Deponeren met SBR

SBR Rapportages

Wellicht heb je er al van gehoord, maar vanaf 1 januari 2017 geldt de verplichting om jaarstukken bij de Kamer van Koophandel via SBR (Standard Business Reporting) te deponeren. Bedrijfsklasse micro en klein zijn verplicht hun jaarrekening vanaf boekjaar 2016 digitaal te deponeren. Voor bedrijfsklasse middelgroot geldt de verplichtstelling voor SBR rapportages vanaf boekjaar 2017, voor bedrijfsklasse groot vanaf boekjaar 2019.  Het onderstaande schema laat zien in welk bedrijfscategorie u valt.

  Micro Klein Middelgroot
Activa < € 350 K < € 6 mln < € 20 mln
Omzet < € 700 K < € 12 mln < € 40 mln
Werknemers (gemiddeld) < 10 < 50 < 250

 

Een vennootschap is een micro-, kleine of middelgrote onderneming als zij gedurende twee opvolgende boekjaren aan twee van de hierna te noemen criteria voldoet.

Wat is SBR

SBR is de nationale standaard voor digitale uitwisseling van bedrijfsmatige rapportages, zoals belastingaangifte en jaarrekening. Samen met organisaties, zoals accountants, boekhouders, softwareleveranciers en banken heeft de Nederlandse overheid SBR ontwikkeld. Met SBR worden de gegevens in de bedrijfsadministratie eenmalig op een standaard manier vastgelegd. SBR is ook inzetbaar voor rapportages aan de Belastingdienst, het Centraal Bureau voor de Statistiek en diverse banken.

Wat als ik niet deponeer?

Het niet tijdig publiceren van de jaarrekening kan ernstige gevolgen hebben. Ten eerste is het een economisch delict, dus een strafbaar feit. Dit kan leiden tot een flink geldboete (met een maximum van € 19.500). Ten tweede, voor de praktijk zo mogelijk nog belangrijker, wordt het niet of niet tijdig deponeren van jaarrekeningen in geval van faillissement aangemerkt als onbehoorlijk bestuur. Dit onbehoorlijk bestuur wordt gezien als een belangrijke oorzaak van het faillissement, met als gevolg dat een bestuurder persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld voor het faillissement en dus voor alle schulden van de BV. Daarnaast zorgt het niet tijdig deponeren van de jaarrekening ook nog eens voor een slechtere credit rating.

sbr rapportages

Wij helpen je graag verder!

Heb je vragen over SBR rapportages of het deponeren richting de Kamer van Koophandel. Of wil je meer weten over de mogelijkheden van Speedbooks? Neem contact op om meteen van gedachten te wisselen met één van onze adviseurs.

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Gerelateerde blogs

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden!

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures