Onderzoekers hebben informatie verzameld over mobiele dreigingen. Daaruit hebben ze belangrijke ontwikkelingen en waardevolle inzichten gehaald. Het blijkt dat maar liefst 1% van de onderzochte mobiele apparaten geïnfecteerd is met malware. Deze 1% vormt een aanzienlijk risico, als je bedenkt wat het aantal mobiele apparaten wereldwijd is.
Aanvallers richten zich steeds vaker op mobiele platformen. Deze vorm van cybercriminaliteit is een groeiende dreiging, wat een toenemende zorg is voor zowel organisaties als eindgebruikers. Door de complexiteit van deze dreigingen moeten organisaties hun gebruikers steeds beter bewust maken en informeren, zodat zij potentiële gevaren herkennen en er op de juiste manier op reageren.
Mobiele devices effectief te beschermen
Er zijn diverse mogelijkheden om de mobiele devices binnen jouw organisatie beter te beschermen, en de oplossingen lijken veel op die voor vaste devices:
- Device management strategie: Hiermee kan je effectief en veilig alle devices binnen het netwerk beheren.
- Veilige configuraties: Implementeer veilige instellingen voor alle apparaten.
- Up-to-date houden van OS en software patches: Houd het besturingssysteem en alle software altijd up-to-date .
- Naleving van beleid en compliance: Laat alle apparaten voldoen aan de geldende beveiligingsregels en voorschriften.
Bring Your Own Device (BYOD)
Als je medewerkers persoonlijke devices gebruiken voor toegang tot bedrijfsbronnen, dan is een goede cyberhygiëne essentieel. Stem deze devices af op jouw cybersecurity plan, zodat bedrijfsbronnen veilig worden gebruikt, ongeacht wie de eigenaar is. Een gelaagde verdedigingsaanpak is noodzakelijk. Als aanvallers door een laag komen, stuiten ze op de volgende laag die de dreiging beperkt. Controleer daarom of je devices voldoen aan:
- Vereiste minimale OS- en appversies
- Geavanceerde beveiligingsconfiguraties
- Volume-encryptie
- Multi-factor authenticatie
- Endpoint security software
- Versleutelde datacommunicatie over alle netwerkverbindingen
Incident Response Plan
Je hebt een goed plan nodig waarmee je snel reageert op securityincidenten voor alle endpoints, inclusief mobiele devices. Dit plan moet duidelijke protocollen bevatten voor het detecteren, isoleren en beperken van de impact van securityincidenten op mobiele apparaten. Regelmatige trainingen en simulaties stimuleren je medewerkers om deze protocollen op de juiste wijze volgen.
Regelmatige scans
Een plan alleen is niet voldoende. Voer ook regelmatig scans uit. Het regelmatig scannen van mobiele devices op indicaties en afwijkingen helpt bij het identificeren en neutraliseren van dreigingen voordat ze escaleren tot iets ergers, zoals een datalek. De bescherming tegen geavanceerde dreigingen vraagt vaak om specialistische kennis en expertise.
Voorbereiding op toekomstige dreigingen
Versterk je verdediging tegen mobiele dreigingen en bescherm jouw bedrijfsgegevens effectief op mobiele devices . Bereid je proactief voor op potentiële securitydreigingen. Geef prioriteit aan training en bewustwording en implementeer best practices. Criminelen ontwikkelen steeds geavanceerdere technieken, waaronder phishing-methoden die detectie op mobiele devices omzeilen. Ook social engineering-strategieën nemen toe, waarbij kwaadwillenden misbruik maken van het feit dat mobiele gebruikers vaak minder aandacht hebben voor security.
Door een gedegen aanpak en voortdurende waakzaamheid kun je jouw organisatie beter wapenen tegen de steeds veranderende dreigingen in het mobiele landschap.