Basic Authentication vervalt: stap over naar MFA

Basic authentication

Enkel inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord kan nog steeds bij de diensten van Microsoft 365.  Maar vanaf 1 oktober a.s. gaat dit veranderen. Microsoft stopt dan namelijk met de zogenaamde Basic Authentication.

 

Dit geldt voor elke vorm, ook voor enkel Exchange Online (e-mail in de Cloud). Microsoft voert het stopzetten van Basic Authentication gefaseerd uit. Het kan daarom zijn dat je na 1 oktober nog via de “oude” manier inlogt, maar dit stopt wel en snel, in ieder geval voor 1 januari 2023. Wanneer dit precies voor jouw omgeving wordt toegepast geeft Microsoft niet exact aan.

 

Met Basic Authentication log je in op applicaties, services en computers. Met name de e-mail diensten van Microsoft. Zo kan het zijn dat de Outlook client hier gebruik van maakt, maar ook scanners (naar e-mail) of applicaties welke geautomatiseerd e-mail verzenden. Daarnaast worden deze gegevens ook op het apparaat, waarop deze worden gebruikt, opgeslagen. Basic Authentication is de meest eenvoudige optie om in te stellen en is bij veel bedrijven lang de standaard geweest.

 

Maar deze eenvoudige manier brengt ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Zo kunnen cybercriminelen steeds gemakkelijker je gegevens hacken. Omdat Microsoft niet langer de veiligheid van je gegevens garandeert met Basic Authentication stoppen ze met deze authenticatiemethode.

 

Alternatieve authenticatiemethode

Wil je toegang blijven behouden dan moet je over naar een modernere manier van authentiseren. Jouw account krijgt hiermee een betere beveiliging. Je moet dan tevens overschakelen naar multifactor authenticatie (MFA of 2FA). Je logt dan niet alleen in met je gebruikersnaam en wachtwoord, maar verifieert ook je identiteit op een andere manier. Dit kan heel geavanceerd door gezichtsherkenning of een vingerafdruk. Maar het kan ook via een sms code, een aanmeldingsverzoek in een gekoppelde app (pushbericht) of een app die een eenmalige code voor je genereert.

 

Ben je voorbereid op deze aanpassing?

De stopzetting van deze vorm van authenticatie heeft grote gevolgen voor organisaties als ze nog niet hebben nagedacht over de nieuwe authenticatiemethode. Je personeel kan niet meer mailen, dat is van invloed op jouw bedrijfsprocessen en de continuïteit van je dienstverlening. Ook als je al een andere authenticatiemethode hebt kunnen er zich nog knelpunten voordoen.

 

Er zijn verschillende applicaties die mailen rechtstreeks vanuit het systeem zelf. De kans is groot dat dit niet meer werkt als je je authenticatiemethode niet verandert. Vraag je applicatie en/of printerleverancier of ze gebruik maken van Basic Authentication en wat hun oplossing hiervoor is.

 

En denk ook aan je smartphones waar een e-mailaccount op staat. Op smartphones van Apple en Android wordt vaak nog gewerkt met Basic Authentication. Dit komt omdat hier ooit een e-mailaccount op ingesteld is. Door de jaren heen is deze methode van authentiseren nooit veranderd. Krijg je deze problemen? Verwijder dan je e-mailaccount van het toestel en voeg deze opnieuw toe. De nieuwe authenticatie methode opent dan vanzelf

 

Workaround

Wanneer je verouderde authenticatie methode precies stopt kunnen we niet zeggen. Mocht het gebeuren en heb je de nieuwe authenticatiemethode nog niet op orde dan kun je tot 31 december 2022 de Basic Authentication weer inschakelen. Dit is een tijdelijke oplossing. Na deze datum stopt deze authenticatievorm definitief. Wil je veilig en zonder problemen blijven werken dan moet er een permanente oplossing komen.

 

Met de webversie van Outlook kun je altijd bij je e-mail. Deze benader je via https://outlook.office.com (indien je gebruik maakt van de e-mail omgeving binnen Exchange Online).

 

Meer informatie

Kortom: Gegarandeerd veilig werken in je Microsoft diensten kan alleen door deze moderne stap vooruit. Een (verplichte) verandering van je authenticatiemethode.  Wil je een advies over de beste authenticatiemethode voor jouw bedrijf? Wij vertellen je er graag meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures