Privacy is voor iedereen

Met de komst van de AVG, willen we meer grip krijgen op onze persoonsgegevens. Er wordt in deze tijd namelijk erg veel van ons vastgelegd. Ook vaak zonder dat we dit weten. Besef je dat je gegevens veel geld waard zijn en kunnen worden doorverkocht. Wees daarom bewust met wat je deelt. Want gegevens worden verzameld, gekoppeld en gebruikt of doorverkocht.

 

Wat is privacy

Privacy is voor iedereen een grondrecht. Het moet niet mogelijk zijn dat iemand dingen kan doen zonder dat je daar vanaf weet , inbreuk erop maak of invloed op heeft. Het is een recht om met rust gelaten te worden. Privacy gaat om de afscherming van persoonsgegevens, het eigen lichaam, de woning of leefruimte, familie- en gezinsleven. Ook het recht van vertrouwelijk communiceren valt hieronder.

 

Privacy ook belangrijk voor ondernemers

Als ondernemer heb je natuurlijk veel met persoonlijke gegevens te maken. Het begint al met je personeel, maar denk ook maar eens aan de informatie die je van klanten bewaard of de informatie die je van bezoekers op je website verzameld. Wat mag je allemaal verzamelen en gebruiken. Je mag alleen gegevens verwerken als je daarvoor een grondslag hebt uit de AVG. Maar wat is deze grondslag nu eigenlijk

 

Grondslag wat is dat?

Je moet een goede reden hebben om persoonsgegevens te verwerken. In de AVG zijn 6 redenen genoemd:

 

  1. Je hebt toestemming van de persoon
  2. Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om een overeenkomst uit te voeren
  3. Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken ivm een wetteijke verplichting
  4. Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om vitale belangen te beschermen
  5. Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om een taak van algemeen belang of openbaar gezag uit te voeren.
  6. Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om jouw gerechtvaardigde belang te beharigen.

 

Let op! Je moet zelf beoordelen of er een grondslag van toepassing is. Dat is je eigen verantwoordelijkheid.

 

Vermeld grondslag

Heb je een grondslag voor verwerking? Laat dan weten om welke het gaat en vermeld ze expliciet, zodat daar geen onduidelijkheid over kan bestaan. Plaatsen waar je ze kunt vermelden:

  • Privacyverklaring: Hierin moet in duidelijke en begrijpelijke taal staan welke gegevens je verzamelt, verwerkt, gebruikt of deelt en met wel doel. Iemand kan aan de hand van deze verklaring besluiten om wel of niet een overeenkomst met je aan te gaan. Zet deze verklaring op een gemakkelijk te vinden plek, meestal de website.
  • Privacy beleid: Dit is een intern document. Niet iedere onderneming is verplicht om dit te hebben. Dit kan helpen om aan je verantwoordingsplicht te voldoen.
  • Verwerking register: Hierin staat informatie over persoonsgegevens die je verwerkt. Je mag zelf weten hoe je dit opstelt.  Er moeten in ieder geval een aantal verplichte onderdelen in worden opgenomen. Ook is niet ieder bedrijf verplicht een verwerkingsregister bij te houden.

 

Heel wat om over na te denken dus. Op de website van de autoriteit persoonsgegevens staat veel nuttige informatie voor iedere ondernemer. Zoals een stappenplan om te zien of je persoonsgegevens mag verwerken. Ik adviseer je om daar eens te kijken, zodat je qua privacy van je werknemers, klanten en ook jouw als ondernemer beslagen ten ijs komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures