Voor succes met je team… versterk de verbinding!

verbinding

Wil jij een volgende stap zetten met je team, maar krijg je niet alle neuzen dezelfde kant op?

 

Zegt iedereen ‘ja’ tijdens de vergadering terwijl je vervolgens merkt dat een aantal mensen ‘nee’ zegt bij de koffieautomaat? Krijgen nieuwe plannen weinig commentaar en worden ze vervolgens tòch niet uitgevoerd? Dan helpt het om eerst de verbinding met elkaar te verstevigen. Waarom dat zo is en hoe je dat doet lees je hieronder.

 

Verbinding

Een van de basisbehoeftes van de mens is verbinding met andere mensen. We hebben dit nodig om ons veilig, prettig en gelukkig te voelen. Uit onderzoek blijkt dat er oxytocine in de hersenen vrijkomt wanneer we verbinding voelen. Oxytocine geeft een gevoel van rust en geluk.

Wanneer we verbinding voelen met de mensen waarmee we werken dan:

  • Werken we prettiger en beter samen
  • Staan we meer open voor verandering
  • Gaan we beter om met lastige situaties zoals het ontvangen van feedback
  • Durven we ons eerder kwetsbaar op te stellen

Dit rijtje zou je ook wel essentiële voorwaarden voor goed functionerende teams kunnen noemen. Het mag duidelijk zijn dat het investeren in verbinding de moeite waard is. Hieraan werken is een aanhoudend proces en verdient de aandacht van iedereen in het team. Hoe ga je hiermee aan de slag? Daarvoor moeten we eerst kijken wat mensen nodig hebben om zich verbonden te voelen. Hieronder pik ik er vier uit en geef ik aantal tips om hiermee aan de slag te gaan.

 

Mensen voelen zich meer verbonden wanneer ze zich gerespecteerd en begrepen voelen

Verplaats je in de situatie van de ander, luister met aandacht naar wat de ander zegt. Probeer de mening/zienswijze van de ander niet direct opzij te schuiven wanneer je het er niet mee eens bent. Toon respect door niet over elkaar te praten. Tolereer als groep geen geroddel. Begin door hier een duidelijke afspraak over te maken en elkaar daaraan te houden. Spreek van tevoren af wat je gaat zeggen wanneer iemand begint met roddelen en hoe je met elkaar in gesprek kan gaan wanneer iets je dwars zit of wanneer je ergens last van hebt. Als groep kan je er zo in no-time voor zorgen dat er niet over maar met elkaar gesproken wordt!

 

Mensen voelen zich meer verbonden wanneer ze zich gewaardeerd voelen

Complimenten geven, waardering uiten doen we veel te weinig! Geef complimenten aan elkaar en wees daarbij concreet: vertel wat je precies zo goed/fijn/knap vindt van die ander. Dit hoeft overigens niet altijd een heel verhaal te zijn, een high five, schouderklopje, een duim omhoog, koffie halen voor iemand geeft, in het klein, hetzelfde gevoel.

 

Mensen voelen meer verbinding wanneer ze weten welke kant ze opgaan met elkaar en wat ze daar zelf aan toevoegen

Stel heldere, concrete doelen met elkaar op en definieer wat ieders rol daarin is. Vier de behaalde successen en wees trots op wat je met elkaar nastreeft!

 

Mensen voelen zich meer verbonden wanneer ze elkaar beter kennen

Faciliteer open gesprekken over drijfveren, overeenkomsten en bijvoorbeeld talenten. Dit kan tijdens vergaderingen, teamdagen en georganiseerde lunches. Hiervoor kan je managementspellen gebruiken of een training organiseren. Maar ook creatieve oplossingen zijn goed zoals elk werkoverleg te beginnen met het lievelingsliedje van een van de teamleden waarbij diegene er ook iets over vertelt.

 

Tot slot: ‘Een betere wereld begint bij jezelf’ is ook hier van toepassing. Vraag jezelf af hoe je verbinding is met de mensen in je team en hoe je daar, op individueel niveau, aan kan werken. Bijvoorbeeld door de bovenstaande tips toe te passen en door veel in contact te komen. Verras eens een collega met een persoonlijk kaartje op zijn/haar verjaardag, je moeite wordt al snel gewaardeerd.

 

Bron: Managementsite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Gerelateerde blogs

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden!

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures