De toekomst van SharePoint

Op woensdag 4 mei j.l. vond er in San Francisco een Microsoft evenement plaats met de naam: ‘The Future of SharePoint’. Tijdens dit evenement is bekend gemaakt welke nieuwe ontwikkelingen op stapel staan voor het samenwerkingsplatform en Office 365 van Microsoft.

SharePoint in cijfers

Meer dan 200.000 organisaties maken gebruik van SharePoint waarbij zij ondersteuning ontvangen van ruim 50.000 partners. 1 miljoen ontwikkelaars zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een $ 10 miljard ecosysteem rondom SharePoint met betrekking tot specifieke oplossingen. Met een leeftijd van 15 jaar heeft SharePoint de tand des tijds doorstaan en vele veranderingen op het gebied van ICT innovatie overleefd. De stap naar de cloud onder de Office 365 paraplu is daarbij wellicht nog de grootste stap geweest. Het beste moet echter nog komen volgens Microsoft.

“We are continuing to advance SharePoint, OneDrive and the entire Office 365 service in ways that make productivity even more collaborative, intelligent, mobile and trustworthy.” —Satya Nadella

De topman van Microsoft heeft het volste vertrouwen in de toekomst van SharePoint en is van mening dat dit product, in combinatie met Office 365, een van de belangrijkste pijlers voor de toekomst van het bedrijf op het gebied van cloud zal blijven. Daarbij moet meteen worden gezegd dat ondanks het feit dat Microsoft op het gebied van nieuwe SharePoint functionaliteiten een ‘cloud first’ strategie hanteert, de on-premise variant van SharePoint zeker niet vergeten zal worden.

De nieuwe SharePoint 2016 versie is op het moment van schrijven beschikbaar gekomen voor organisaties. Nieuwe onderdelen die in de online Office 365 variant stapsgewijs worden uitgerold zullen via ‘feature packs’ beschikbaar komen voor de on-premise variant.

de toekomst van SP2

SharePoint Mobile App

Eén van de belangrijkste nieuwsfeiten is de lancering van een heuse SharePoint App voor Android, iOS en Windows smartphones. Met deze app moet het mogelijk worden om alle intranet functionaliteiten die SharePoint standaard te bieden heeft op een gebruikersvriendelijke manier te ontsluiten naar een smartphone. Hierdoor heeft de SharePoint gebruiker alle benodigde informatie altijd voorhanden ongeacht de locatie. De App wordt in mei 2016 als eerste beschikbaar gesteld voor de iPhone (iOS) en in de daaropvolgende maanden voor Android en Windows phone.

Het mobiele en intelligente intranet

Met de nieuwe App zal het mogelijk worden om informatie wat is opgeslagen in Office365 op een snelle en mobiel-gebruikersvriendelijke manier te ontsluiten naar smartphones. Dat is een onderdeel waar Microsoft tot op heden zelf geen goede oplossing voor had. Met de komst van een volwaardige app zal het voor bedrijven die gebruik maken van Office365 en SharePoint eenvoudiger worden om alle relevante informatie binnen handbereik te hebben. Sites en pagina’s zullen standaard de beschikking krijgen over betere opmaak mogelijkheden om belangrijke informatie uit te lichten. Informatie en sites zullen op een dynamische manier worden getoond aan de gebruiker.

SharePoint Home

Een volledig nieuwe Office 365 SharePoint startpagina zal de komende maanden worden uitgerold naar alle klanten. Deze nieuwe pagina heeft een verbeterde weergave van alle sites die gevolgd worden door de gebruiker. Tevens zijn in de site-tegels meteen de laatste updates te lezen van de desbetreffende sites. Deze vernieuwde weergave heeft de mogelijkheid om zowel de online als de on-premise SharePoint omgeving te tonen in het geval er sprake is van een hybride installatie.

de toekomst van SP3

Moderne team sites

De teamsite is altijd al het hart geweest in SharePoint als het gaat om samenwerken. Het is ongetwijfeld het meest gebruikte standaard SharePoint sjabloon.

Daarnaast is het in de regel ook de eerste site die de gebruikers zien na activatie van een nieuwe SharePoint omgeving aangezien de eerste sitecollectie standaard is aangemaakt op basis van het teamsite sjabloon. Een teamsite stelt een team van mensen in staat om documenten onderling uit te wisselen. Enige tijd geleden heeft Microsoft de ‘groups’ functionaliteit toegevoegd aan Office365. Hiermee kunnen gebruikers snel en eenvoudig zelf een gedeelde mailbox, agenda en documentenbibliotheek maken om samen te werken aan een klein project of een evenement organiseren. Microsoft gaat deze twee functionaliteiten samenvoegen in de nieuwe versie van de teamsite. Naast deze bundeling zal ook de grafische weergave van de teamsite stevig worden aangepakt. Een nieuwe aantrekkelijke teamsite homepage zal betere opmaak mogelijkheden te bieden hebben voor de gebruikers zodat zij zelf snel een aantrekkelijk ogende pagina kunnen maken die ook volledig responsive is.

de toekomst van SP4

Microsoft Flow en PowerApps

SharePoint lijsten geven de gebruiker de mogelijkheid om samen te werken en informatie centraal op te slaan. Met de komst van Microsoft Flow en PowerApps kan deze data worden gebruikt in Apps die specifiek voor een bepaald doeleinde binnen de organisatie worden gebouwd. Deze Apps kunnen direct worden uitgerold zonder tussenkomst van de iOS en Android appstores. Ook kan informatie uit andere softwarepakketten worden gecombineerd. Hierdoor kunnen organisaties krachtige op maat gemaakte apps creëren voor de in gebruik zijnde tablets en smartphones. Deze Apps zijn multi-platform (IOS, Android, Windows) en kunnen desgewenst ook vanaf bijvoorbeeld een teamsite worden gestart. Met Microsoft Flow kunnen werkstromen worden gebouwd die niet alleen gebruik maken van SharePoint data, maar ook gegevens uit andere softwarepakketten kunnen verwerken.

de toekomst van SP5

Roadmap mobiel en intelligent intranet 2016

De volgende nieuwe functionaliteiten zullen rond de zomer van 2016 worden uitgebracht:

 • Moderne document bibliotheek ervaring
 • SharePoint mobiele app voor iOS
 • SharePoint home in Office 365
 • Moderne lijst ervaring
 • Site activity en insights in de site inhoud pagina

En later in het jaar 2016:

 • SharePoint mobiele app voor Windows en Android
 • Integratie teamsites en groups
 • Simpele snelle site creatie
 • Moderne pagina’s ervaring
 • Team en organisatie nieuws en aankondigingen
 • PowerApps en Flow integratie met SharePoint

SharePoint Framework

Een sterk punt van SharePoint is dat het wereldwijd gebruikt wordt als ontwikkelplatform voor vele specifieke oplossingen. Gezien de snelle ontwikkelingen die elkaar opvolgen op het gebied van softwareontwikkeling is het ook niet verwonderlijk dat SharePoint hierin mee zal gaan.

Het SharePoint Framework bestaat uit een pagina en webpart model wat volledige ondersteuning biedt aan client side development met behulp van open source tooling en Microsoft Graph. Dit nieuwe Framework stelt ontwikkelaars in staat om op basis van moderne JavaScripts en Web templates oplossingen te bouwen. Het is de bedoeling dat Microsoft zo de weg wil vrijmaken om ontwikkelaars vrijheid te geven in de keuze van veelgebruikte tooling en open source initiatieven.

In het derde kwartaal van 2016 zullen verschijnen:

 • The Files API on Microsoft Graph
 • SharePoint Webhooks (preview)
 • Client side web parts for existing pages (preview)

En tegen het einde van 2016:

 • The Sites API on Microsoft Graph
 • SharePoint Webhooks (GA)
 • Custom sites on the SharePoint Framework

Security, Privacy & Compliance

De huidige aandacht die Microsoft momenteel geeft aan (online) security van SharePoint zal in de loop van het jaar 2016 worden uitgebreid met: Dynamic Conditional Access Policies. Hiermee wordt het mogelijk om dynamisch toegang tot informatie geven op basis van identiteit, de app of gebruikt apparaat en netwerk locatie. Dit geldt zowel voor Office 365 als voor SharePoint on-premise. Standaard zal deze functionaliteit worden uitgerust met een 80 tal voor gedefinieerde instructies met betrekking tot gevoelige informatie. Het is mogelijk om deze instructie set met eigen definities uit te breiden. Daarnaast is de verwachting dat tegen het einde van het jaar 2016 het mogelijk moet worden om met een eigen encryptie sleutel in SharePoint opgeslagen data te beveiligen.

Op dit moment bevat SharePoint de volgende beveiliging mechanismen:

 • Customer Lockbox
 • DLP, Mobile Device Management (MDM) en mobile application management (MAM)
 • Whitelist en blacklist domeinen met betrekking tot extern delen

Rond de zomerperiode van 2016 kunnen we verwachten:

 • Dynamic Conditional Access Policies

En tegen het einde van het jaar 2016 zullen verschijnen:

 • Nieuwe datacenters in Duitsland en Canada
 • Bring your own encryption key
 • Granular Access controls
 • SharePoint site classification
 • Hybride SharePoint insights (preview)
Bron: blogs.office.com

Over ons

Arrix B.V. is een ICT-specialist in Drachten, gespecialiseerd in onder meer automatisering en digitaal samenwerken.

Ook hebben wij oplossingen voor ICT-beveiliging, VoIP en de moderne werkplek.

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Gerelateerde blogs

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden!

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures