Breedbandverbindingen wat zijn de technieken?

Breedbandverbindingen? Je kunt er als bedrijf zijnde niet meer zonder. Tegenwoordig zorgt je breedbandverbinding voor het transport van telefonie en dataverkeer. Denk hierbij aan pin transacties, e-mail, en cloud applicaties enz. Dit internetverkeer moet tegenwoordig zo snel mogelijk en het liefst zonder haperingen worden verwerkt. Daarvoor is een stabiele en voldoende bandbreedte noodzakelijk.

Bandbreedte wordt aangeboden worden door middel van verschillende technieken, hier wil ik je over bijpraten.

Stopzetten ADSL 1 en 2

Vanaf maart 2020 kun je geen ADSL 1 en 2 internet meer afnemen bij internetaanbieders die over het KPN netwerk leveren. KPN Wholesale, de dienst waarmee KPN andere providers toelaat op haar netwerk, wijzigt haar breedband aanbod en stopt met het leveren van ADSL 1 en 2. Wat betekent deze ontwikkeling voor het KPN netwerk en voor jou? We leggen je het graag uit.

 

Wat gaat KPN doen met ADSL?

KPN gaat over op enkel snellere en stabielere technieken die de toekomst bieden, zoals het huidige ADSL 2+ en VDSL, waardoor KPN meer bandbreedte kan aanbieden en de beloofde internet snelheden beter kan garanderen. De verouderde technieken, ADSL 1 en 2 doen hierdoor op termijn niet meer mee.

KPN begint tijdig met het uit faseren van enkele ADSL technieken en wil daarmee haar WBA-diensten aanbod versoberen. Dit is het aanbod in breedband verbindingen die andere providers over het netwerk van KPN mogen leveren aan haar klanten. Waarom gaooit KPN haar aanbod in breedband om? Minder diversiteit in breedband verbindingen en een meer logische opbouw door verouderde breedband technieken te laten vallen, moeten de marktpositie van KPN versterken.

Het aantal gebruikers van ADSL 1 en 2 breedband is aanzienlijk afgenomen de afgelopen jaren. In veel gebieden zijn providers al overgegaan op ADSL2+. Het verouderde ADSL 1 en 2 maakt plaats voor het verbreden van snellere bestaande breedband technieken en voor toekomst gerichte technieken.

 

Wat is ADSL breedbandverbinding?

ADSL is een variant van DSL internet wat aangeeft dat de datacommunicatie over de telefoonlijn loopt. Het is de opvolger van het ouderwetse inbellen (ISDN) waarbij je als klant nog per telefoontik moest afrekenen.  Sinds de opkomst van ADSL, eind jaren 90, heeft het een aantal ontwikkelingen doorgemaakt.

ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line en is de standaard dienst binnen de breedband verbindingen die snelle datacommunicatie mogelijk maakt via de koperen telefoonlijn. Een ADSL verbinding komt tot stand via de wijkcentrale in de buurt van het telefoonnetwerk en een ADSL-modem thuis. Met ADSL2+ haal je hogere download snelheden dan upload snelheden.

 

Toekomstige breedbandtechnieken

Pair bonding is het bundelen van twee koperen ‘aderparen’ en wordt gebruikt om de breedband snelheid te verdubbelen. Hoe werkt dit? De meeste aansluitingen in woningen beschikken over twee koperlijnen. Daarvan wordt er meestal één gebruikt en dient de andere als reserve. Bij pair bonding worden deze koperlijnen gekoppeld (door een monteur) waardoor je internet snelheid aanzienlijk omhoog gaat.

 

Vplus is een VDSL technologie waarbij door middel van ruisonderdrukking (vectoring) tussen koperlijnen hogere snelheden gehaald kunnen worden. Met deze ‘super vectoring’ techniek over de koperlijn, kunnen zonder pair bonding snelheden tot wel 200 Mbit/s downloadsnelheid en 30 Mbit/s uploadsnelheid gehaald worden. Met pair bonding lukt het snelheden tot 400/60 Mbit/s te halen. KPN heeft vorig jaar enkele tests gedaan in woonwijken in Haarlem en Rotterdam. Vplus moet de snelste internet verbinding over de koperlijn gaan worden.

 

NG Pon staat voor Next Generation Pon en zit momenteel net als Vplus al in de testfase bij KPN. NG Pon is een goedkopere manier om glasvezel uit te rollen. Bij NG Pon wordt het laatste stukje koperlijn uit de straatkast vervangen door glasvezel. Dit levert snelheden op tot wel 1 GB volgens KPN.

 

ADSL2+ al jaren de opvolger van ADSL

In opvolging van ADSL 1 en later ADSL 2, is vanaf 2005 ADSL 2+ op de markt gekomen. Het standaard ADSL 1 is goed voor een download snelheid van 8Mbit/s. Met ADSL 2 zijn downloadsnelheden te halen tot 12 Mbit/s. Inmiddels is het mogelijk om te downloaden met 24 Mbit/s met een ADSL 2+ verbinding. Hiervoor moet de afstand tot de wijkcentrale maximaal 1200 meter bedragen. Het snellere ADSL2+ heeft ADSL 1 en 2 inmiddels overbodig gemaakt en vanuit het perspectief van voortdurende innovatie van KPN, lijkt het een logische keuze van KPN om te stoppen met het leveren van ADSL 1 en 2.

 

VDSL als vervanger van ADSL internet

In navolging van ADSL is in 2009 VDSL uitgerold. Wat is het verschil tussen VDSL en ADSL? Net als ADSL is VDSL een DSL variant, waarbij de verbinding via de telefoonlijn loopt. VDSL staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. Bij ADSL vindt de verbinding in zijn geheel plaats over de koperen telefoonlijn, bij een VDSL verbinding loopt de verbinding tussen de telefooncentrales via glasvezel. Het gedeelte vanaf de wijkcentrale tot aan huis loopt vaak via koperdraad. Glasvezel kan zeer hoge snelheden afleggen over langere afstand en is ook stabieler over langere afstand.

Dit maakt VDSL sneller dan ADSL. Hoe snel VDSL daadwerkelijk is, ligt alsnog aan de lengte en de kwaliteit van de koperverbinding van de wijkcentrale tot aan huis. Bij een afstand van 300 meter tot de wijkcentrale worden downloadsnelheden gehaald rond de 55 Mbit/s. Bij een afstand van 1500 meter is dit nog maar 14 Mbit/s.

 

VDSL2 het snelste DSL breedband internet

De nieuwste en snelste breedbanddienst onder DSL is VDSL2 (2010). Waar ADSL2+ alleen op een frequentie tot 1 Mhz opereert, gaat VDSL2 tot 30 Mhz. Een hogere frequentie levert een hogere internetsnelheid op. Zo haal je met VDSL2 een snelheid tot wel 100 Mbit/s . Hoe groter de afstand tot de wijkcentrale, des te meer snelheid er verloren gaat. Woon je over een afstand van een kilometer of meer tot je wijkcentrale? Dan isl de snelheid van VDSL2 ten opzichte van VDSL nog nauwelijks merkbaar.

 

Vectored VDSL2 is nieuw sinds 2013 en op steeds meer plaatsen beschikbaar in Nederland. Sinds februari 2016 worden hiermee snelheden tot 100/30 Mbit/s behaald. Daarnaast heeft KPN in 2016 Bonded Vectored VDSL2 uitgerold op diverse plaatsen. Hiermee behaal je snelheden tot 200 Mbit/s.

 

Goedkoop internet met ADSL2+ en VDSL(2)

Steeds meer klanten nemen inmiddels het snellere ADSL2+ en VDSL af waardoor ADSL 1 en 2 al sterk aan populariteit inboeten. Ondanks de intredende veranderingen kun je straks nog steeds gewoon goedkoop internet krijgen. De verschuiving naar snellere en stabielere breedband verbindingen, volgens de visie van KPN, is al merkbaar. Providers gaan steeds meer over op het leveren van alleen nog maar sneller internet.

 

Andere bestaande breedband technieken dan ADSL en VDSL(2)

Kabel internet verloopt via het kabeltelevisienetwerk en maakt dus geen gebruik van de koperen telefoonlijn. Datacommunicatie verloopt via dezelfde kabel als het televisie signaal, maar staat er los van, waardoor er geen snelheid verlies optreedt wanneer je gelijktijdig wilt internetten en tv kijken. Kabel internet haalt hogere snelheden dan DSL-internet, namelijk een downloadsnelheid tot 300Mbit/s en een upload snelheid van 30 Mbit/s. Nadeel van kabel is wel dat je als gebruiker niet een eigen coaxverbinding hebt, maar deze deelt met anderen in je wijk. Je deelt daardoor je internetsnelheid waardoor je in de praktijk vaak minder hoge snelheden haalt.

 

FTTH is een glasvezelverbinding tot aan de woning en staat voor ‘Fiber tot the Home’. Glasvezel is momenteel de snelste breedbandverbinding die is uitgerold en verloopt anders dan over de koperlijn, via glasvezel bundels. Data overdracht vindt plaats door middel van laserstralen. Glasvezel levert, in tegenstelling tot DSL-breedband en de kabel, als enige even hoge download- als upload snelheden tot wel 500 Mbit/s. Glasvezel is momenteel nog niet overal verkrijgbaar, maar wordt in steeds meer gebieden uitgerold.

 

Wat ga jij merken van deze verandering?

Ben je nog één van de weinige klanten met een ADSL 1 of 2 verbinding? Dan merk je vooral dat je een snellere en stabielere breedband verbinding krijgt. Het verder uitrollen (van VDSL) en updaten van de bestaande technieken moet er voor zorgen dat je zorgeloos kunt internetten, zonder onderbrekingen en haperingen. Ook bieden internet providers verschillende diensten voordeliger aan wanneer je deze combineert op één aansluiting.

 

Zitten er ook nadelen aan het verdwijnen van ADSL 1 en 2? De providers die alleen VDSL (en geen ADSL2+) leveren, kunnen dat niet overal leveren. KPN belooft bestaande en nieuwe klanten goed te begeleiden bij de overgang en tijdig op de hoogte te stellen van de veranderingen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures