Stel je data veilig

back-up

Het ideale back-upscenario. Dat is de 3-2-1 oplossing. Dit betekent dat je 3 kopieën van je data maakt, op minimaal 2 verschillende media bewaart en minimaal 1 kopie extern bewaart. Dat kan een offline medium zijn maar ook een online opslaglocatie, geïsoleerd van het bedrijfsnetwerk.

 

In de praktijk is dit ideale scenario voor veel bedrijven niet haalbaar. We zien dat sommige bedrijven maar eenmaal per week een back-up maken. Maar dat niet alleen: ze maken hem op 1 opslagmedium of doen zelfs helemaal niets als de IT verantwoordelijke afwezig is.

 

En al lijkt het dat het je niet gaat overkomen, toch krijgt 1 op de 4 bedrijven te maken met een ransomwareaanval, hack of een andere calamiteit. Je kunt dan maar beter voorbereid zijn. Want helemaal voorkomen doe je dit soort situaties niet. Wel kun je eventuele schade beperken. Hoe?

 

Wat is een goede back-up?

Een goede back-up voldoet aan het de volgende voorwaarden:

  1. Frequentie: Hoe vaak je ook een back-up maakt, doe dit op reguliere basis. De meeste bedrijven kiezen voor een dagelijkse back-up, maar dit kan ook wekelijks. Maar denk erover na hoeveel tijd je back-up nog recent genoeg is bij een incident. Je wilt op zo’n moment niet te veel werk missen.
  2. Opslaglocaties: Wees niet afhankelijk van 1 locatie. En bewaar de back-up in meerdere vormen. Denk dan een fysieke en digitale opslaglocatie. Want een fysiek bestand is niet tegen brand beschermd en een digitale back-up kan gehackt worden.
  3. Test: Je weet pas echt of je een goede back-up hebt, als je deze test. Zet daarom periodiek een gemaakte back-up terug en controleer of alles naar verwachting werkt. Met de restore test van Arrix, krijg je goed inzicht in de werking van jouw back-up.
  4. Beveiliging: Alleen bevoegden mogen toegang hebben tot je back-up. Als iemand normaal gesproken al niet toegang mag hebben tot al jouw data, moet je je afvragen of dit voor een back-up wel geldt. Maar neem ook maatregelen zoals:
  • Beperk de fysieke toegang
  • Versleutel de back-up
  • Scherm je back-up af met een wachtwoord

 

Er zijn nog een aantal andere zaken waar een goede back-up aan moet voldoen en waar je over na moet denken:

 

Retentietijd

Met de retentietijd wordt aangegeven in hoeverre je terug kun in de geschiedenis van een back-up. Je denkt misschien dat als er iets gebeurt je altijd gebruik wilt maken van de laatste back-up. Toch kan het voorkomen dat je bij een bestand moet die een jaar geleden verwijderd is. Als je retentietijd dan langer dan een jaar is  biedt jouw back-up een oplossing. Daar tegenover staat dat een lange retentietijd ook meer opslag nodig heeft en dit ook meer kosten met zich meebrengt.

 

Hersteltijd

Je wilt natuurlijk weten hoe lang het weer duurt voordat je data en applicaties beschikbaar zijn na een incident. Er zijn diverse factoren van invloed op de hersteltijd. Denk aan de hoeveelheid data, de gebruikte techniek of de snelheid van de back-upmedia. Je kunt ook een afweging maken wat je wanneer herstelt om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.  Dit heet Recovery Time Objective (RTO). Je stelt dan prioriteiten welke onderdelen als eerste hersteld moeten worden en welke later. Zo wil je misschien actieve projecten binnen een paar uur beschikbaar hebben en kan een archief wel even wachten.

 

Doe ik het zelf of besteed ik dit uit?

Je kunt zelf een separate back-upserver aanschaffen, maar als IT niet tot jouw kerntaken behoort heeft een managed back-up oplossing heel veel voordelen. De kosten voor hardware, nieuwe software updates en support zijn verleden tijd. Geen onverwachtse kosten, maar een maandelijks vast bedrag. Je maakt gebruik van nieuwste upgrades en updates en bent verzekerd van een goede service. Zelf kom je vaak niet gelijk toe aan het oplossen of voorkomen van problemen, maar bij een managed back-up krijg je de benodigde hulp en wordt er dagelijks op problemen gemonitord. Bovendien ben je ook niet afhankelijk van iemand die verantwoordelijk is voor de back-up. Is er onderbezetting, vakantie of ziekte dan blijf je er zeker van dat jouw back-up gewoon doorloopt.

 

Monitoren van je back-up

Het is van belang dat je de back-up monitort. Je kunt dit zelf doen, maar bij een managed back-up zit dit vaak standaard bij de oplossing in. Zorg in beide gevallen dat je beschikt over een goede rapportage die dagelijks nagaat of je back-up daadwerkelijk draait. Wanneer er fouten naar boven komen door de monitoring is het van belang dat je deze snel herstelt. Je loopt er dan niet tegenaan als je jouw back-up echt nodig hebt.

 

Welke oplossing is voor je bedrijf geschikt?

Wil je weten welke back-up oplossing voor je het meest geschikt is, maar ook welke back-up strategie je moet hanteren en waar je allemaal rekening mee moet houden? Wij geven je graag een advies.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures