Werk veilig met de wachtwoordmanager

de wachtwoordmanager

Datalekken zijn vaak aan de orde van de dag. Denk maar aan eens aan de onlangs ontdekte datalekken bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen,  de GGD of onlangs nog in de Scoupy app

 

De kans dat een internetcrimineel jouw gegevens en wachtwoorden in handen krijgt is dan ook groot. Met de wachtwoordmanager minimaliseer je deze kans. Zet de eerste stappen voor een wachtwoordmanager met deze tips.

 

Welke digitale kluis is geschikt?

Wachtwoordmanagers zijn er in diverse soorten en maten.  Bij de keuze voor jouw digitale kluis houd je dan ook rekening met een aantal zaken:

 

1. Beschikbare applicaties

Omdat je regelmatig gebruik maakt van wachtwoorden, wil je snel en overal kunnen beschikken over je wachtwoorden. Het is dan ook praktisch dat jouw wachtwoordmanager beschikbaar is in de browser, telefoon en het besturingssysteem dat je gebruikt.

2. Tweestapsverificatie

Diverse wachtwoordmanagers vullen automatisch jouw gebruikersnaam en wachtwoord  wanneer je toegang wilt tot een website of applicatie. Dit biedt jou gebruikersgemak. Maar tweestapsverificatie is een veiligere optie. Naast je hoofdwachtwoord, voeg je nog een 2e stap toe, waarmee jij aantoont dat jij het echt bent die inlogt. Er zijn ook wachtwoordmanagers die tweefactorauthenticatiecodes genereren. Naast je hoofdwachtwoord vul je een gegenereerde code in. Dit biedt jou extra veiligheid.

3. Gratis of betaald

Meestal bieden betaalde versies van de wachtwoordmanager meer functionaliteit en gebruikersgemak. Kijk daarom goed welke wachtwoordmanager waarde toevoegt in jouw bedrijf, want dat is niet bij iedere wachtwoordmanager gelijk. Het kan zelfs zo zijn dat een gratis versie tegemoet komt aan jouw eisen en wensen.

4. Online of offline

Om overal en altijd beschikking tot jouw wachtwoorden te hebben bewaren veel wachtwoordmanagers de inloggegevens in de cloud. Je moet dan wel vertrouwen hebben in de versleutelingstechniek van de wachtwoordmanager. Het is kwetsbaarder doordat je geen controle hier over hebt en als een cybercrimineel een lek vindt dan liggen al je wachtwoorden op straat. Bepaal je liever zelf waar je de digitale kluis bewaart en hoe je deze beveiligt, dan kun je kiezen voor een offline variant. Ook dan moet je de versleutelingstechniek vertrouwen Deze bewaart de inloggegevens op jouw apparaat. Let wel! Dan kun je alleen bij jouw wachtwoorden als je inlogt op dit apparaat.

5. Wachtwoorden delen

Naast jouw persoonlijke kluis kun je ook kluis delen met andere personen. Iedereen die dan toegang heeft tot deze kluis kan de wachtwoorden zien. Dit kan handig zijn als je een wachtwoord wilt delen met bepaalde collega’s om toegang te krijgen tot een bepaald apparaat of applicatie.

 

Eén wachtwoord voor al jouw wachtwoorden

Na jouw overwogen keuze voor de wachtwoordmanager wil je ermee aan de slag. Het eerste wat de wachtwoordmanager jouw vraagt is om een hoofdwachtwoord aan te maken. Dit is de sleutel naar jouw digitale kluis. Bedenk een sterk wachtwoord. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Maar bedenk dat dit straks het enige wachtwoord is wat je moet onthouden. Vind je het nog steeds moeilijk? De meeste wachtwoordmanagers kunnen ook een automatisch sterk wachtwoord voor je genereren.

 

Vergeet je jouw hoofdwachtwoord, dan heb je geen toegang meer tot al jouw inloggegevens. Ook de ondersteuning die een wachtwoordmanager biedt, kan je vaak niet helpen wanneer je jouw wachtwoord kwijt bent. Onthoud deze dus goed!

 

Hoe werkt de wachtwoordmanager

Als je op een site komt waar op je moet inloggen klik je op het logo van de browserextensie. Je maakt dan op jouw passwordmanager een inlogpagina aan, die de inloggegevens opslaat. Hetzelfde gebeurt als je een app opent.  Kom je vervolgens weer op dezelfde site of app dan vult jouw digitale kluis de gegevens automatisch.

 

Jouw accounts in één kluis

Als je gaat werken met de wachtwoordmanager is het noodzaak om de wachtwoorden van al jouw accounts te wijzigen. Gelukkig genereert de wachtwoordmanager een nieuw wachtwoord voor je. Het fijne is dat de manager deze voor je onthoudt, dus een lang en ingewikkeld wachtwoord is geen probleem.

 

Het omzetten is even een klusje, maar niet zo moeilijk als het lijkt. Het biedt jou extra veiligheid. En komt er weer een datalek voorbij dan haal jij opgelucht adem. Jij weet dat het goed zit met jouw accounts!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Grootschalig IT Event op 16 april: Arrix LABS

Meer informatie en meld je aan!