Een back-up moet. Echt. En zo wordt het gemakkelijk

managed back-up

Dat een regelmatige back-up een must is, dat weten de meeste ondernemers wel. Tegelijkertijd zien we velen van hen worstelen, want hoe doe je het goed? En dat is wel essentieel, want in het geval van een calamiteit wil je zo snel mogelijk weer online zijn. Met onze Managed back-up bieden we als het ware een totaalpakket voor een back-up op maat. Senior consultant Erwin Lap van Arrix vertelt er meer over.

 

“In de praktijk komen we het helaas maar al te vaak tegen: de back-up als ondergeschoven kindje. Een noodzakelijk kwaad. Veel ondernemers in het MKB en kleine zelfstandigen worstelen regelmatig met hun budget voor ICT en dan is hardware en software voor het maken van een back-up een extra kostenpost”, vertelt Erwin. Toch is back-up essentieel voor de bedrijfsvoering: de berichten in de media over ransomware, hacks en andere calamiteiten die hun weerslag hebben op het functioneren van een bedrijf of organisatie, komen heel regelmatig terug.

 

RPO en RTO

Erwin: “Voorheen werkten we nog wel eens met een NAS, dat we als back-up konden gebruiken. Daar werd een externe harde schijf aan gekoppeld die dan bijvoorbeeld elke dag of eens per week werd gewisseld. Maar als je gaat kijken naar de RPO-waarde, de Recovery Point Objective, dan wordt duidelijk dat je eigenlijk maatwerk moet bieden.” Hoever kun je maximaal terug in de tijd voordat je een probleem hebt? Als je een back-up disc van een week oud hebt met een database van de actuele voorraad of het productieproces, is het dan voldoende als we nieuwe hardware plaatsen en deze disc terugplaatsen? Of is dit funest voor je organisatie? “Als je doorvraagt en de klant geeft aan dat de back-up van een week geleden feitelijk waardeloos is, dan moet je je dus gaan afvragen hoe vaak je een back-up moet maken.”

 

Back-up op maat

En dan is er nog de RTO-waarde, de Recovery Time Objective. Oftewel: hoe snel moet je organisatie na een calamiteit weer operationeel zijn. “Wat veel gebruikers zich niet realiseren is dat het terughalen van een back-up al gauw meerdere uren in beslag neemt, en dat is nog een gunstig geval. Dat betekent ook dat ze in die tijd niet in hun systeem kunnen en dat heeft uiteraard gevolgen voor de bedrijfsvoering”, aldus Erwin. En dus is het goed om samen om tafel te zitten en de RPO en RTO vast te stellen. “De eisen en wensen die daaruit voortkomen, hebben direct invloed op de inrichting van je back-up. En in sommige gevallen betekent dat een back-up op maat.”

 

Managed back-up

Linksom of rechtsom, voor veel bedrijven en organisaties blijft het produceren van een back-up een hoop gedoe, met eigen regels, een aparte server inclusief licenties en onderhoud en wat dies meer zij. “Vandaar onze oplossing: de managed back-up. In feite betekent het, dat we een server plaatsen, configureren en monitoren. Onze back-up oplossing voldoet niet aan de bekende 3-2-1-regel (‘Maak 3 kopieën van je belangrijkste data. Bewaar deze back-ups op minstens 2 verschillende media. Zorg voor 1 kopie buiten de deur.’), maar aan de 2-2-1-regel. Erwin: “Voor veel klanten is 3-2-1 te complex. Wij maken daarom twee kopieën, één op het apparaat zelf en één in de cloud, die geïsoleerd staat en extern van de back-up locatie. Arrix zorgt er verder voor dat volgens afspraak op gezette tijden een back-up wordt gemaakt en dat ie lang genoeg bewaard blijft.”

 

De voordelen

Even de voordelen van onze managed back-up oplossing op een rij:

  • Geen omkijken naar, want installatie, configuratie en monitoring door Arrix
  • Standaard een back-up buiten het pand bewaard
  • Back-up passend bij de eisen en wensen van het bedrijf of de organisatie
  • Een dienst waarvoor je maandelijks betaalt, inclusief rapportage in je klantportaal. Dat is handig voor accountancy-checks.
  • Back-up proces is beschreven en goed geregeld.

 

Meer weten?

Meer weten? Laat het óns weten! Samen kunnen we de beste oplossing vinden.

Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures