Wat vind je allemaal op het web

Dark web

Wist je dat er een groot gedeelte aan websites en pagina’s op het internet zijn die onvindbaar zijn? Deze websites en pagina’s zijn niet geïndexeerd door reguliere zoekmachines zoals Google en Bing. In feite vind je met zoekmachines maar 10% van het gehele internet.

 

Wat is de overige 90% dan op het internet? Dat kennen we als het deep web.

 

Deep web

Eigenlijk verschilt het deep web niet zoveel van het gebruikelijke internet dat je kent (ook wel surface web genoemd). Hier staan websites op die niet geïndexeerd zijn door de zoekmachines. Dat hoeft ook niet, want het gaat in veel gevallen om pagina’s waar niet iedereen zomaar bij kan. Vaak is authenticatie nodig waarmee je toegang krijgt tot een pagina op het deep web. Dat kan op verschillende manieren. Zo kan het zijn dat je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig hebt, maar ook dat je via een bepaald IP adres alleen deze pagina benadert.

 

Deze pagina’s bezoek je gewoon met een gebruikelijke browser, als je de juiste URL maar weet. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan sommige bedrijfsnetwerken, je online bankrekening, maar ook bijvoorbeeld om bepaalde delen van jouw Facebook account. Hele normale pagina’s, maar vaak alleen bestemd voor een selecte groep mensen.

 

Dark web

Dan is er ook nog eens het dark web. Voor velen onder ons heeft niet alleen de naam een duister tintje. Veel mensen brengen het dark web ook in verband met louche of criminele zaken. Dat is niet verwonderlijk aangezien je de pagina’s of websites, naast dat ze niet geïndexeerd zijn door zoekmachines, ook niet met een normale browser benadert. Ook niet als je de juiste URL weet.

 

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een anonieme browser. De bekendste is Tor. Met deze browser surf je anoniem. De anonieme browser versleutelt jouw internetverkeer en verbergt jouw identiteit. Bovendien geeft de browser je vrijheden omdat je bepaalde websites kunt bezoeken die anders niet toegankelijk zijn.

 

Dark web legaal

In tegenstelling tot wat velen denken is het volkomen legaal als je het dark web opgaat. Het hangt er natuurlijk wel vanaf wat je hier doet en of dit binnen de wetgeving valt. Dat het toch vaak een louche karakter heeft, komt doordat er geen regels gelden op het dark web. Hier komen criminelen op af. Niemand herleidt dat jij het bent die een site bezoekt. Er is geen toezicht en censuur. Het is niet voor niets een paradijs voor mensen die illegaal handelen in wapens, drugs en kinderporno.

 

Je hebt een URL nodig van de site die je wilt bezoeken. Sites op het dark web eindigen allemaal op .onion. Ook betalen doe je er niet met iDeal. In plaats daarvan worden er, je raadt het al, bitcoins of andere cryptobetaalmiddelen gevraagd.

 

Belangrijke functie dark web

Toch heeft het dark web wel degelijk een belangrijke functie. Je verkondigt hier gewoon het vrije woord. Zo brengen klokkenluiders (denk maar eens aan Wiki Leaks), journalisten en mensenrechtenactivisten hier hun verhaal of gevoelige informatie naar buiten, zonder dat overheden ingrijpen. En ook burgers die in een land vol censuur leven kunnen via het gebruikelijke internet hun verhaal niet kwijt omdat de overheden hun de mond snoeren. Het dark web geeft hen wel een podium. Bovendien kunnen ze met anderen communiceren en toegang krijgen tot gegevens die ze anders nooit zouden zien.

 

De gevaren van het dark web

Het dark web is niet zonder gevaren. En dan doel ik niet op de pagina’s of websites die je kunt bezoeken. Hoe dieper je het dark web inkomt, hoe meer risico’s er zijn. Het dark web heeft geen regels. Er is daardoor veel malware aanwezig die jouw “normale” browser wel herkent en jouw beveiliging geeft. Wees alert bij welke sites je bezoekt. Maar houd ook rekening met een paar basisregels:

 

  • Zet je VPN aan voor extra online veiligheid
  • Download Tor van de officiële website.
  • Vermijd downloads van bestanden
  • Gebruik nooit reguliere gebruikersnamen, wachtwoorden en emailadressen en noem je echte naam niet. Maak gloednieuwe accounts aan.
  • Houdt actief toezicht op identiteits- en financiële diefstal

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures