Phishing is een misdrijf waarbij je wordt verleid tot het delen van gevoelige informatie. Je denkt hierbij vast aan e-mails met valse linkjes, die proberen je bankgegevens, inlognaam of wachtwoord te bemachtigen voor geld of identiteitsfraude. Maar dit is allang niet meer de enige vorm van phishing. Ook via de telefoon moet je alert zijn op phishing.
Whatsapp Fraude en Whatsapp Kaping is de meest toenemend vorm van phishing. In 2020 is bijna 4 maal zo veel melding gedaan van deze vorm van fraude dan in 2019. De slachtoffers zijn in 2020 gezamenlijk opgelicht voor 3,3 miljoen euro. Reden waarom we deze vormen van internetcriminaliteit toelichten.
WhatsApp fraude
Je hebt er vast wel eens over gehoord WhatsApp Fraude. Deze vorm van fraude noem je ook wel hulpvraag fraude.. Criminelen doen zich voor als een bekende en vragen met een smoes om geld. Dit gebeurt heel geraffineerd. Vaak krijg je van een “bekende” een appje van een onbekend nummer (niet het nummer wat in je telefoonlijst staat).Het lijkt echt, want er staat een profielfoto van die “bekende” bij. In dat appje staat een hulpvraag, waarin de “bekende” je vraagt om geld voor te schieten.
Waar herken je WhatsApp fraude nog meer aan:
- Er is veel haast bij
- Je kunt niet op een andere manier met de “bekende” communiceren. Of deze beweert dat dat niet kan
- Het kan zijn dat je (vaag) de stem van de “bekende” hoort. Deze geluidsfragmenten zijn onder valse voorwendselen verkregen. (denk aan opbellen bekende, video’s van social media, geluidsfragmenten van iemands WhatsApp door WhatsApp kaping)
- “Bekenden” komen heel waarheidsgetrouw over. Oplichters maken gebruik van wat iemand deelt en imiteren personen hierdoor erg goed. Denk aan taalgebruik, actuele gebeurtenissen, vrienden etc.
Hoe voorkom je WhatsApp fraude:
- Al vertrouw je de “bekende” door en door, maak geen geld over na een appverzoek om geld. Probeer altijd eerst de persoon via een nummer uit je eigen adresboek te bereiken. Ben je benaderd via iemands “eigen nummer” zorg er dan ook voor dat je diegene spreekt.
- Neemt men wel op bij het bellen naar het nummer waarin het betaalverzoek zit en hoor je (vaag) stemfragmenten? Bedenk dan dat deze onder valse voorwendselen zijn verkregen.
- Praat over WhatsAppfraude in je familie. En spreek af dat je alleen geld overmaakt na telefonisch contact.
Het kan ook zijn dat een soortgelijke “hulpvraag” of app via een bekend nummer komt. Dan is het goed mogelijk dat iemand van jouw contacten te maken heeft met WhatsApp Kaping.
WhatsApp kaping
WhatsApp kaping is een nieuwe vorm van WhatsApp fraude, waarbij de oplichter inbreekt in je WhatsApp account. Ze nemen jouw account over en kunnen vanaf jouw huidige nummer berichten sturen. Hierdoor kun je een verzoek krijgen via een bekend nummer van iemand die geen toegang hoort te hebben tot dit nummer. Door dit bekende nummer herken je ook lastiger dat het om fraude gaat.
Inbreken in WhatsApp is vaak heel eenvoudig. De crimineel installeert WhatsApp op een ander apparaat. Je hebt alleen een verificatiecode nodig die je ontvangt via sms. De crimineel neemt vervolgens contact met je op, doet zich voor als een bekende, en ontfutselt zo deze verificatiecode. Vaak met een smoes dat deze verkeerd naar jou is gestuurd.
WhatsApp maakt het bijna nog simpeler voor criminelen, want de oplichter kan aangeven dat hij de code per sms niet heeft ontvangen en de voorkeur heeft om gebeld te worden. Je verwacht dan een telefoontje van WhatsApp, maar de oplichter belt precies op het zelfde moment. Hierdoor komt je verificatiecode in de voicemail terecht.
De meeste mensen beveiligen hun voicemail met simpele codes zoals ‘0000’of ‘1234”. Dat weten criminelen ook. Door jouw voicemail te beluisteren bemachtigen ze jouw code.
Hoe voorkom je WhatsApp kaping?
- Beveilig je WhatsApp met tweefactor authenticatie. Dit doe je als volgt. Open WhatsApp en ga naar instellingen > Account > Verificatie in 2 stappen > Inschakelen. Voer een code in die iemand niet gemakkelijk raadt, maar die je wel onthoudt Deze code wordt je wekelijks gevraagd. Hiermee controleert WhatsApp of jij nog steeds de eigenaar van dit account bent.
- Beveilig de voicemail van je telefoon met een pincode die je niet gemakkelijk raadt. Bel je voicemail en beluister het menu.
Wees altijd alert!
Ben je digitaal dan moet je altijd alert blijven op kwaadwillenden. Dat geldt niet alleen voor je computer of laptop, maar zeker ook voor je telefoon. Eén moment van onachtzaamheid kan je duur komen te staan.