Wat is MRP en wat kun je ermee?

MRP

MRP staat voor Material Requirements Planning, wat ongeveer in het Nederlands betekent de behoefte aan materiaal plannen. Feitelijk is het een geavanceerde rekenmachine in de software die rekening houdt met allerlei factoren als er behoefte is aan materialen zodat je niet te vroeg of te laat je materialen krijgt voor de productie.

 

Het wordt ook wel MRP-1 genoemd want houdt geen rekening met de capaciteit van mensen en machines. Om dit op te lossen is MRP-2 bedacht en dat staat voor Material Rescource Planning. Wat natuurlijk weer verdacht veel lijkt op ERP: Enterprise Resource Planning. En dat is ook niet zo gek want ze zijn de voorlopers van ERP.

 

Hoe werkt een MRP systeem?

Om een MRP systeem goed te laten werken zijn de volgende zaken van belang.:

  • Een hoofdproductieplan oftewel HPP. Dit plan geeft het aantal artikelen aan wat en wanneer er geproduceerd moet worden.
  • Een structuur is als een recept. Het bevat een lijst met grondstoffen en materialen die nodig zijn om een product te maken.
  • Een voorraadadministratie (die klopt). De inkoop- en voorraad administratie zijn van essentieel belang voor een goed werkende MRP. Immers moet het systeem rekening kunnen houden met aanwezige voorraad, vrije voorraad, bestellingen die onderweg zijn, geannuleerde bestellingen en de doorlooptijd. Het doel is te weten welke materialen door het MRP onmiddellijk kan gebruiken.
  • De verkooporderadministratie. Een juiste registratie van de verkooporders qua aantallen en afleverdata is van groot belang voor het MRP. Het MRP dient namelijk te weten op welke datum een behoefte ontstaat zodat het berekent of en wanneer het eindproduct geproduceerd of ingekocht moet worden.

 

Wat zijn de voordelen van een MRP systeem?

  • Het gebruik van MRP geeft als voordeel dat het voorraadniveau beter aangepast wordt aan de vraag, waardoor je minder voorraad nodig hebt. Dit bespaart opslag- en transportkosten.
  • De meest voordelige grootte van orders wordt berekend, wat wellicht inkoopvoordeel oplevert bij je leverancier
  • Met de juiste veiligheidsmarge kom je nooit meer zonder voorraad te zitten waardoor het productieproces en de leverdatum richting de eindklant niet meer in gevaar komt zonder al te veel voorraad.

 

Wat zijn de nadelen van Material Requirements Planning?

Het grootste nadeel is dat het afhankelijk is van nauwkeurige input. Als je als  bedrijf de voorraad verkeerd bijhoudt gaat het al snel mis in het systeem. Dit kan leiden tot teveel of te weinig bestellingen van een bepaald materiaal. Om dit te voorkomen is een goed warehouse management systeem een mooie aanvulling.

 

Ingewikkeld systeem

Een ander veel genoemd nadeel is dat de systemen vaak ingewikkeld zijn. Hierdoor kost het veel tijd, geld en inzet  voordat ze geïmplementeerd zijn. Een overstap van Excel lijsten naar een MRP systeem wordt vaak door medewerkers als ingewikkeld gezien omdat men de voordelen er nog niet van in ziet en men vaak meer moet invoeren dan voorheen in Excel.

 

Exact en MRP

Exact heeft een volledige geïntegreerde MRP oplossing in haar suite. Het onderdeel MRP in Exact implementeer je snel en het is snel inzetbaar voor jouw organisatie met een paar aanpassingen en instellingen.  Hierdoor profiteer je vlot van de voordelen die deze software je biedt. Wil je meer weten van deze voordelen, wij vertellen je er graag meer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures