IT Trends van 2025 (1): Zero Trust de toekomst van IT Beveiliging

toekomst it beveiliging

De wereld van IT beveiliging verandert razendsnel. Met cyberdreigingen die steeds slimmer en hardnekkiger worden, is het traditionele beveiligingsmodel niet langer voldoende. Hier komt Zero Trust in beeld, een strategie waarbij je standaard niemand vertrouwt en alles controleert. Of je nu binnen je netwerk of daarbuiten werkt, alles moet geverifieerd worden.

Zero Trust betekent dat je elke toegangspoging – binnen en buiten je netwerk – kritisch onder de loep neemt. Het idee dat gebruikers binnen een bedrijfsnetwerk automatisch te vertrouwen zijn, is achterhaald. Zeker nu hybride werken en cloudoplossingen de norm zijn geworden. Data, systemen en medewerkers zijn overal en dat vraagt om een nieuwe aanpak.

 

2025; Zero Trust is een must

In 2025 is Zero Trust geen optie meer, maar een must. Cybercriminaliteit groeit en de digitalisering van bedrijven vraagt om nog strengere beveiliging. Het gaat er niet meer om of je Zero Trust moet toepassen, maar hoe snel je dat doet. Technologieën zoals kunstmatige intelligentie en machine learning gaan de beveiliging versterken. Deze systemen herkennen bedreigingen sneller en blokkeren ze voordat ze schade aanrichten.

 

Zero Trust in Actie

Als jouw medewerker inlogt vanaf een onbekende plaats op een onbekend netwerk, wordt dit met Zero Trust niet zomaar goedgekeurd. Identiteit, locatie en apparaat worden gecontroleerd voordat er toegang wordt verleend. Dit proces draait om drie kernprincipes :

  1. Identiteit centraal stellen: Of je nu werkt op kantoor of thuis, authenticatie is cruciaal. Multifactor authenticatie (MFA) en identiteitsbeheer spelen hier een sleutelrol
  2. Minimale toegangsrechten: Je krijgt alleen toegang tot wat je echt nodig hebt. Dit principe ook wel bekend als “least privilege access”, beperkt risico’s.
  3. Continue monitoring: Activiteiten worden continu geanalyseerd op verdachte patronen. Zo kun je snel reageren als er iets misgaat.

 

Waarom is Zero Trust zo belangrijk?

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder. Hackers richten zich niet alleen op grote bedrijven, maar ook op het midden- en klein bedrijf. Met Zero Trust maak je het hen een stuk moelijker. Zelfs als een aanvaller in je netwerk terechtkomt, kan hij of zij niet zomaar toegang krijgen tot gevoelige systemen of data.

Daarnaast sluit Zero Trust perfect aan op de moderne IT-omgeving. Vroeger was een sterke firewall voldoende om je systemen te beschermen, maar dat is nu niet meer genoeg. Werknemers werken overal, en systemen draaien vaak in de cloud. Zero Trust zorgt ervoor dat je deze nieuwe manier van werken veilig kunt omarmen.

 

Hoe begin je met Zero Trust?

Het lijkt misschien een grote stap, maar je kunt Zero Trust stap voor stap invoeren, begin bijvoorbeeld met:

  • Identiteit als basis: Zijn de accounts van je medewerkers goed beschermd? Introduceer MFA en verbeter je identiteitsbeheer
  • Afgeschermde netwerken: Deel je netwerk op in segmenten, zodat gevoelige informatie apart wordt gehouden
  • Bewustzijn verhogen: Zero Trust is niet alleen technisch. Je medewerkers zijn vaak je eerste verdedigingslinie. Zij moeten weten hoe ze veilig werken en aanvallen herkennen.

Zero Trust is niet zomaar een trend; het is de toekomst van IT-beveiliging. Hoe eerder je begint, hoe sterker je staat tegen de dreigingen van morgen. Breng jouw IT beveiliging in beeld. Met de Security Baseline Scan zet je jouw omgeving af tegen de Security Baseline. Dit is een overzicht van producten, technieken en best practices die samen jouw omgeving optimaal beveiligen. Je maakt je verdedigingslinie zo sterk mogelijk en voorziet medewerkers van kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om zichzelf en de organisatie te beschermen tegen cybercriminaliteit.

Meer informatie over de security base line scan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe ziet jouw toekomstige it beveiliging eruit?

Met de Security Baseline Scan krijg je er zicht op

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures