E-mail is het populairste kanaal onder cybercriminelen. Ze weten dat e-mail de zwakste schakel is en maken daar slim gebruik van. Phishing, malware en CEO-fraude zijn aan de orde van de dag. En met hybride werken is de uitdaging alleen maar groter geworden. Want hoe werken jouw medewerkers altijd en overal veilig zonder dat de beveiliging hen in de weg zit?
Waarom e-mail de ideale ingang is voor cybercriminelen
Hackers hoeven geen geavanceerde methodes te gebruiken als een simpele e-mail al genoeg is. Een overtuigend bericht, een link naar een vervalste website en één onoplettende klik – meer is er niet nodig om bedrijfsgegevens op straat te laten belanden. Waarom is e-mail nog steeds zo’n groot risico?
- Mensen vertrouwen e-mail te snel – Een afzender die bekend lijkt? Dan wordt een bericht al snel voor waar aangenomen.
- E-mails zijn makkelijk te vervalsen – Van misbruikte bedrijfslogo’s tot nep-verzenders, een vals bericht is nauwelijks te onderscheiden van een echte.
- E-mail is overal toegankelijk – Medewerkers werken vanuit huis, onderweg of op kantoor en openen hun inbox vanaf verschillende apparaten. Niet overal zijn dezelfde beveiligingsmaatregelen actief.
Hoe je grip krijgt op e-mailsecurity
De risico’s zijn duidelijk, maar gelukkig verklein je met een paar gerichte maatregelen de impact flink. Dit zijn de drie belangrijkste:
1. Slimme authenticatie
Stuur verificatiecodes via een andere weg dan e-mail, bijvoorbeeld via een app. Multi-factor authenticatie (MFA) voorkomt dat een gelekte login meteen toegang geeft tot systemen.
2. Automatische beveiliging
Zet AI en machine learning in om verdachte e-mails direct te blokkeren. Geavanceerde filters herkennen patronen die duiden op phishing en andere dreigingen.
3. Bewustwording & training
Regelmatige security-awareness trainingen zorgen ervoor dat medewerkers verdachte e-mails leren herkennen. Simulaties en realistische oefeningen maken het makkelijker om bedreigingen in de praktijk te herkennen.
Actie ondernemen? Begin hier
E-mailsecurity kan niet langer een bijzaak zijn. Kijk kritisch naar je huidige maatregelen en laat beveiliging geen blokkade zijn, maar een logische stap in je werkproces. Met Arrix Continu Security Aware maak je van security een gedeelde verantwoordelijkheid. Als het gaat om cybercriminaliteit veroorzaakt de menselijke factor nog steeds de meeste problemen. Maak daarom binnen alle lagen van de organisatie je medewerkers (continu) bewust van en alert op cyberdreigingen.
Met Arrix Continu Security Aware leren medewerkers de dreigingen die er zijn vanuit de email herkennen, maar ook via andere (online) kanalen. Ze worden hier ook regelmatig op getest via phishingmails, wat hun voortdurend alert houdt. Meer weten? Lees het in onze whitepaper.