Hoe PSD2 betalen makkelijker en goedkoper gaat maken

Van de tijd van acceptgiro’s tot aan digitaal bankieren is er veel veranderd en beter geworden. Maar we zijn er nog niet, want we kunnen nog steeds niet zonder tussenkomst van de bank rechtstreeks betalingen doen en ontvangen vanuit je ERP-systeem. Hier gaat PSD2 wat aan veranderen. 

 

PSD2 is de herziene versie van de Payment Services Directive (2007). Dit is de Europese wet (richtlijn) voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. Het is geen technische richtlijn maar een richtlijn die de weg vrijmaakt voor technische innovatie zonder tussenkomst van een bank. Één van de belangrijkste wijzigingen is dat je als rekeninghouder de baas bent over de eigen gegevens van je betaalrekening. Dit betekent dat je andere partijen toegang kan geven tot jouw betaalrekening. Dus stel je hebt als bedrijf meerdere bankrekeningen dan kun je met één rekeninginformatiedienst toegang krijgen tot al je betaalrekeningen. Dit betekent dat je jouw cashflow veel sneller kan analyseren en voorspellingen kan doen op basis van historisch gedrag, direct vanuit je BI en/of ERP systeem.

 

Betalen buiten het domein van de bank om

Nog een voordeel is het betalen of ontvangen van betalingen buiten de bank om. Je ERP leverancier toegang geven tot je betaalrekening betekent de eerste technologische stap tot real-time banking. Uiteraard alleen met toestemming van de rekeninghouder. Dus dan is het mogelijk om rechtstreeks vanuit jouw ERP-systeem betalingen te doen of te ontvangen buiten het domein van de bank om.

 

Privacy

Elke nieuwe technologische ontwikkeling kent ook een schaduwkant. Bij PSD2 is dat de privacy. Er zijn veel nieuwsberichten geweest over de zorgen met betrekking tot de privacy kant van PSD2. De wet zou te veel gericht zijn op innovatie en niet op het privacybelang van de rekeninghouder. Zo wordt het mogelijk dat een derde partij alle transactie gegevens inziet van de rekeninghouder, ook gegevens van transacties waar de derde partij niks mee te maken heeft. Ook andermans tegenrekening. De zorg is dat deze informatie gebruikt gaat worden in big data analyses door derden. Zowel consumenten al bedrijven moeten zeer voorzichtig te werk gaan bij het bepalen van wie je toegang geeft tot jouw bankrekening.

 

Tot slot

PSD2 is een goede manier om de concurrentiepositie van banken te doorbreken en  nieuwe innovaties op de markt toe te laten, maar er moeten zeer strenge eisen komen die die de privacy garandeert voor bedrijven en consumenten. Want er kunnen partijen zijn die minder zorgvuldig met je gegevens omgaan dan je zelf weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Gerelateerde blogs

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden!

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures