Branche-specifieke systemen of een generiek systeem

De meest gestelde vraag aan onze consultants: waar begin ik met zoeken? Wil ik een branchepakket of een generiek ERP-systeem? Wij snappen deze vraag wel. Er zijn immers honderden aanbieders, dus waar zet je de eerste stap?

Wij helpen je op weg.

Naadloos aansluiten

Een ERP systeem is succesvol als het naadloos aansluit op je bedrijf. De eerste keuze die je waarschijnlijk gaat maken is een keuze tussen een branche-ERP of een generiek ERP.

De meeste bedrijven kiezen voor een branche-ERP. Op zich een hele logische keuze, want een specialistisch systeem is goed in de uitdagingen van jouw sector. Een machinebouwer zal altijd kiezen voor een pakket waarbij resourceplanning het speerpunt is. En de voedingsmiddelenindustrie vindt receptuurbeheer en T.H.T. belangrijk.

Nadelen branche-specifiek systeem

Toch kleven er ook nadelen aan een branche-specifiek ERP systeem. Vaak moet er nog een financieel systeem op aangesloten worden. En wat als een branchesysteem geen HR-software of CRM bevat? Dan moet je meerdere systemen kiezen en koppelen. Dit levert uitdagingen op. Zijn de koppelingen er wel? Welke investering brengt dat met zich mee? En is het allemaal te beheren?

Integratie bij generiek systeem

Bij een generiek systeem zoals SAP, Exact of Navision zijn alle onderdelen geïntegreerd. Vaak zijn ze zo in te richten dat ook branche-specifieke zaken, zoals materiaalplanning en voorraadbeheer, gemakkelijk zijn toe te voegen. Het nadeel bij generieke ERP-systemen is dat de implementatie langer duurt, want er moeten meer zaken ingericht worden. Bovendien is een generiek ERP-systeem vaak duurder.

Goede voorbereiding

Juist daarom is het zo belangrijk dat je goed voorbereid start, met een gedegen businesscase en een afgewogen Programma van Eisen. Een goede tip is om bij branchegenoten te gaan kijken: bij voorkeur bij eentje die werkt met een branche-systeem en één die werkt met een generiek ERP-systeem.

Download de whitepaper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Gerelateerde blogs

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden!

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures