Is ICT in jouw organisatie een basisbehoefte? Of een middel voor ontwikkeling?

ict basisbehoefte

Ben je nauw betrokken bij je ICT omgeving dan weet je waarschijnlijk het antwoord al op deze vraag. Het antwoord is namelijk: beide. Maar welke tools zijn voor jou een must en met welke tools behoudt jouw bedrijf bestaansrecht of waarmee vecht je mee voor leiderschap in jouw markt?

 

De wetenschap verwijst vaak naar de behoeftepiramide van Maslow. Hiermee toon je aan wat de behoeften zijn van een persoon. Het gaat van de absolute basisbehoeften tot aan de behoeften die je hebt wanneer je een stevige fundering hebt in het leven. Helemaal bovenin de piramide staat “zelfontplooiing”.  Dan heb je je basisbehoeften op orde en werk je aan je verdere zelfontwikkeling.

 

ICT behoeften piramide

De ICT omgeving in jouw bedrijf is daarin niets anders. Je ICT omgeving biedt de fundering van jouw werkomgeving. Maar je gebruikt deze ook als je je bedrijf ontwikkelt. Voorwaarde is dat de basis altijd op orde is.

 

IT Direct heeft een model bedacht, waarop je dit goed kunt zien:

 

 

Fase digitalisering

In dit model zie je in welk fase van digitalisering een bedrijf is. Experts bij Microsoft geven aan dat bedrijven die mee vechten om het leiderschap binnen hun markt de potentie van hun ICT omgeving al volledig benutten. Daarentegen ziet het MKB de ICT omgeving nog steeds als een basisbehoefte (of zelfs als kostenpost). Ze zijn zich niet bewust van de mogelijkheden die ICT biedt. Mogelijkheden die hun marktpositie versterken.

 

Hoe staat jouw bedrijf ervoor?

Ga bij jezelf maar eens na hoe digitaal jouw bedrijf is. Mag jouw ICT manager aanschuiven bij het MT? En maak je strategische keuzes op basis van de adviezen van de manager van jouw data landschap? Of heb je nog helemaal geen data landschap?

 

Wat nu als je positie op deze piramide achterloopt op die van je concurrenten? Kom met jouw bedrijf sterker uit deze corona periode en maak tijd voor actie die gericht is op vooruitgang. Een goede ICT partner ondersteunt je hierbij. Je krijgt inzicht in hoe je ICT omgeving bijdraagt (of juist afdoet) aan jouw bedrijfsprocessen. En je bent klaar voor de volgende stap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Gerelateerde blogs

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden!

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures