Eén simpele oplossing om jouw HR Administratie te verminderen

Tekorten gekwalificeerd personeel

We weten het allemaal: goed personeel is lastig te vinden en te behouden voor jouw organisatie. Door de aantrekkende banenmarkt kennen we grote tekorten aan gekwalificeerd personeel. Het zal je dan ook niet verbazen dat bij veel bedrijven werving en ontwikkeling van personeel hoog op de agenda staat. Nog verbazingwekkender is het dat in de praktijk er relatief weinig tijd aan dit onderdeel wordt besteed. We willen blijkbaar wel, maar we doen het niet.

HR ondergeschoven kindje

Hoe komt het dat er aan iets waar men zoveel prioriteit aan wil geven, toch zo weinig tijd wordt besteed? Bij veel  MKB bedrijven is HR een ondergeschoven kindje. Vaak werkt een HR medewerker parttime of is er geen HR medewerker en worden HR gerelateerde taken door bijvoorbeeld de officemanager uitgevoerd. Het uitgebreide takenpakket wordt dan in een beperkt aantal uren per week gepropt en krijgt niet de aandacht wat het verdient.

Belemmering is tijd en administratieve belasting

Helaas is de beschikbare tijd voor HR zaken niet de enige belemmering. De kern van het probleem zit vooral in de dagelijkse eenvoudige handelingen die uitgevoerd worden. Door de administratieve belasting komt men niet toe aan zaken waar het echt om gaat. Zoals het werven en opleiden van personeel en het ondersteunen van het management met gerichte rapportages. Uit onderzoek blijkt zelfs dat deze administratieve belasting de afgelopen jaren steeds verder is toegenomen.

Creëer betrokken medewerkers

Hoe zorg je ervoor dat je weer toekomt aan de dingen die jouw organisatie sterker maken? Waar vind je de tijd om de juiste medewerkers aan jouw bedrijf te binden of wanneer veranderende wetgeving je aandacht vraagt?

Heb je wel eens overwogen om jouw medewerkers in het HR proces te betrekken? Ga voor je zelf eens na hoeveel tijd je besteedt aan handelingen die medewerkers zelf kunnen uitvoeren, zoals het opvragen van verlofsaldo’s of beoordelingsgesprekken. Bespaar tijd door jouw personeelsdossier te digitaliseren en medewerkers zelf toegang te geven tot hun eigen dossier. Laat ze de informatie zelf zoeken en bewerken in plaats van dat jij dit doet. Geef ze daarnaast ook nog de regie over hun eigen ontwikkeling en opleidingsbehoefte en je bespaart niet alleen tijd, maar creëert ook betrokken medewerkers.

Voor je ligt dan de weg vrij om te doen wat jouw organisatie echt sterker maakt: het zoeken en behouden van de juiste mensen.

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Gerelateerde blogs

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden!

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures