6 Voordelen waarmee HR Software jouw organisatie sterker maakt

De afgelopen jaren worden steeds meer organisaties bewust van het belang van een goed HR beleid. Toch staat dit bij veel MKB bedrijven nog steeds in de kinderschoenen. Waar andere bedrijfsprocessen vaak al geautomatiseerd zijn door middel van ondersteunende software, gebeurt er op de HR afdeling veel handmatig. Zonde, aangezien hier meer rendement uit gehaald kan worden waardoor organisaties kosten en tijd kunnen besparen.

Om je als ondernemer of HR Professional binnen het MKB op weg te helpen hebben wij de voordelen van HR Software voor je op een rij gezet:

1. Tijd- en kostenbesparing

Op de HR afdeling is er vaak sprake van veel administratieve handelingen. Denk hierbij aan het bijhouden van lijstjes, mail correspondentie met medewerkers en het bijhouden van het fysieke personeelsdossier. Deze handelingen kosten vaak onnodig tijd en zijn foutgevoelig. HR Software ondersteunt je hierin en verbetert deze processen waardoor je snel tijd kan besparen op jouw administratie.

2. Betere besluitvorming

Wanneer je als HR Professional beter inzicht hebt in accurate data helpt dit je om gefundeerde beslissingen te nemen. Beslissingen die uiteindelijk moeten bijdragen aan de groei van jouw organisatie. Veel soorten HR Software voorzien je snel en eenvoudig van rapportages over onder andere verzuim, in- en uitstroom, leeftijdsopbouw, etc. Je kunt bijvoorbeeld uitstroom gegevens analyseren. Als blijkt dat er op een bepaalde afdeling in jouw organisatie veel uitstroom is ten opzichte van de andere afdelingen dan kun je direct bijsturen. Je kunt dus snel en onderbouwd beslissingen nemen.

3. Volgens de juiste wetgeving

Eén van de meest uitdagende en foutgevoelige taken van de HR afdeling is omgaan met de juiste wet- en regelgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regels omtrent ontslag, wet verbetering poortwachter, bewaarplicht van het dossier, etc. HR Software kan je ondersteunen bij het naleven van deze regels. Je kunt eenvoudig signaleringen zetten op acties die je moet nemen voor de wet verbetering poortwachter of documenten automatisch uit jouw personeelsdossier laten verwijderen in verband met de bewaarplicht. Zo ben je er zeker van dat je werkt volgens de juiste wet- en regelgeving.

4. Het bewaken van het proces

Je hebt beleid geschreven en wilt graag dat dit ook uitgevoerd wordt. Helaas is dit in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. In sommige gevallen is niet iedereen op de hoogte van het proces wat je hebt uitgestippeld of komt het proces niet vaak genoeg voor zodat het bij iedereen automatisme is. Door jouw processen te borgen in een HR Systeem geef je duidelijk sturing aan deze processen. Zo weet iedereen wat het proces inhoudt en wat er van hem wordt verwacht.

5. Effectiever communiceren

HR Software draagt bij aan betere communicatie en stroomlijning van processen. Denk hierbij aan het versturen van taken via werkstromen. Deze taken komen door het stramien van een werkstroom direct bij de juiste persoon terecht en staan klaar in zijn actielijst. Hierdoor is het altijd duidelijk wie waar verantwoordelijk voor is. Dit vermindert overbodige communicatie, je hoeft niet meer te mailen dat er dingen gedaan moeten worden. Daarnaast leent veel software zich als een intern communicatie platform. Denk hierbij aan de verspreiding va intern nieuws over verjaardagen, bedrijfsreglementen, lanceringen van nieuwe producten etc.

6. Automatische herinneringen

Naar mate jouw organisatie groter wordt zijn er steeds meer dingen die je moet bijhouden. Denk hierbij aan aflopende contracten, jubilea, verjaardagen etc. De kans dat je iets vergeet neemt hierdoor toe. Je kunt hiervoor handmatig lijstjes bijhouden, maar dit is vaak foutgevoelig en tijdrovend. Veel softwarepakketten kunnen jou ondersteunen door middel van automatische signaleringen op bijvoorbeeld aflopende contracten of jubilea. Zo ben je altijd op de hoogte wanneer je een belangrijke actie moet ondernemen en beperk je het risico op fouten, zoals het per ongeluk laten lopen van een contract.

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Gerelateerde blogs

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden!

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures