in dit document.

macro's

Heb je vragen of twijfel je over een document? Neem dan contact op met de Servicedesk, wij helpen je graag verder.

Bron: Microsoft

 

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures