Oude IT apparatuur – Stel je data veilig en ga hier duurzaam mee om

Wanneer je IT systeem aan vervanging toe is ben je voornamelijk bezig met de nieuwe IT apparatuur. Logisch, want deze zijn sneller en kunnen weer een tijd mee.  Wat vaak wordt vergeten is de juiste aandacht schenken aan oude apparatuur. En dat zijn meer apparaten dan we denken. Bijvoorbeeld: Servers, monitors, printers, usb-sticks, toetsenborden, harde schijven, laptops, smartphones, camera’s.

 

Al deze apparaten gewoon bij het grofvuil zetten? Ik zou er goed over nadenken en wel om de volgende redenen.

 

Datalek

Het belangrijkste waar je aan moet denken is de opgeslagen data op de apparaten. Denk aan de harde schijf van een computer, lokale bestanden van een medewerker op de laptop  of misschien nog allemaal privacy gevoelige informatie op je server. Regelmatig hoor je in het nieuws dat er klant- of patiëntgegevens gevonden zijn op een oude pc, of harde schijf. Je moet er niet aandenken dat dit zomaar op straat terecht komt.

Check of er data staat op  je harde schijven en zorg ervoor dat deze data veilig wordt gesteld en opgeslagen. Documenteer ook hoe, wat en waar je dit hebt opgeslagen, niet alleen voor jezelf maar ook voor de Autoriteit Persoonsgegevens.  Vervolgens is het zaak om de harde schijf te vernietigen, formatteren is niet voldoende. Vernietigen van harde schijven doe je met een shredder.

Duurzaamheid

We produceren veel afval met ons allen en volgens de VN produceren we wereldwijd maar liefst 50 miljoen ton aan e-waste, hiervan wordt 20% officieel gerecycled. Het grootste gedeelte, 80% belandt dus op een vuilnisbelt of wordt niet officieel gerecycled. Als de huidige trend zich doorzet zitten we in 2050 op 15 miljoen ton aan afval. Zonde, want van de meeste apparatuur kun je meer recyclen of hergebruiken dan we nu doen.

Bedrijven kijken steeds meer naar duurzaamheid en een groen imago. Door kritisch te kijken naar je oude IT systemen, kun jij op dit vlak ook stappen zetten. Bekijk je oude IT apparatuur eens. Sommige apparaten kun je misschien nog prima in je eigen organisatie gebruiken, een monitor, toetsenbord, server? Bedenk wel dat deze apparatuur gerefurbished moet worden. Bijvoorbeeld met een nieuwe harde schijf, omdat de oude is verwijderd. En als je het zelf niet meer gebruikt kun je wellicht een andere organisatie blij maken met deze apparatuur.

Er zijn tal van organisaties die je helpen met recyclen. Je levert je apparatuur in en zij recyclen dit netjes voor jou. Vaak levert dit ook geld op, bepaalde organisaties kiezen er voor om dit te doneren aan een goed doel. Op die manier ga je vervuiling tegen en steun je ook nog eens een goed doel.

Documentatie

Wil je precies weten welke apparaten aanwezig zijn in jouw organisatie en welke data hier op staat? Dan adviseren wij je om deze gegevens te documenteren. Alleen dan kun je volgen wat er gebeurd met de apparaten in je organisatie en jouw data. Bovendien minimaliseer je de kans op een datalek en ga je ook nog eens duurzamer om met je apparatuur.

 

Hulp nodig?

Wanneer je je oude IT apparatuur wilt recyclen kan jouw ICT partner je hierbij vast in ondersteunen. Wil je dat de opbrengst gaat naar een goed doel? Informeer of jouw ICT Partner deze mogelijkheden biedt.

 

Vernietiging data? Werk mee aan ons onderzoek.

Wij kunnen ons ook voorstellen dat je (regelmatig) harde schijven hebt die vernietigd dienen te worden. De schredder is dan de meest logische manier. In geval van veel gegevensdragers kun je deze bij jouw bedrijf op locatie laten komen. Meestal gaat het maar om een paar en daarom willen we een collectieve mogelijkheid aanbieden. Uiteraard hebben we dan ook graag de behoefte bij bedrijven in beeld. Wanneer je meewerkt aan bijgaand onderzoek, willen we je alvast een gedeelte van de vernietiging schenken. Laat het ons weten en we houden je ook op de hoogte van data wanneer je langs kunt komen om je gegevensdrager te vernietigen!

Naar het onderzoek;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures