Het gevaar van openbare Wifi netwerken (deel 2)

In de vorige blog ben ik in gegaan op de gevaren van een openbaar Wifi netwerk, nu we ons hier van bewust zijn delen we vandaag een aantal tips hoe je je persoonlijke gegevens beschermd wanneer je gebruik maakt van Wifi.

 

Hoe maak je dan wel veilig gebruik van een openbaar Wifi netwerk?

Het advies is om géén gebruik te maken van een openbaar Wifi netwerk, maar van een beveiligd netwerk of je databundel, Kun je echt niet anders? Zorg dan dat je in ieder geval onderstaande tips in acht neemt:

 

1. Automatische verbinding hotspots uitzetten

Stel dit in op het apparaat, zo wordt er niet onbedoeld contact gemaakt met Wifi hotspots. Bepaal zelf met welk netwerk verbinding wordt gemaakt. Twijfel je of je met het echte netwerk verbinding maakt? Vraag of het SSID van de organisatie zelf is.

 

2. Controleer je wachtwoorden

Gebruik je overal hetzelfde wachtwoord? Waar bewaar je de wachtwoorden? Er zijn verschillende manieren om je wachtwoorden te bewaren, denk aan een wachtwoordkluis.. Ook kun je met een Apple apparaat wachtwoorden laten genereren en opslaan.

 

3. Inloggen  met two-factor authenticatie

Veel websites bieden deze optie aan. Dit houdt in dat je naast een wachtwoord nog een unieke code moet invoeren. Deze code wordt automatisch gegenereerd en bijvoorbeeld verzonden als tekstbericht naar je mobiele telefoon. Deze code wisselt continu en is altijd nodig om toegang te verkrijgen tot een account.

 

4. Zet bestandsdeling uit

Het delen van bestanden en apparaten in een netwerk is mega handig wanneer je dit in je eigen vertrouwde omgeving doet. Zet het uit wanneer je gebruik maakt van een openbaar Wifi netwerk. Zo kan niemand jou ongewilde bestanden sturen en bij je gegevens komen.

 

5. Virtual Private Network (VPN)

Een VPN verbinding zorgt er voor dat de verbinding tussen een apparaat en netwerk versleuteld is, ook wordt er iedere keer een wisselend IP adres aangemaakt, waardoor het niet te zien is waarvandaan gebruik wordt gemaakt van het netwerk.

 

6. Antivirus

Gebruik een antivirus programma dat up-to-date is.

 

Gastennetwerk

Als organisatie wil je natuurlijk dat je gasten zo veilig mogelijk gebruik maken van een Wifi netwerk. Een aantal tips om het gastennetwerk zo veilig mogelijk te laten gebruiken:

  • Zorg voor een (fysiek) afgescheiden netwerk die met een sterk wachtwoord beveiligd is. Zo is er geen toegang tot bedrijfsgevoelige informatie.
  • Denk aan een goede scanner die ziet welk verkeer over het netwerk wordt verstuurd en ontvangen.
  • Zorg dat de data wordt versleuteld om te voorkomen dat de data die over het netwerk wordt verstuurd wordt onderschept.

Denk ook aan een intern Wifi beleid, waar wil je toegang tot verlenen? Hoe wil je de beveiliging inregelen? Maak hier als organisatie een goed beleid op en geef niemand anders dan jouw medewerkers de inlog van je zakelijke Wifi netwerk. Bij iedere aanmelding is het zaak om authenticatie van zowel gebruiker als apparaat in te stellen.

 

Openbare wifi is niet altijd onschuldig

Openbare Wifi, overal en gratis voor iedereen. Wat dus relatief onschuldig lijkt kan leiden tot grote schade. Denk aan: data van klanten, personeelsdossiers van medewerkers inclusief BSN nummer en bankrekeningnummers, maar ook informatie omtrent nieuwe producten of diensten Wat is voor jouw organisatie het meest gevoelig? En wat betekent het wanneer je hier geen grip meer op hebt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Gerelateerde blogs

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden!

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures