Integreer jouw bedrijfsapplicaties met Azure Service Bus

azure service bus

In een wereld waar alles constant verandert is er behoefte aan integratie van jouw bedrijfssoftware en data. Maar wanneer jouw organisatie constant onderhevig is aan verandering, is integratie van bedrijfssoftware een hele uitdaging.

 

Integratie van bedrijfssoftware

Hoe meer applicaties en diensten hoe complexer de integratie is.  Leg daarom een goede basis neer. Denk je er in het begin niet goed over na, dan wordt de integratie van jouw bedrijfssoftware tijdrovend en loopt hoog in de kosten. Je investeert beter in het fundament van het huis, dan dat je uiteindelijk het huis opnieuw bouwt!

Azure Service Bus

Azure Service Bus is onderdeel van de Azure Integration Services. Het is een clouddienst die integratie mogelijk maakt door MaaS (Messaging as a Service). Je integreert zowel On-Premises als cloudoplossingen. Concreet houdt het in dat je applicaties niet direct met elkaar verbindt, maar met de service bus. Dit doe je door asynchroon berichten met elkaar te delen.

Zie het als een snelweg van berichten. Wanneer je de auto pakt, kies je liever voor een snelweg waar je lekker snel een grote afstand aflegt, zonder dat je door allerlei bochten en dorpjes gaat. Op dezelfde manier haalt een Service Bus de complexiteit uit dataverkeer tussen verschillende systemen.

Loskoppelen van applicaties

Eén van de voordelen van het gebruiken van een service bus is dat je applicaties loskoppelt. Ze hebben geen direct contact, maar abonneren zich voor data die de service bus aanbiedt. Andere applicaties publiceren juist weer data. Hiermee voorkom je afhankelijkheden en het verlies van data. Berichten blijven totdat ze zijn opgehaald en verwerkt.

 

Voorkom verlies van data

Stel een planningsapplicatie geeft gemaakte uren door aan een facturatieapplicatie. Wanneer de facturatieapplicatie maar een seconde offline is verlies je data. In dit geval vertaalt zich dit direct naar verloren euro’s. Het service bus bericht bestaat net zolang totdat het verwerkt is. Wanneer de facturatieapplicatie weer in de lucht gaat verwerkt hij zijn berichten, zo voorkom je dat je belangrijke data verliest.

 

Voorkom afhankelijkheden

Je organisatie is onderhevig aan sterke verandering en je wilt voorkomen dat applicaties afhankelijk zijn van elkaar. Om dit te illustreren schets ik de volgende situatie. Hierin hebben we een aantal bedrijfsapplicaties. Het ERP-pakket is verbonden met Topdesk, Topdesk doet op zijn beurt iets met een mailserver en met RDM, en de mailserver doet weer van alles voor andere bedrijfsapplicaties. Stel de organisatie neemt een ander ERP-pakket. Door de geschetste afhankelijkheid heeft dit direct gevolgen voor de overige applicaties. Bovendien moet de software ingenieur op alle applicaties veranderingen aanbrengen.

azure service bus

 

In onderstaande afbeelding zie je hoe deze situatie er uitziet met de service bus. In plaats van dat het ERP-pakket gegevens direct verstuurt naar applicaties, publiceert hij onder een topic (bijvoorbeeld adresgegevens). Andere applicaties halen, indien gewenst,  onder dit topic weer deze gegevens op. Het veranderen van applicatie is nu bijna zo simpel als het inpluggen van je nieuwe koffiezetapparaat!

azure service bus

 

Heb jij een integratie vraagstuk?

Ik heb je een kijkje gegeven in de Azure Service Bus. Azure Service Bus heeft nog veel meer functionaliteiten en voordelen. Heb jij een integratie vraagstuk? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag en hebben de kennis in huis om jouw bedrijfsapplicaties te verbinden met Azure Service Bus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures