Even een opfriscursus voor diegenen die niet meer weten waar ICT eigenlijk voor staat: Informatie- en Communicatietechnologie. Informatie wordt via Technologie aan de eindgebruikers aangeboden. Logisch toch? Een vaak vergeten, maar hevig veranderend onderdeel van ICT is Communicatie. Communicatie is op zijn minst een even belangrijk onderdeel van ICT. Telefonie is sinds enkele jaren volledig ingeburgerd als VOIP (bellen via internet) oplossing. Klassieke telefooncentrales worden eigenlijk niet meer verkocht. En wat te denken van e-mail? Een niet meer weg te denken communicatiemiddel in de moderne maatschappij.
Een stukje geschiedenis:
Eind jaren negentig van de vorige eeuw en in de eerste jaren van de huidige eeuw ontstond er een nieuw fenomeen in het communicatielandschap: Instant Messaging. Korte berichten versturen waar de gesprekspartner direct op kan reageren. Door de jaren heen is er veel verschillende populaire programmatuur in de omloop geweest waaronder ICQ (1996) en MSN (1999), deze messengers zijn in Nederland razend populair geweest, vooral bij de jeugd tussen de 10 en 20 jaar oud. Naast chatten, kon je met MSN eenvoudig je beschikbaarheidsstatus aanpassen, maar ook een gemoedstoestand meegeven. Later werd hier webcam- en audiofunctionaliteit aan toegevoegd en was het mogelijk, mits voldoende bandbreedte, om te videobellen. MSN werd uiteindelijk Windows Messenger en in 2011 kocht Microsoft Skype. Hiermee was het lot van de MSN / Windows Messenger feitelijk bezegeld. In de jaren die volgden heeft Microsoft een transitie van de MSN gebruikers naar Skype bewerkstelligd.
Waar staan we anno 2016?
Microsoft heeft natuurlijk de populariteit van MSN in de jaren ‘90 en ‘00 onderschreven en is ook op zakelijk vlak aan het werk gegaan. Immers: de tieners van toen bevinden zich inmiddels op de arbeidsmarkt! Met Skype heeft Microsoft een hele grote speler uit de markt overgenomen. Naast het feit dat men met Skype een goed communicatiepakket in handen heeft, is het stuk naamsbekendheid van Skype ook een grote troef.
Microsoft is vanaf 2003 al bezig met (messaging) communicatie op zakelijk vlak. Vanaf 2010 werd de naam Lync gebruikt voor het zakelijke messaging platform. Met de overname van Skype is de naam Lync komen te vervallen en spreken we nu van Skype voor Bedrijven. Doordat Skype voor Bedrijven standaard is opgenomen in het E3 abonnement van Office365, is deze zakelijke variant van Skype heel bereikbaar geworden voor het midden- en kleinbedrijf.
Wat kunnen we met Skype voor Bedrijven?
In essentie is er niet heel veel veranderd tussen MSN van destijds en Skype voor Bedrijven van nu. Je kunt het zien als een messaging platform voor zakelijke doeleinden. In de Skype voor Bedrijven client kun je je collega’s toevoegen om met ze te chatten. Als je collega’s niet rechtstreeks in je buurt zitten, is dit erg handig. Denk aan bedrijven met meerdere vestigingen. Ook kun je videobellen en virtuele vergaderingen opzetten. Beschikbaarheidsinformatie is aanwezig in de client, zodat je eenvoudig kunt zien of een collega beschikbaar is. Naast collega’s kun je ook andere Skype voor Bedrijven gebruikers toevoegen aan je Skype client. Communiceren met relaties die ook gebruik maken van Skype voor Bedrijven is dus mogelijk.
Verder kun je in een virtuele vergadering presenteren met een whiteboard of met PowerPoint. Daarnaast, en dit is een hele handige functie, kun je met Skype voor Bedrijven elkaars systeem “overnemen” voor bijvoorbeeld assistentie bij een bepaalde klus.
Met Skype denkt de gemiddelde persoon ook automatisch aan bellen via internet. Dit is zoals Skype oorspronkelijk bedoeld was. Het bellen naar vaste telefoonnummers vanuit Skype voor Bedrijven van Office 365 staat op dit moment nog in de kinderschoenen. Verwacht wordt dat hier in de loop van 2017 verandering in zal komen. Met Skype voor Bedrijven On-Premise is het wel mogelijk om te koppelen met het “vaste” telefoonnet.
Tot slot:
De (i)Communicatie(t) verandert continu. In 2006 was MSN niet weg te denken voor veel mensen. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en is Skype de vervanger geworden van MSN. Skype voor Bedrijven heeft deze rol gekregen in de zakelijke wereld. Skype voor Bedrijven vergroot de communicatiemogelijkheden enorm!