Smishing. Gaat er een belletje rinkelen?

smishing

Ontvang jij ook van die twijfelachtige SMS’jes? Een SMS die je attendeert op een oproep die je hebt gemist, terwijl je nooit een oproep hebt gehad. Een SMS van een onbekend nummer met een voicemail. Terwijl je altijd van je provider een bericht krijgt en niet van een onbekend nummer. En die SMS bevat een link. Ook dat is niet gebruikelijk. Normaal gesproken bel je naar je voicemail en klik je niet op een link.

 

Allemaal redenen om extra alert te zijn! En terecht. Momenteel krijg je dit soort berichten met een voicemail, maar herinner je je de berichten van de pakketdienst nog?

 

Smishing

Dit soort SMS’jes is een vorm van internetcriminaliteit en heet Smishing. Je kunt het bijna wel raden het is een samenvoeging van Phishing en SMS. Met Phishing hengelen internetcriminelen naar gegevens. Nu doen ze het niet via de email maar sturen ze je een SMS. Hiermee proberen ze inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens te achterhalen. Vaak zit er ook geldelijk gewin achter.

 

Er zijn een 3-tal vormen van Smishing:

  1. Een SMS Met een link naar een nepwebsite die je om bepaalde gegevens vraagt. Hiermee stelen internetcriminelen je identiteit of jouw geld.

 

  1. Je wordt verleid om een app op jouw telefoon te plaatsen. Deze app ziet er heel vertrouwd uit en vraagt om jouw persoonlijke gegevens, die vervolgens bij de cybercrimineel komt. Ook het zijn dat criminelen via de app mee kunnen kijken op jouw telefoon. De app die je installeert heet Flubot Malware.

 

  1. Een SMS met een betaalverzoek of een bericht waarin een bekende je vraagt of je een groot geldbedrag wilt overmaken. Deze vorm van fraude vindt ook veel plaats via Whatsapp.

Hoe Herken je smishing?

Het gegeven voorbeeld omtrent een voicemailbericht is natuurlijk al heel vreemd. Want normaal gesproken krijg je jouw voicemailberichten anders en zie je dat er een gemiste oproep is. Maar het kunnen ook SMS berichten met andere verzoeken zijn. Overeenkomsten zijn vaak dat je snel moet handelen. Jij bent dan minder kritisch en reageert eerder op dit soort berichten.

 

Aan het telefoonnummer herken je het tegenwoordig niet meer. De internetcriminelen kunnen gebruik maken van een shortcode. Dat is een verkort telefoonnummer, zoals 3131. Dit nummer is gekoppeld aan een e-mail-naar-tekstdienst. Hiermee verbergen criminelen hun echte nummer. Het kan zelfs zo zijn dat de bedrijfsnaam zichtbaar is in je sms-app.

 

Daarbij ontvang je nooit een SMS van bepaalde bedrijven. Denk maar aan de belastingdienst, als je moet betalen krijg je sowieso een brief, maar ook als je geld krijgt brengt de belastingdienst je hiervan op de hoogte door de berichtenbox of door een brief.

 

Of het nu gaat om je computer, je iPad of je telefoon. Internetcriminelen vinden je wel. Maak het ze zo moeilijk mogelijk en wees je bewust van de gevaren die er spelen. En twijfel je? Leg het dan bij onze servicedesk neer, zij geven je graag een advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Grootschalig IT Event op 16 april: Arrix LABS

Meer informatie en meld je aan!