Artificial Intelligence is de toekomst van dataopslag

De toekomst is nu

De rol van artificial intelligence bij dataopslag groeit sterk. Deze ontwikkeling verloopt razendsnel en maakt nu al mogelijk wat een aantal jaar geleden ondenkbaar was. In onze vorige blog bespraken we algoritmes die zelfstandig in staat zijn om essentiële data te verplaatsen naar lokale opslag. Dit is maar één voorbeeld van slimme technologie. Het moderne datacentrum is zelflerend en zelfsturend.

 

Monitoring vanuit de cloud

Moderne opslagapparatuur wordt gemonitord vanuit de cloud. Een algoritme monitort daarbij belangrijke pijlers zoals performance, temperatuur, de integriteit van de hardware en het gedrag van datastromen. Het koppelen van acties aan monitoring vermindert het benodigd aantal menselijke handelingen. Moderne systemen geven suggesties voor gebruik van optimale blocksizes en bepalen het beste moment voor het maken van snapshots. Moderne systemen zijn bovendien in staat om nieuwe componenten te bestellen zodra het systeem een dreigend hardware falen voorspelt.

 

Voorspellingen op basis van big data

Big data speelt een onmisbare rol binnen het garanderen van een maximale uptime. Door wereldwijd de logfiles van alle devices van één fabrikant te monitoren vanuit de cloud, ontstaat een grote databron op basis waarvan een algoritme voorspellingen kan doen. Is hierin een actuele trend zichtbaar en kan hieruit een uitval van meerdere  units van dezelfde fabrikant worden voorspeld? Dan is het algoritme zelfstandig in staat om hier acties of adviezen aan te koppelen. Een dalende performance door een software upgrade in Singapore kan zo resulteren in een alert voor systeembeheerders in Nederland.

 

Klinkt dit als toekomstmuziek? Niks is minder waar. Slimme storage technieken staan weliswaar nog in de kinderschoenen, maar zijn nu ook al gemakkelijk en betaalbaar te implementeren bij middelgrote en grote organisaties.

 

Whitepaper over de nieuwste trends

Meer weten? In de whitepaper Dataopslag 2.0 neem ik je mee langs de nieuwste trends op het gebied van dataopslag. Vraag de whitepaper aan en lees vandaag over de technieken die gisteren ondenkbaar leken.

Download de whitepaper;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures