Digitalisering biedt talloze kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Grote bedrijven hebben vaak de middelen om zich goed te wapenen tegen cyberdreigingen, maar hoe zit het met de kleine bedrijven? Helaas wordt de kloof tussen grote en kleine ondernemingen op het gebied van cybersecurity alleen maar groter. Dat is zorgwekkend, want juist kleine bedrijven zijn steeds vaker het doelwit.
In deze blog lees je wat jij kunt doen om je onderneming digitaal veilig te houden en welke stappen je direct kunt nemen.
Kleine bedrijven: Gemakkelijk doelwit?
Cybercriminelen richten hun pijlen steeds vaker op kleine bedrijven. Waarom? Omdat ze vaak minder goed beschermd zijn. Terwijl grote bedrijven uitgebreide IT-afdelingen hebben die continu bezig zijn met het beveiligen van systemen, moeten kleine bedrijven het vaak doen met beperkte middelen. Dat maakt ze een gemakkelijk doelwit. Bovendien zijn de gevolgen vaak een stuk groter. Voor een kleine organisatie is het moeilijker om de gevolgen van een hack of ransomware het hoofd te bieden. Bijna de helft van de slachtoffers heeft losgeld moeten betalen en een aanzienlijk deel kwam dit niet meer te boven.
Maar het betekent niet dat je machteloos bent. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen, ongeacht de grootte van je bedrijf. Denk aan het regelmatig updaten van software, het gebruik van sterke wachtwoorden en het bewust maken van je medewerkers. Iedere kleine stap kan een groot verschil maken.
IT-beveiliging: Geen luxe maar noodzaak
Voor veel kleine bedrijven voelt IT-beveiliging als een luxe die ze zich niet kunnen permitteren. De realiteit is echter dat goede digitale beveiliging essentieel is om je bedrijf te beschermen tegen mogelijke catastrofes. Een cyberaanval kan niet alleen leiden tot verlies van belangrijke data, maar ook tot reputatieschade en hoge kosten. Uit onderzoek is gebleken dat in 2023 minder dan de helft van de getroffenen beschikte over een geschikte back-up.
Begin daarom met het in kaart brengen van de grootste risico’s voor jouw bedrijf. Waar liggen de zwakke plekken? Welke data is het meest kwetsbaar? Door dit helder te krijgen, kun je gerichter maatregelen treffen en investeringen doen die echt het verschil maken.
De kloof dichten: Wat kun jij doen?
De kloof tussen groot en klein hoeft niet te blijven bestaan. Met de juiste aanpak kun je jouw bedrijf net zo goed beschermen als de grote spelers. Hier zijn drie praktische stappen:
1. Investeer in basisbeveiliging: Denk aan een goede firewall, antivirussoftware en regelmatige back-ups. Deze basis is sowieso onmisbaar. Ga je voor maximale zekerheid, dan vergroot je met de Security Base Line de veiligheid van jouw bedrijf. Een verzameling tools, producten, technieken en best practices die samen jouw omgeving optimaal beveiligen.
2. Bewustwording creëren: Zorg dat jij en je medewerkers weten welke risico’s er zijn en hoe ze die kunnen herkennen en voorkomen. Zij zijn de eerste en primaire verdedigingslinie tegen online criminaliteit. Maak deze verdedigingslinie zo sterk mogelijk en voorzie je medewerkers van kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om zichzelf én de organisatie te beschermen tegen cybercriminaliteit.
3. Hulp van experts: Schakel experts in om je systeem te testen en te versterken. Dit hoeft niet duur te zijn en kan wel veel ellende voorkomen. wij vertellen je graag meer over de maatregelen die je kunt nemen en over de security scan. Vanuit deze scan heb je direct inzicht in eventuele kwetsbaarheden en aandachtsgebieden.
Digitale veiligheid: Start vandaag nog
Digitale veiligheid is geen kwestie van bedrijfsgrootte, maar van slim handelen. Door tijdig actie te ondernemen en je te verdiepen in de mogelijkheden, kun je jouw bedrijf beschermen tegen cybercriminelen. Wacht niet tot het te laat is, maar begin vandaag nog met het versterken van je digitale veiligheid.
Cybersubsidie: Mijn cyberweerbare zaak
Om je een extra zetje te geven kun je aanspraak maken op een subsidieregeling van “mijn cyberweerbare zaak”. Deze subsidie is van toepassing op de kosten van aanschaf en implementatie van één of meer cyberweerbaarheidsmaatregelen. Het is voor bedrijven met maximaal 50 medewerkers en een jaaromzet van maximaal 10 miljoen. Ben je al bezig om je cyberweerbaarheid op orde te brengen of hik je aan tegen bepaalde beveiligingsmaatregelen, dan is het zeker de moeite waard om hier eens naar te zien.
Meer informatie over de Cybersubsidie