De voordelen van een Managed Service Provider

managed service provider

De IT-branche zit vol met Engelse termen. Managed Service Provider is er daar één van, we leggen je graag uit wat het is en hoe je maximaal van MSP kan profiteren.

MSP staat voor Managed Service Provider. Een MSP is een bedrijf dat gespecialiseerde IT-diensten levert aan andere bedrijven. Een MSP beheert en ondersteunt het IT-landschap van klanten op een proactieve basis. Dit kan onder meer het beheer van netwerken, servers, cloudservices, beveiliging, back-up en herstel, helpdeskondersteuning en systeemmonitoring omvatten.

 

Bij Arrix zijn we gewend aan klanten die voorheen veel maatwerk kregen voor de inrichting van hun IT-landschap. In de ogen van de klant sluit maatwerk nu eenmaal optimaal aan bij de eigen situatie. Maatwerk is niet per se slecht, maar het heeft ook een keerzijde. Het kan beperkend werken in je verandersnelheid, het is relatief duur en updaten is een complexe zaak.. Met de opkomst van cloudcomputing worden de  beperkingen van maatwerk meer zichtbaar. Het is niet zo vreemd dat veel bedrijven en organisaties zich afvragen of het maatwerk werkelijk de voordelen biedt die kunnen opwegen tegen het gebruik van meer gestandaardiseerde software.

 

Het kan anders

Met andere woorden: het kan ook anders. Er is een wereldwijde trend om IT-diensten meer vanuit een gestandaardiseerde situatie te gebruiken. Dat is niet zo vreemd: er is steeds meer behoefte aan samenwerking in de keten en dat stelt andere eisen aan automatisering, waar maatwerk meestal niet aan voldoet. Dat zien we ook bij onze klanten: ze waren voorheen vooral gericht op de eigen processen. In toename mate werken ze samen in waardeketens en dat vraagt dat je makkelijker, op basis van standaarden, informatie uitwisselt. Daar komt nog bij dat de Microsofts van deze wereld voortdurend aanpassingen en updates leveren. Als je dat iedere keer zelf test en toepast in je maatwerk, is dat veel werk. Je kunt het ook niet doen, maar dan benut je niet alle mogelijkheden die deze software biedt. Geen bedrijf kan meer zonder IT. En dus moet het werken, iedere dag weer, de kosten moeten voorspelbaar zijn en die kosten  moeten meebewegen met de grootte van je organisatie. Makkelijk op- en afschalen zonder dat je direct voor hoge kosten komt te staan.

 

Maar wat is MSP?

Al deze genoemde zaken vallen onder MSP, Managed Service Provider, een bedrijf dat IT-diensten en -oplossingen levert aan andere bedrijven, met als doel dat de IT-systemen van de klant betrouwbaar en efficiënt werken zodat de klant zich richt op zijn kernactiviteit. Een hele mond vol, maar dit is wel waar het om gaat. Daarbij zijn een aantal elementen te onderscheiden. Een MSP levert een dienst, de zorg dat jouw werkplek altijd goed onderhouden en up-to-date is. Dat impliceert ook een dienstbeschrijving: wat kan je van een MSP verwachten en tegen welke prijs. Je hoeft je niet meer druk te maken over het beheer – dat doet de MSP voor je -, je weet vooraf wat de MSP levert en die verantwoordt zich daarvoor. En de prijs staat ook van tevoren vast. Dat maakt de dienst voorspelbaar en flexibel, want je kunt makkelijk op- en afschalen.

 

Wat doet Arrix?

MSP biedt voor Arrix ook voordelen. Wij kunnen ons specialiseren in deze dienstverlening en aan de achterkant een zekere mate van standaardisatie voeren. De kwaliteit van onze dienstverlening wordt meer meetbaar en dat geeft jouw meer inzicht. Op die manier komen wij als dienstverlener en jij als klant niet voor verrassingen te staan en kun je het model van MSP aanpassen aan de omstandigheden, dus makkelijk op- en afschalen. Een stap verder is het automatiseren van repeterende werkzaamheden, maar daarover meer in een volgende blog.

 

Meer weten?

In de komende blogs vertellen we nog meer over MSP.  Nu al meer weten? Neem contact op, we vertellen je er graag meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures