Waar moet mijn ERP Systeem draaien?

ERP Cloud

Eén van de belangrijkste vragen tijdens een ERP selectie maar ook één van de meest vergeten vragen. Ik maak het al jaren mee. Een bedrijf doet een ERP selectie, maar denkt niet na over waar het ERP systeem moet draaien.

 

Er wordt automatisch vanuit gegaan dat de leverancier hier wel een oplossing voor heeft of er wordt aangenomen dat het, in plaats van het bestaande systeem, op de server past. Vanuit mijn perspectief zijn dit aannames die heel lelijk uit kunnen pakken; later in het project of zelfs vlak voor livegang! Maar hoe voorkom je dit?

 

Keuzevrijheid

Ik ben een enorm voorstander van keuzevrijheid voor de klant. Kies je een pakket die al vanuit de Cloud werkt zoals Exact Online dan is de keus al voor je gemaakt. Maar er is nog steeds een grote groep MKB bedrijven die een ERP systeem kiest die niet standaard vanuit de Cloud wordt aangeboden. Denk erover na hoe je dit systeem aan je gebruikers wilt aanbieden. Waar moet je rekening mee houden?

 

Vragen die je keuze vereenvoudigen

Om aannames te voorkomen stel je de volgende vragen aan jezelf en aan je potentiële ERP partner:

 

Wat is onze ICT visie?

Deze vraag hangt sterk samen met de overall strategie van je bedrijf. Bijvoorbeeld als je bedrijf een cloud only strategie volgt dan kies je een partner die het ERP systeem vanuit SaaS aanbiedt of waarbij het platform (PaaS) erbij zit.

 

Waar wil ik dat mijn data staat?

Waar staat mijn data, hoe gaat mijn leverancier daarmee om, ben ik daar nog wel eigenaar van? Hoe krijg ik dan mij data terug, als ik uit de cloud wil?. Hoe veilig staat mijn data? Wat gebeurt er na een hack of ransomeware? Allemaal hele belangrijke vragen en afhankelijk van de antwoorden ben je alweer een stap verder in het bepalen van de vraag waar je ERP systeem moet draaien.

 

Capex versus Opex

De term CAPEX is een afkorting van Capital Expenditure (investeringen in vernieuwingsprojecten), terwijl de term OPEX een afkorting is van Operational of Operating Expenditures (exploitatie). Wil je als bedrijf eenmalige investeringen juist laag houden dan is Cloud een serieuze overweging. Want hier zit (naast eenmalige setup kosten) geen directe investering aan vast.

 

Afhankelijkheid (Lock in)

Realiseer je dat een overstap heel moeilijk gaat worden als je zowel je ERP systeem en je overige ICT in één Cloud systeem onderbrengt. Maak hier van te voren goede afspraken over. Je exit afspraken kunnen heel wat ellende voorkomen.

 

Kortom er zijn geen goede of foute keuzes waar je ERP systeem draait, er zijn wel de juiste vragen die je moet stellen. Heb je hulp nodig of wil je meer weten over dit onderwerp, onze specialisten staan voor je klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures