Encryptie mag niet ontbreken in jouw digitale toolkit

encryptie

Gegevens liggen continu op de loer voor aanvallen, en daarom speelt encryptie een cruciale rol. Maar wat is encryptie precies, waarom zou je het gebruiken, en hoe verschillen de verschillende soorten? En wist je dat veel populaire applicaties dit al standaard inzetten? Je ontdekt het in deze blog.

Natuurlijk wist ik voor mijn training Microsoft SC 900 wel wat encryptie was, maar dat er 2 vormen waren, was mij onbekend en het was een eyeopener dat encryptie soms zelfs een gevaarlijk wapen is.

 

Wat is Encryptie?

Encryptie is het proces van omzetten van leesbare informatie naar een onleesbare code. Alleen mensen (of systemen) met de juiste sleutel kunnen deze gegevens terugvertalen naar de originele vorm. Een versleuteld bericht lijkt dus op een onsamenhangende warboel voor buitenstaanders, tenzij zij toegang hebben tot de sleutel om het te ontcijferen.

 

Waarom Encryptie gebruiken?

Encryptie beschermt jouw gegevens tegen ongewenste ogen en speelt een belangrijke rol in vertrouwelijkheid, integriteit en authenticatie. Met encryptie krijgen alleen bevoegden toegang, het voorkomt dat data onderweg wordt aangepast en het bevestigt de identiteit van de zender of ontvanger. Zowel bedrijven als particulieren kunnen hiermee hun gevoelige informatie, zoals wachtwoorden of financiële gegevens, beschermen tegen cyberaanvallen.

Encryptie is ook een essentieel onderdeel van de NIS2-richtlijn, omdat hiermee gevoelige informatie onleesbaar blijft voor onbevoegden, zelfs als deze wordt onderschept of gestolen. Bedrijven moeten dus niet alleen nadenken over het versleutelen van hun data, maar ook over het regelmatig updaten van hun encryptiestandaarden om te voldoen aan de eisen van NIS2 om cyberdreigingen te voorkomen.

 

Symmetrische en Asymmetrische Encryptie

Encryptie bestaat in twee vormen: symmetrische en asymmetrische encryptie. Symmetrische encryptie gebruikt dezelfde sleutel voor zowel het versleutelen als het ontsleutelen van data. Dit maakt het proces snel en efficiënt, maar brengt een uitdaging met zich mee: de sleutel moet veilig gedeeld worden tussen partijen, wat risico’s kan opleveren. Deze vorm van encryptie zie je vaak terug in toepassingen zoals VPN-verbindingen en databases.

Asymmetrische encryptie werkt anders. Hierbij worden een publieke en een private sleutel gebruikt. De publieke sleutel versleutelt de informatie, maar alleen de bijbehorende private sleutel kan deze weer leesbaar maken. Dit verhoogt de veiligheid, omdat de private sleutel niet gedeeld hoeft te worden. Hoewel asymmetrische encryptie trager is, maakt het de uitwisseling van gevoelige informatie betrouwbaarder. Je komt deze techniek tegen in digitale handtekeningen en beveiligde e-mails.

 

Encryptie in populaire toepassingen

Encryptie is tegenwoordig ingebouwd in veel tools die je dagelijks gebruikt. Zo maken WhatsApp en Signal gebruik van end-to-end encryptie, waardoor alleen verzender en ontvanger berichten kunnen lezen. BitLocker op Windows biedt encryptie voor harde schijven, zodat bestanden veilig blijven, zelfs als een apparaat gestolen wordt. Ook zie je encryptie terug in HTTPS-websites, die ervoor zorgen dat gegevens tussen jouw browser en de webserver versleuteld blijven. Daarnaast encrypten cloudopslagdiensten, zoals OneDrive, je bestanden zowel tijdens verzending als tijdens opslag.

 

Encryptie is soms ook een gevaarlijk wapen

Encryptie is essentieel voor veiligheid, maar in verkeerde handen is het ook een gevaarlijk wapen. Het wordt ook gebruikt in ransomwareaanvallen. Criminelen versleutelen hierbij bestanden van hun slachtoffers, zodat deze niet meer toegankelijk zijn zonder een speciale sleutel. Vervolgens eisen ze losgeld in ruil voor de ontgrendeling van deze gegevens.

 

Ga voor veiligheid met Encryptie

Met Encryptie heb je een krachtige manier voor het beveiligen van jouw gegevens, of het nu om zakelijke of persoonlijke informatie gaat. Door te begrijpen welke soorten encryptie er zijn en hoe populaire applicaties dit toepassen, kun je bewuster keuzes maken. Blijf alert en zorg ervoor dat jouw data altijd versleuteld is waar mogelijk.

Zorg dat je IT-beveiliging op orde is en laat je bijpraten door een betrouwbare partner of laat een scan uitvoeren op je omgeving. Krijg inzicht in je huidige situatie en weet precies welke stappen je nog moet nemen om je beveiliging te versterken. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies of een complete security scan!

Aanvragen Security Scan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak je IT beveiliging op orde

Krijg inzicht in je huidige situatie en weet precies welke stappen je nog moet nemen om je beveiliging te versterken

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures