Einde elfproef, is jouw organisatie klaar voor de nieuwe IBAN regels?

Heb je nog steeds een 9-cijferig bankrekeningnummer zonder verdere IBAN-gegevens in je boekhoudpakket? Dit is niet meer mogelijk per 1 januari 2020! Vanaf dat moment komt de uitgave van IBAN-nummers namelijk bij de Nederlandse banken zelf te liggen in plaats van centrale toewijzing. Wat betekent dit voor jou?

 

Elfproef

Allereerst wil ik je meenemen naar hoe het tot nu geregeld was. Tot dusver kon je de elfproef uitvoeren op op Nederlandse bankrekeningnummers om te controleren of het nummer een geldig rekeningnummer is. Dit is een test die in het Nederlandse betalingsverkeer wordt uitgevoerd op negencijferige en tiencijferige Nederlandse bankrekeningnummers. Deze elfproef werkt als een variant op het gebruik van een controlecijfer en dient ervoor om te controleren of er niet twee cijfers zijn verwisseld in een bankrekeningnummer en of deze wel juist is. De cijfers worden “gewogen” bij elkaar opgeteld, dat wil zeggen dat afhankelijk van de positie van het cijfer wordt het met een afgesproken waarde vermenigvuldig. De uitkomst van deze resultaten moet een veelvoud zijn van elf.

 

Geen centrale toewijzing meer

Vanaf volgend jaar vindt er geen centrale toewijzing meer plaats en kan  het dus voorkomen dat de cijfercombinatie in het rekeningnummer niet meer uniek is. Een rekeningnummer als ‘0123456789’ kan straks voorkomen bij de Rabobank, ING en een ABN AMRO. Wat maakt een rekeningnummer dan nog wel uniek? In combinatie met de BICcode en het controlegetal zijn de rekeningnummers nog altijd uniek. Daarnaast voldoen geldige IBAN-rekeningnummers aan de ‘mod-97-check’. De huidige elfproef komt hiermee te vervallen. Door deze elf proef af te schaffen, sluit Nederland straks volledig aan op de internationale IBAN standaard.

 

Per 1 januari 2020 mogen Nederlandse IBAN-rekeningnummers van 18 cijfers en letters ook niet meer afgerond worden tot de laatste 10 cijfers. Ook oude rekeningnummers van 10 cijfers of minder mogen niet meer automatisch worden omgezet naar volledige IBAN rekeningnummers. Mocht dit wel gebeuren dan kunnen er fouten ontstaan bij het verwerken van IBAN’s en eventueel leiden tot betalingen naar verkeerde rekeningen van verkeerde rekeninghouders.

 

Wat te doen?

Controleer uw financiële administratie op registratie van uw IBAN-rekeningnummers. Sommige administratieve systemen zijn bij invoering van IBAN in 2014 maar voor een gedeelte aangepast. Het werken met Nederlandse IBAN’s waarvan de laatste 10 cijfers uniek zijn levert dan ook geen problemen op. Ook wordt vaak de elfproef nog toegepast. Deze administratieve systemen moeten wel vóór 1 januari 2020 zijn aangepast, waardoor volledige IBAN’s voortaan overal op dezelfde manier verwerkt worden. Twijfel je erover of dit bij jou allemaal goed geregeld is? Neem dan contact op met de leverancier van je administratieve systeem, deze kan je precies vertellen of deze wijziging van invloed is op jouw financiële administratie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures