SAAS of On-premise ERP

Bij het kiezen van een ERP-systeem maak je de keuze tussen een SaaS-oplossing en On-Premise software. De keuze bepaalt de investering voor adoptie, data security, maatwerk, koppelingen en flexibiliteit.

SaaS staat voor Software as a Service. De software wordt door de leverancier gehost op haar eigen systeem en aangeboden via de browser. On-Premise is software wat lokaal wordt geïnstalleerd op eigen servers en computers.

Maar  hoe maak je de keuze? En wat zijn de belangrijkste voor- of nadelen van beide opties?

Wat zijn de verschillen?

1. Licentie

On-Premise: Een licentie geeft oneindig recht op het gebruik van de software (al bieden steeds meer merken ook een huurmodel). Sommige leveranciers rekenen seperate kosten voor updates en bugfixing.

SaaS: Het abonnement geeft recht op het gebruik van de software zolang het abonnement loopt. Na opzegging kan je niet meer bij de software en

2. Toekomstige uitbreidingen

On-Premise: Een On-Premise software systeem vereist een lokale infrastructuur en (in veel gevallen) meerdere virtuele servers. Wanneer je extra functionaliteiten wil toevoegen, betekent dit een aanpassing van hardware en/of de servers.

SaaS: Met SaaS is op- of afschalen geen probleem. Er is geen aanpassing van je hard- en software nodig, aangezien SaaS draait in de Cloud. Uitbreidingen van functionaliteit en gebruikers hebben hierdoor geen gevolgen voor de ICT-afdeling.

3. Flexibiliteit

On-Premise: Een On-Premise ERP-systeem is in grote mate aanpasbaar aan de wensen van het bedrijf. Het is een doorontwikkeld systeem, die met parameters processen automatiseert. De gegenereerde data is ook altijd benaderbaar voor bijvoorbeeld een BI-systeem.

SaaS; De flexibiliteit van Saas is vaak beperkter, want Saas is gebouwd op de gemiddelde behoefte van de markt. De onderliggende database is niet benaderbaar en daardoor ook niet aanpasbaar.

Overige overwegingen

De implementatietijd is bij een SaaS-systeem veel korter dan bij een On-Premise systeem. Bij Saas is bovendien de data in handen van de leverancier, bij On-Premise hou je het in eigen hand. In de situatie van SaaS moet je goed onderzoeken wat men met je data doet en of je data valt onder Europese Safe Harbour wetten.

Conclusie:

Op de vraag welk soort systeem het beste is, is geen ultiem antwoord te geven. Voor kleine bedrijven, met een standaard werkwijze zonder eigen servers, is SaaS vaak een prima keuze. Voor grotere bedrijven met een groter budget, die meer flexibiliteit wensen en graag hun eigen data in eigen beheer hebben, is een On-Premise systeem vaak meer geschikt.

Download de whitepaper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Gerelateerde blogs

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden!

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures