Online veiligheid tijdens de feestdagen: cybercriminelen liggen op de loer

online veiligheid tijdens de feestdagen

De feestdagen brengen niet alleen piekmomenten in de verkoop, maar ook in de activiteiten van cybercriminelen. Terwijl bedrijven zich focussen op het afronden van het jaar, benutten hackers deze hectische tijd en slaan hun slag. Ze maken handig gebruik van overvolle agenda’s, minder waakzaamheid en een toename van digitale transacties.

Ontdek hoe cybercriminelen bedrijven tijdens de feestdagen doelwit maken en, belangrijker nog, hoe je jouw organisatie wapent tegen deze dreiging.

 

Een kwetsbare periode

De laatste maanden van het jaar zijn een combinatie van drukte en ontspanning. Medewerkers balanceren tussen deadlines en kerstvoorbereidingen, terwijl bedrijfsnetwerken continu worden belast door extra e-commerce en communicatie. In deze dynamiek vinden cybercriminelen kansen.

Een voorbeeld? Denk aan een medewerker die gehaast een e-mail opent van een ‘klant’ over een vertraagde betaling. Of die op een link klikt die lijkt te komen van een koeriersdienst. Vaak lijkt alles legitiem, maar een enkele klik zet zomaar de deur open naar ransomware, datalekken of financiële schade.

 

De geavanceerde trucs van cybercriminelen

Cybercriminelen worden steeds slimmer in het omzeilen van standaardbeveiliging. Een veelgebruikte tactiek is phishing, waarbij e-mails worden verstuurd die je nauwelijks onderscheidt van echte communicatie. Je zou denken dat criminelen zich tijdens de feestdagen op consumenten richten. Maar ook voor bedrijven ligt er gevaar op de loer: van vervalste facturen tot valse logins voor bedrijfsportalen.

Daarnaast is social engineering een krachtig wapen. Denk aan een telefoontje van iemand die zich voordoet als leverancier en vraagt of je een klein probleem met een betaling oplost. Onder druk wordt soms een betaling goedgekeurd zonder de gebruikelijke controles.

Blijf cybercriminelen een stap voor, er zijn een paar eenvoudige, maar cruciale maatregelen waarmee je je organisatie beschermt:

  1. Zorg voor bewustwording onder medewerkers. De meeste aanvallen slagen door menselijke fouten. Geef daarom duidelijke, korte instructies over hoe je phishing herkent en meld verdachte activiteiten.
  2. Beveilig toegangspunten in je netwerk. Controleer wie toegang heeft tot jouw systemen, vooral bij externe partijen of tijdelijk personeel. Periodiek toegang herzien kan veel voorkomen.
  3. Werk met slimme beveiligingstools. Moderne cybersecurity-oplossingen herkennen verdachte patronen en blokkeren deze automatisch, zonder dat je medewerkers de last hoeven te dragen.

 

Feestdagen zonder zorgen

Het mooie aan deze tijd van het jaar is dat je gezamenlijk successen viert en vooruit kijkt naar het nieuwe jaar. Dit positieve gevoel wil je niet kwijtraken door een cyberaanval die maanden werk terugdraait. Met een paar strategische stappen komt jouw bedrijf veilig door de feestdagen heen.

Met de security baseline Scan zet je jouw omgeving af tegen de Security Baseline. Dit is een overzicht van producten, technieken en best practices die samen jouw omgeving optimaal beveiligen. Je maakt je verdedigingslinie zo sterk mogelijk en voorziet medewerkers van kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om zichzelf en de organisatie te beschermen tegen cybercriminaliteit.

Meer informatie over de security base line scan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ga voor maximale zekerheid

Als jouw risico's vooraf bekend zijn, kun je bewuste keuzes maken

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures