De 5 kwetsbaarheden van jouw huidige dataopslag

Een single point of failure is een stap in de keten die, als het faalt, zorgt dat de hele keten stopt met werken. Het achterhalen (en elimineren) van deze kwetsbaarheden is de eerste stap naar betrouwbare dataopslag.

 

Traditionele storage is gebaseerd op een koppeling tussen het opslagmedium en de centrale bedrijfsserver. Keuzes binnen de implementatie – zoals de kwaliteit van de hardware en de manier waarop databases zijn ingericht – vormen de randvoorwaarden voor een hoge uptime. Door de randvoorwaarden goed te managen, wordt indirect gestuurd op een hoge uptime voor je applicaties. Maar een randvoorwaarde is nog geen garantie voor een uptime.

 

De single points of failure van traditionele dataopslag

Traditionele storage is kwetsbaar doordat er meerdere single points of failure zijn. Een overzicht.

 

1. Slijtage aan bewegende onderdelen

Traditionele dataopslag maakt gebruik van traditionele HDD’s, gebaseerd op spinning discs die door een mechanisch component worden aangestuurd. Dit maakt de componenten kwetsbaar voor slijtage.

 

2. Hardwaredefecten

De koppeling tussen HDD’s en de hardware die nodig is om de componenten aan te sturen vormt een grote bottleneck. Het meest reële risico is het uitvallen van de raidcontrollers. Andere risico’s zijn blootstelling aan elektromagnetische velden, trillingen en oververhitting.

 

3. Koppeling met het serverpark

In klassieke opstellingen is data gekoppeld aan de centrale server, die daarmee de spil van de ICT-structuur vormt. Deze koppeling is makkelijk om te implementeren, maar levert ook een kwetsbaarheid op: een server die offline gaat, maakt ook data ontoegankelijk.

 

4. De boekhouding schrijft het ICT-beleid voor

Een harde schijf wordt boekhoudkundig afgeschreven in vijf jaar. Daarom ligt het voor de hand om hardware te blijven gebruiken tot het einde van de economische levensduur. Toch schuilt hierin een groot risico. In de eerste drie jaar gaan tussen de 1 en de 5 procent van de harde schijven stuk. Na 36 maanden neemt de faalkans fors toe: uit onderzoek is gebleken dat na drie jaar de kans op een hardwarecrash toeneemt tot zo’n 12 procent. Uiteindelijk gaat minder dan 80 procent van de harde schijven langer dan vier jaar mee.

 

5. Het gebruik van legacy hardware

Chipfabrikant Gordon Moore observeerde in de jaren zestig de trend van een tweejaarlijkse verdubbeling van het mogelijke aantal transistors in een geïntegreerd circuit. Dit principe (bekend als de Wet van Moore) geldt anno 2019 nog steeds. De techniek verbetert in een hoog tempo, waarbij evoluties worden afgewisseld met revoluties. Het gebruik van legacy hardware ontneemt organisaties de kans om te profiteren van de laatste ontwikkelingen.

 

Whitepaper over de nieuwste trends

Meer weten? In de whitepaper Dataopslag 2.0 neem ik je mee langs de nieuwste trends op het gebied van dataopslag. Vraag de whitepaper aan en lees vandaag over de technieken die gisteren ondenkbaar leken.

Download de whitepaper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Grootschalig IT Event op 16 april: Arrix LABS

Meer informatie en meld je aan!