Prioriteiten in de productie: investeren in een slimme productievloer

Nieuwe technologieën op de productievloer

Tablets, smartphones en andere communicatietechnologieën veranderen de manier waarop we zaken doen. En dit geldt niet alleen voor op het kantoor. Onderzoeken van analisten als Gartner toonden aan dat sommige productiebedrijven hun efficiëntie ook flink hebben vergroot door het invoeren van nieuwe technologieën op de productievloer.

Efficiencyverbeteringen

Als we kijken naar de manier waarop traditionele ERP oplossingen worden ingezet, dan zien we wel dat deze ‘early adopters’ in de minderheid zijn. In de meeste gevallen is de ERP software vooral gericht op de back office en ontworpen om daar de grootste impact te hebben. De mogelijkheid om de software mobiel te maken, om het in te zetten midden in het operationele productieproces, is nog niet echt gangbaar.

Maar dit verandert. Door de relatief lagere kosten van de hardware, is het concept van mobiele ERP op de radar verschenen van veel meer bedrijven. Het is een aantrekkelijk idee voor bedrijven dat hun medewerkers direct en real-time toegang hebben tot de bedrijfsgegevens terwijl ze midden in de uitvoering zitten. Hiermee kunnen veel efficiëntieverbeteringen worden bereikt. Het is tenslotte het operationele personeel die direct waarde aan het product toevoegt.

Direct en real-time verbonden met de ERP-oplossing

Wanneer we andere bedrijfsprocessen in het bedrijven in ogenschouw nemen dan is helder dat op andere plekken al veel winst wordt gerealiseerd. Bijvoorbeeld, in het magazijn worden de Orderpickers uitgerust met barcode scanners. Zo kunnen ze snel de picklijsten bekijken en zien waar de goederen zijn opgeslagen. Ze kunnen meteen de gepickte goederen registreren, de order verwerken en automatisch de benodigde afleverdocumenten printen. Met deze scanners zijn deze medewerkers direct en real-time verbonden met de ERP oplossing.

Verder is het al redelijk gangbaar geworden dat servicemonteurs mobiele apparaten gebruiken om onderweg uren en materialen te registreren. Ze ontvangen eventueel de een elektronische handtekening van de klant wanneer het werk is afgerond.

Automatisering cruciaal voor verbeteren van productiviteit

Ondanks het gemak waarmee deze ontwikkelingen zijn geaccepteerd, laat onderzoek van Aberdeen zien dat de invoering van geautomatiseerde registratie van tijd en aanwezigheid op de productievloer beperkt blijft. Bijna een derde van de onderzochte organisaties maakt nog steeds gebruik van handmatige registratie op de werkplek. Aberdeen stelt ook duidelijk dat zij geloven dat ICT automatisering cruciaal is voor het verbeteren van productiviteit. Het maakt significant veel tijd vrij voor kantoorpersoneel om te focussen op de meer strategische activiteiten die meer waarde toevoegen.

5 redenen waarom de productievloer ook een punt van aandacht moet zijn

Kortom, de invoering van mobiele technologie buiten de back office groeit en vergelijkbare bedrijven rapporteren duidelijke winst. Hieronder gaan we in op vijf belangrijke redenen waarom de productievloer ook een punt van aandacht zou moeten zijn.

1. Meer output met dezelfde resources.

Veel productiebedrijven implementeren lean principes. Ze zetten initiatieven in om de klanttevredenheid te verbeteren en bereiken efficiency voordelen door het verminderen van verspilling en het verwijderen van processen die geen waarde toevoegen. Het investeren in digitale en slimme oplossingen voor de productievloer vermindert verspilling. Ook geeft het productiebedrijven de mogelijkheid om te groeien, zonder dat daarvoor meteen meer overhead nodig is

2. Fouten verminderen.

Plaats de verantwoordelijkheid voor een goede en nauwkeurige registratie binnen het proces zelf. Met andere woorden: geef die verantwoordelijkheid aan de medewerkers op de productievloer in plaats van aan een stafafdeling. Als gegevens direct worden vastgelegd binnen het proces en de papierstroom tussen kantoor en productievloer wordt geminimaliseerd, dan verbetert de kwaliteit van de gegevens. Papierwerk kan gemakkelijk kwijtraken of snel achterhaald zijn. Het overtypen van gegevens vanaf handgeschreven documenten leidt snel tot fouten. Door het papierwerk te vervangen door digitale registratie, kunt u ervoor zorgen dat de productievloer altijd werkt met de laatste, volledig actuele orderinformatie.

3. Verkort de totale doorlooptijd.

Verkort uw Manufacturing Critical Time (MCT) door de tijd te beperken die wordt verspild tussen verschillende taken in en door systemen sneller te updaten naar aanleiding van die taken. Voor meer informatie over het verkorten van uw doorlooptijden, zie ook mijn eerdere artikel hierover.

4. Productkwaliteit verbeteren.

Naast het vastleggen van de productievoortgang en actuele systeeminformatie, is kwaliteit een ander voordeel van het digitaliseren van de productievloer. IDC heeft openbaar gemaakt dat organisaties in Europa meer en meer focussen op kwaliteitsmanagement, naast verbetering van productiviteit en het stroomlijnen van bedrijfsprocessen. Mobiele IT oplossingen kunnen bedrijven ondersteunen in het voldoen aan wet- en regelgeving. Het maakt mogelijk dat verplichte checks ‘on the spot’ worden uitgevoerd op basis van vastgestelde criteria.

5. Up-to-date planning.

Door gebruik te maken van Shop Floor Control of Manufacturing Execution systemen kunt u real-time informatie krijgen vanaf de productievloer en op basis daarvan actie ondernemen. U kunt bijvoorbeeld het planningsschema bijwerken gebaseerd op de laatste voortgang updates. Of als een afgekeurd product vertragingen veroorzaakt op de werkvloer, dan kan management direct reageren en zo escalaties voorkomen. Als de informatie beschikbaar is op een mobiel apparaat dan kan de productieleider de cruciale informatie onmiddellijk meenemen en naar de werkvloer gaan om het probleem ter plekke op te lossen.

Kijk naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf

De potentiële winst is helder. Ik denk dat de tijd nu rijp is voor ieder productiebedrijf om te kijken naar het inzetten van mobiele technologie en slimme oplossingen op de productievloer. Het is een investering die grote voordelen op kan leveren in efficiëntie en controle.

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Gerelateerde blogs

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden!

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures