Webcam hack. Voorkom pottenkijkers

webcam hack

De webcam. Je gebruikt hem intensief nu je thuiswerkt. Een online meeting, tijdens het video bellen of in een Webinar; je webcam staat altijd aan. Fijn als je de verbinding zoekt, want het praat gemakkelijker als je de persoon voor je ziet. Maar toch heeft de webcam niet alleen maar voordelen. Denk ook eens na over de gevaren die een webcam met zich mee brengt, zoals een webcam hack.

 

In de media verschijnen regelmatig berichten over hackers die mee konden kijken met de webcam van nietsvermoedende webcamgebruikers. Daaruit blijkt maar weer dat een webcam niet zo onschuldig is als hij lijkt. Als je niet goed oplet, kunnen vreemden gemakkelijk via jouw camera meekijken. Niet alleen via de webcam, maar ze zien ook precies wat je op de computer doet. En krijgen zo privacygevoelige informatie in handen, zoals foto’s, wachtwoorden en documenten.

 

Hoe herken je een webcam hack?

Op de meeste computers, laptops of tablets brandt er automatisch een lampje wanneer je de webcam inschakelt. Wanneer je een lichtje ziet branden en zelf de webcam niet hebt aangezet is de kans groot dat er iemand met je meekijkt. Wanneer het lampje niet brandt is het geen zekerheid dat jouw webcam niet gehackt is. In 2013 heeft een wetenschapper ontdekt dat je de webcam ook aanzet zonder dat je lampje brandt.

 

De beste manier om te ontdekken of iemand meekijkt is je computer controleren op malware software. Met deze software zetten kwaadwillenden je webcam aan. Veel antivirus software scant ook voor malware. Gebruik goede en actuele software en blijf altijd opletten of je lampje van je laptop niet spontaan aangaat.

 

Hoe houd je pottenkijkers buiten de deur?

Doordat hackers zich steeds vaker focussen op het verkrijgen van toegang tot webcams wil je voorkomen dat ze profiteren van jouw camera. Heb je een externe webcam, dan koppel je deze eenvoudig los. Met een geïntegreerde webcam voorkom je een webcam hack met de volgende maatregelen.

 

1. Webcam afdekken.

Het is een provisorische oplossing, maar een gekleurd plakbandje of een pleister dekken je camera goed af. Hiermee voorkom je gemakkelijk het meekijken van ongewenste personen. Toch kan zo’n pleister of plakbandje voor je lens erg lastig zijn. Je moet hem lospeuteren als je wilt videobellen. Ook kan je beeldkwaliteit er door achteruitgaan als er lijmresten blijven hangen

 

2. Schuifje voor de lens

Een professionelere oplossing is een webcamcover. Dat is een schuifje voor de lens. Je opent deze gemakkelijk als je wilt videobellen en ben je klaar, dan sluit je hem ook weer. Zo blijft je privacy gewaarborgd en kun je in een handomdraai opnemen als iemand met je video belt.

 

3. Aanpassen van instellingen

Op je PC of laptop schakel je via de instellingen de webcam uit. Hebben hackers al toegang tot je laptop, dan is dit geen afdoende middel, aangezien zij de instellingen weer gemakkelijk terugzetten. Via je configuratiescherm klik je op hardware en geluiden en onder apparaat beheer vindt je onder beeldapparaten de webcam of camera. Klik hierop om je webcam uit te schakelen. Voor inschakelen gebruik je dezelfde stappen.

 

4. Regel het met de juiste beveiliging

Begin met het installeren van een goede firewall en viusscanner. Er is zelfs beveiligingssoftware die een functie voor de webcam speciaal erin op heeft genomen. Als veiligheidsmaatregel ontvang je dan steeds een melding wanneer een niet-vertrouwde toepassing toegang verschaft tot je camera. Je kunt dit dan blokkeren of toestaan.

 

Bovenstaande maatregelen creëren niet alleen een veilig en beschermd gevoel. Tevens belemmert het kwaadwillenden beelden te verkrijgen als ze toegang tot jouw computer hebben. In alle gevallen hebben ze dan geen toegang tot je webcam, maar kunnen ze wel je microfoon aftappen.

 

Beveiligingssoftware en firewall beste oplossing

Het mag voor zich spreken dat de laatste maatregel de beste is. Alle andere zijn afhankelijk van het menselijk handelen. Want wil je toch gebruik maken van je webcam dan peuter je de pleister eraf, opent het schuifje of zet je instellingen terug. Wanneer je klaar bent met het gebruik van je camera moet je het weer in de oude situatie brengen. Door omstandigheden, die zeer menselijk zijn, vergeet je dit of doe je dit pas later. Op die manier blijf je kwetsbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures