Het verschil tussen Exact Online en Exact Globe

verschil exact online en globe

Exact is in Nederland de nummer 1 ERP software. Dat is niet voor niets, want met Online en Globe Next bieden zij een grote diversiteit aan functionaliteiten. Daarmee is voor bijna iedere onderneming een passende oplossing te vinden.

 

Maar welke oplossing past het best bij jou? Hoe maak je een keus tussen Exact Online en Globe? De overeenkomsten en verschillen voor jou op een rijtje:

 

Verschil in Platform

Het meest opvallende verschil is het platform. Exact Online is een cloud oplossing. Via de site van Exact log je in vanaf elk apparaat met een internetverbinding. Exact beheert de software en je werkt altijd met de nieuwste versie. Onderhoud is niet nodig en het geeft veel flexibiliteit voor je werkplek. Er is tevens een app voor je telefoon of tablet beschikbaar.

 

Exact Online kent ook restricties. Zo kun je niet zelf bij de database en zijn klant specifieke aanpassingen niet mogelijk. Je doet het met de functionaliteiten die Exact Online je biedt.

 

Exact Globe is een on premise (op locatie) oplossing. De software huur je of schaf je aan en installeer je op een pc of server. Daarbij is installatie op een server de meest gebruikte optie. Schaf je liever geen server aan? Dan kun je ook kiezen voor een hosting variant bij een ICT bedrijf als Arrix die ook hosting aanbiedt. Exact Globe draait ook op MS Azure. Via remote desktop heb je toegang, wat meer flexibiliteit geeft. Het beheer doe je zelf of besteed je uit. Omdat de software op je eigen locatie staat, heb je toegang tot de database en zijn aanpassingen mogelijk.

 

Functionaliteiten verschil en overeenkomst

De opbouw van zowel Exact Online als Globe is modulair. De basis is altijd de financiële module, die je naar wens uitbreidt tot een volwaardig ERP pakket voor o.a. handel, productie en project management. Op logistiek vlak geeft Exact Online je goed inzicht in je voorraad posities en verkooporders. Exact Globe gaat met WMS nog een stap verder en geeft je volledige controle over je logistieke processen.

 

Exact Online kent daarnaast ook professional services modules voor uren registratie. Als je deze functionaliteit in Exact Globe wilt, kan dit in combinatie met Synergy, het CRM pakket van Exact. Met Synergy maak je ook verzoeken aan. Deze richt je naar wens in en daarmee optimaliseer je elke workflow.

 

Menu

De functionaliteiten van Exact Online en Globe benader je op geheel eigen wijze. Exact Online gebruikers vervullen vaak meerdere taken binnen een onderneming. Denk aan inkoop en voorraad beheer. Met het uitklapmenu klik je snel naar de verschillende onderdelen wat het zeer gebruiksvriendelijk maakt.

 

Het menu van Exact Globe is ingedeeld in tabbladen per functie soort. Gebruikers vervullen namelijk juist een specifieke taak. Alle functionaliteiten die je nodig hebt staan overzichtelijk op één tabblad.

 

Exact Globe kent verder meer functionaliteiten op het gebied van functiescheidingen. Zo fiatteer je bijvoorbeeld offertes, orders en betalingen. De rechten deel je in beide programma’s per gebruiker in, waarbij Exact Online minder mogelijkheden biedt in vergelijking tot Exact Globe.

  

Implementatie en adoptie

Hoe meer functionaliteiten, hoe uitgebreider de implementatie en adoptie. Dit geldt ook bij Exact Online en Globe. De grote hoeveelheid parameters die je instelt in Exact Globe zorgen voor een grotere flexibiliteit van de inrichting van de processen. Hierdoor wordt het ook complexer en dat leidt tot een langer implementatie en adoptie traject. In elke onderdeel van het traject zie je dit terug.

 

Exact Online rol je in enkele dagen uit, verspreid over een paar weken. Door een conversie zet je data uit andere programma’s over.

 

Start bij Exact Globe met een toepasbaarheidsonderzoek. Dan breng je de huidige processen en wensen in kaart, die de basis vormen voor een blauwdruk. Vervolgens richt je alle processen met beperkte data in, dit noemen wij de proeftuin. Na de training sessies met de verschillende medewerkers starten zij met het testen van de processen in de proeftuin. Bij acceptatie van alle afdelingen plan je de livegang in en laad je alle data in. Voor de implementatie en adoptie van Exact Globe staat gemiddeld enkele maanden.

 

Keuze maken

Exact Online en Globe vervullen ieder een eigen set wensen. De keuze maak je niet op basis van het aantal medewerkers of orders, maar op basis van de complexiteit van de processen binnen je onderneming. Beoordeel met name welke werkwijze het beste bij jouw onderneming past. Je ICT partner adviseert bij het maken van een keuze.

 

Online en Globe in het kort

Nogmaals in het kort de twee pakketten op een rij:

 

Exact Online

 • Overal toegang via website van Exact
 • Geen eigen beheer
 • Menu gericht op single user
 • Licenties voor Boekhouden, Handel, Productie, Uren registratie, Project management, Abonnementen
 • Maandabonnement
 • Implementatie in een paar dagen verspreid over een paar weken

 

Exact Globe Next

 • On premise, software op eigen hardware of in hosting variant
 • Toegang tot eigen database
 • Meer flexibiliteit bij inrichten van processen
 • Menu gericht op functiescheiding
 • Volwaardig ERP met modules Logistiek, WMS en projectmanagement
 • Uitbreiding met Synergy mogelijk voor uren registratie en uitgebreide CRM mogelijkheden
 • Keuze tussen maandabonnement of aanschaf van software
 • Implementatie in maanden

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures