Shared Responsibility is één van de eerste zaken die naar voren kwam in mijn training Microsoft SC-900, waarvan ik dacht: hé dit ben ik nog niet eerder tegengekomen. Vrij vertaald is het gedeelde verantwoordelijkheid en dat is het ook. Met name op het gebied van ICT beveiliging. Daarom duik ik wat dieper in dit model, zodat jij weet dat dit zaken zijn die spelen als je bijvoorbeeld overstapt naar de cloud of gebruik gaat maken van een MSP partner.
In deze blog lees je alles over het shared responsibility model in IT, welke verantwoordelijkheden hierbij komen kijken, en wat dit betekent voor jouw cloud security.
Wat is het Shared Responsibility Model in IT?
Het shared responsibility model in IT verwijst naar de verdeling van verantwoordelijkheden tussen de cloudprovider en de klant, maar ook die tussen de MSP partner en de klant. In plaats van dat één partij verantwoordelijk is voor alle aspecten van IT-beveiliging, wordt er een duidelijke scheiding gemaakt. Dit model is ontworpen je te helpen begrijpen welke delen van de beveiliging jij zelf moet beheren en welke delen worden verzorgd door de cloudprovider of MSP Partner.
Als je in de cloud werkt, betekent dit model niet dat je achterover kunt leunen en verwachten dat de cloudprovider alles regelt. Je blijft verantwoordelijk voor zaken als data, identiteit, en toegang tot applicaties. De cloudprovider zorgt daarentegen voor de fysieke beveiliging en het onderhoud van de infrastructuur.
Als je samenwerkt met een MSP partij neemt deze in dit shared responsibility model ook nog wat zaken voor je uit handen, die als je in de cloud werkt gewoon bij jou komen te liggen. De MSP-er is een tussenpersoon tussen de Saasprovider en jou als klant en wordt een derde partij met eigen verantwoordelijkheden en verplichtingen. De MSP-er dient zijn klanten hierover te informeren, maar daar blijft het niet bij. Je mag ook verwachten dat jouw MSP partner bewustzijn creëert over de aanwezigheid en regels van verantwoordelijkheid, maar vooral ook over de risico’s.
Verantwoordelijkheden van de cloudprovider
De cloudprovider speelt een cruciale rol in het shared responsibility model. Zij beheren de cloudinfrastructuur, zoals servers, opslag en netwerken, en zorgen voor de beveiliging van deze onderdelen. Dit betekent dat de provider verantwoordelijk is voor:
- Fysieke beveiliging van datacenters
- Onderhoud en updates van de cloudinfrastructuur
- Bescherming tegen grote bedreigingen, zoals DDoS-aanvallen
Hoewel deze verantwoordelijkheden bij de provider liggen, moet je er nog steeds voor zorgen dat jouw data en applicaties goed beschermd zijn. Het shared responsibility model in IT benadrukt dat beide partijen samenwerken om een veilige omgeving te garanderen.
Jouw rol in cloud security
Je bent verantwoordelijk voor de beveiliging van wat er binnen de cloud gebeurt. Dit omvat het beheren van gebruikersrechten, encryptie van gevoelige data, en het monitoren van verdachte activiteiten. Wil je dit effectief doen, dan moet je de volgende stappen nemen:
- Data encryptie: Zorg ervoor dat alle gevoelige data versleuteld is, zowel tijdens de overdracht als wanneer het opgeslagen is.
- Beheer van toegangsrechten: Het beperken van wie toegang heeft tot bepaalde data en applicaties is cruciaal. Gebruik multi-factor authenticatie voor extra beveiliging.
- Monitoren van de omgeving: Houd voortdurend toezicht op wat er in de cloud gebeurt om verdachte activiteiten vroegtijdig te detecteren.
- Software-updates en patch management: Het up-to-date houden van alle software en applicaties binnen je cloudomgeving is jouw verantwoordelijkheid.
Heb je een MSP partner dan kan het zijn dat die bovenstaande zaken al voor je heeft ingeregeld. Dat kan ook gedeeltelijk geregeld zijn, denk maar eens aan de toegangsrechten. Menig MSP Partner stelt MFA als een verplichting, maar wie binnen in de applicatie bepaalde rechten en rollen krijgt wordt dan weer door de klant geregeld. Daarom is het van belang dat je samen helder hebt wie wat doet.
IT Beveiliging en Shared Responsibility: een gedeelde taak
Hoewel het shared responsibility model duidelijk aangeeft wie waarvoor verantwoordelijk is, kan het toch misgaan als bedrijven denken dat de cloudprovider of de MSP partner alles dekt. Dit leidt vaak tot beveiligingslekken en data-inbreuken. Het is daarom van belang dat bedrijven hun verantwoordelijkheden binnen het model goed begrijpen en de juiste beveiligingsmaatregelen nemen.
IT beveiliging en shared responsibility zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als partijen hun rol goed spelen, creëer je een robuust beveiligingssysteem. Maar als er ergens iets misgaat – bijvoorbeeld als je niet goed omgaat met toegangsrechten of niet regelmatig monitort – dan ontstaan er zwakke plekken in het systeem.
Een goede verdeling van verantwoordelijkheden
Wil je optimaal gebruik maken van de cloud en veilig werken binnen het shared responsibility model, dan begin je met het opstellen van duidelijke richtlijnen. Vaak hebben leveranciers hier ook al hun richtlijnen voor, maar vraag altijd duidelijk wat er van jou wordt verwacht. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:
- Maak duidelijke afspraken met de cloudprovider over wie verantwoordelijk is voor welke beveiligingsaspecten.
- Voer regelmatige audits uit om te controleren of je aan de beveiligingsnormen voldoet.
- Train medewerkers zodat zij bewust zijn van de risico’s en weten hoe ze veilig kunnen werken binnen de cloud.
- Gebruik beveiligingstools zoals encryptie en toegangsbeheer om de veiligheid van je gegevens te waarborgen.
Tot slot
Het shared responsibility model is cruciaal als je de cloud gebruikt, maar ook als je gebruik maakt van MSP diensten. Het verdeelt de verantwoordelijkheden tussen klant en provider en in geval van MSP komt er zelfs nog een derde partij bij! Alle partijen dienen bij te dragen aan een veilige IT-omgeving. Begrijp goed wat jouw taken zijn en werk samen voor maximale beveiliging.
Wil je weten hoe jouw organisatie optimaal kan profiteren van cloudbeveiliging? Neem contact met ons op!