Ga de uitdaging van AI en Big Data aan. Maar blijf zelf ook nadenken.

ai en big data

Op dinsdag 16 april aanstaande houden we ons Labs Event in De Lawei in Drachten. Onze adviseur ICT & Security René de Graaf gaat tijdens dit evenement in een presentatie in op de kansen én keerzijden van Artificial Intelligence (AI) en Big Data. AI en Big Data stellen de nodige eisen aan infrastructuren en technieken en aan de mensen en bedrijven die ermee werken. Maar hoe kom je aan al die data, hoe weet je dat het betrouwbaar is en waar liggen de uitdagingen en risico’s voor je onderneming. In deze blog geeft René een voorzet voor zijn presentatie.

 

Data is het nieuwe goud. We horen het vaak en er zit een kern van waarheid in. Immers, in data zit een enorme hoeveelheid informatie die voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden. Onder andere in Artificial Intelligence (AI). AI is aan een razendsnelle opmars bezig in alle segmenten van onze samenleving en economie. De impact is merkbaar in de wetenschap, gezondheidszorg, overheid, financiële sector en allerlei dienstverlenende beroepen. Maar: geen AI zonder Big Data. AI maakt gebruik van de informatie in Big Data, maar maakt ook nieuwe combinaties van data en continue stromen van gegevens. Dit stelt de nodige eisen aan de infrastructuur, techniek, mensen en bedrijven.

 

Betrouwbaar?

Nog niet zo heel lang hebben we systemen, geheugen, verbindingen, opslag en rekenkracht om deze enorme hoeveelheid data te kunnen analyseren en de informatie te gebruiken. Dat vraagt uiteraard ook algoritmen, analysetechnieken en software die dit aankan. Allemaal prachtig, maar hoe worden die data verzameld? En hoe betrouwbaar zijn die data? Hoe bescherm je je data het beste? René de Graaf: “Iedereen moet zich ervan bewust zijn dat alle data die vrij beschikbaar zijn, ooit beschikbaar zijn gesteld op vrijwillige basis en soms ook op minder vrijwillige basis. Want data zijn simpelweg veel geld waard. Diefstal van data is aan de orde van de dag. Een goede back-up en beveiliging van je netwerk zijn daarom essentieel. In de kenniseconomie van Nederland vertegenwoordigen je data haast de waarde van je hele bedrijf. Je wilt niet dat je essentiële data op straat komen te liggen.”

 

Beleid is nodig

Dat data een verdienmodel vormen, wordt meer en meer duidelijk. Waar onderzoeksresultaten van universiteiten voorheen publiekelijk werden gedeeld in allerlei papers, zit er nu sponsoring van bedrijven achter een onderzoek. Die resultaten zijn goed voor financieel gewin. Wat nodig is, is een duidelijk scheidslijn van wat je van je data openbaar wil maken en wat niet. “Beleid dus”, vertelt René. “Veel ondernemers realiseren zich nu pas dat dat nodig is. Mogen mijn medewerkers mijn data delen met anderen? Dat zorgt voor een nieuw bewustzijn om ervoor te zorgen dat data veilig blijven. Wij merken dat we meer worden ingeschakeld om dit technisch in goede banen te leiden.” Financiële instellingen, de overheid, ziekenhuizen: ze moeten data soms jaren bewaren, dus de hoeveelheid is immens. “We werken steeds meer digitaal, dus er worden steeds meer data opgeslagen. En bedrijven en organisaties gaan erover nadenken hoe ze al die data kunnen gebruiken en de informatie hen verder kan helpen.”

 

Risico’s!

Data zijn op zich niet gevaarlijk. Maar wat nou als je met behulp van een algoritme bepaalde hoeveelheden data verzamelt en daar een uitkomst op probeert te krijgen? Dan bepaalt het algoritme wat de uitkomst is. “Daar zijn hele vervelende voorbeelden van. Tijdens het Labs Event vertel ik daar meer over. Denk alleen maar aan de toeslagenaffaire. Het algoritme wordt uiteindelijk gevormd door mensen. Zij bepalen uiteindelijk wat een engine aan data moet verzamelen en welke trends en verbanden er te leggen zijn. Dan moet de data wel op de juisten manier in de systemen staan, dat heeft een grote invloed op de uitkomst.”

 

Veiligheid

Hoe hou je die grote hoeveelheid waardevolle data veilig? Volgens René is een Cloud omgeving het meest veilig: de datacenters kennen zeer strikte beveiligingsmaatregelen. “Dat kun je als bedrijf zelf niet of nauwelijks financieren. Maar je kunt ook denken aan een lokale infrastructuur die niet is gekoppeld aan het internet. Zolang iets niet met de buitenwereld communiceert, is dat de veiligste optie, maar meestal ook nauwelijks werkbaar. Maar eerlijk is eerlijk, 100% veilig is een Cloud oplossing niet. Wel bijna 100%. Zorg dat je data van jou blijft en dat het niet te hacken is. En als dat wel gebeurt, zorg dan voor een goede back-up.” Veiligheid begint altijd met bewustzijn bij de medewerkers. “Het grootste gevaar voor je data zit tussen bureaustoel en toetsenbord”, vertelt René. “De gebruiker is nu eenmaal de grootste risicofactor. Er worden complete beleidsstukken via de gratis versie van WeTransfer verstuurd, maar in deze versie is de inhoud publiekelijk toegankelijk. Dat zijn allemaal zaken waar je je bewust van moet zijn.”

 

En dus

Wees je bewust van de risico’s én uitdagingen die je data je kunnen bieden. Denk erover na en nog beter, maak er beleid op. De mogelijkheden van Big Data en AI zijn (haast?) onbegrensd, maar ons advies is: blijf het zien als een hulpmiddel en hou zelf de regie in handen. Blijf erover nadenken, zeker als het gebruik en toepassing van Big Data en AI verregaande consequenties voor je bedrijfsvoering heeft. Meer weten? Kom langs op ons Labs Event of op ons kantoor. Bij een fijne kop koffie kunnen we er meer over vertellen!

Aanmelden Arrix Labs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures