Zo maak je je mensen enthousiast voor een WMS

adoptie WMS

De invoering van een Warehouse Management Systeem (WMS) is voor bedrijven die dit wensen een grote overgang. Accountmanager Lennart Schultz van Arrix ziet dat veel werknemers (en werkgevers!) tegen de implementatie aanhikken. Wat kun je doen om je mensen enthousiast te maken voor een WMS? In deze blog besteden we er aandacht aan.

 

“WMS of Warehouse Management Systeem is software die werknemers zo ongeveer het spannendst vinden om te implementeren”, is de ervaring van Lennart Schultz. “Het is namelijk echt een grote verandering voor een bedrijf. Het is een verandering die iedereen in het magazijn werkt, raakt. Zij moeten allemaal op een andere manier gaan werken. Het gaat dus niet om een paar mensen die met iets nieuws te maken krijgen, maar iedereen in het magazijn. Dat maakt het moeilijk.”

 

Kun je nog zonder?

Tegelijkertijd kun je je afvragen of je anno 2022 nog zonder een WMS kunt. Door de snelle toename van online bestellingen van producten en diensten neemt de activiteit in de meeste magazijnen eveneens toe. Lennart: “Dat speelt zeker, al verschilt het per branche. E-commerce bedrijven zijn voorlopers, zij hebben een hoge omloopsnelheid. Aan de andere kant heb je bedrijven die vaak geen idee hebben wat ze op voorraad hebben en welke materialen ze wanneer kunnen inzetten. Bedrijven die dat wél weten, kunnen sneller leveren en zij krijgen zo meer orders. De leveringssnelheid is belangrijker dan ooit tevoren.”

 

Kennissessie: Stapel de voordelen van WMS

Op dinsdag 14 juni informeren we je over de optimalisatieslag die je bij jouw logistieke processen behaalt als je gebruik maakt van Exact WMS. Je krijgt een voorbeeld uit de praktijk, weet hoe de implementatie verloopt en weet met welke andere zaken je rekening houdt.Aanmelden voor WMS Sessie

Instructies

Veranderen is moeilijk, zeker als de impact zo groot is als bij de implementatie van een WMS. “Het is belangrijk om te weten wat de verandering brengt. Wij ervaren regelmatig dat de mensen van het magazijn niet altijd goed weten wat er op het kantoor leeft en andersom. De magazijnmedewerkers weten dat niet wat er leeft bij klanten. Het helpt als er iemand op kantoor zit die verantwoordelijk is voor de logistiek, maar dit is niet standaard. Zo iemand zou een aanjager kunnen zijn voor een goede implementatie van een WMS. In het magazijn wordt de urgentie ook niet altijd gevoeld, soms komt dat omdat ze enigszins losstaan van de rest van het bedrijf. Als ze meer betrokken worden, komen ze vaak ook met goede oplossingen om een WMS succesvol te implementeren.”

 

Fouten maken mag

Onbekend maakt onbemind. “Daarom is het goed om van tevoren met de mensen in het magazijn de instructie door te nemen. Dan weten ze wat ze kunnen verwachten. Bij voorkeur geven we de eerste instructie dan ook al voordat het WMS is geïmplementeerd. Dan kun je ook nog bepaalde wensen meenemen in de implementatie, of verschillende opties te bespreken”, aldus Lennart. Die instructie is ook belangrijk om de angst voor fouten weg te nemen. “Dat is logisch, maar het kost gewoon wat tijd om vertrouwen te krijgen in een nieuw systeem. En fouten maken mag, inclusief erkennen dat ze gemaakt gaan worden. Dat is onderdeel van het proces.

 

Wanneer is de implementatie succesvol?

Lennart: “De implementatie van een WMS is succesvol als alle medewerkers er met plezier mee werken. Zoals gezegd is de implementatie moeilijk omdat het een grote impact heeft op de manier van werken, maar een succesvolle implementatie geeft een groot rendement.”

 

Kennissessie op 14 juni

Ben je Exact gebruiker en wil je jouw magazijn digitaliseren? Dan is Exact WMS de volgende stap. Ontdek de mogelijkheden, voordelen en smaken tijdens onze kennissessie op 14 juni a.s.

Aanmelden kennissessie WMS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures