WiFi is niet meer weg te denken. Overal en altijd online zijn is tegenwoordig een basisbehoefte. Steeds meer apparaten gebruiken het internet waarbij ze WiFi nodig hebben. Denk aan een laptop, iPad of het apparaat van een bezoeker op locatie die graag verbinding wil maken met het internet.
De behoefte aan internet en de aantallen apparaten blijven groeien, dit vraagt ook iets van het netwerk. Een toename aan apparaten op het WiFi netwerk zorgt voor een hogere belasting. Dit heeft invloed op de snelheid van het netwerk, maar zorgt ook voor verbindingsproblemen. Naast overbelasting is het mogelijk dat de dekking niet altijd even goed is. Problemen waar je liever niet mee bezig bent.
Optimale inrichting WiFi biedt voordeel
Wanneer je het WiFi netwerk optimaal inricht en beheert behaal je er veel voordelen mee. Met een stabiel netwerk bel je eenvoudig via internet. Spraak gaat volledig via het internet en de kosten voor een vaste telefoonlijn vallen weg. Zijn gebruikers binnen het bereik van het WiFi netwerk? Dan schakelen zij automatisch over naar bellen via WiFi. Ook dit bespaart belkosten.
Een goede inrichting van je WiFi netwerk geeft inzichten zoals: wanneer zijn de piek- en daluren en op welke momenten wordt de meeste data verstuurd?
Op het gebied van beveiliging geef je met toegangscodes gasten beperkt toegang, dit biedt grip op je eigen netwerk en bedrijfsgegevens.
Hoe richt je je WiFi netwerk in?
Jouw WiFi netwerk moet faciliterend zijn aan de bedrijfsvoering. Het is het belangrijk om bij de inrichting van een Wifi netwerk rekening te houden met de volgende zaken:
1. Wat is het doel van het netwerk?
Waar gebruik je het WiFi netwerk voor? Het doel van het netwerk is de basis voor de inrichting.
2. Gebruikers
Wie gebruiken het WiFi netwerk? Om hoeveel gebruikers gaat het en met welke apparaten hebben zij toegang?
3. Voer een WiFi meting, Site Survey, uit
De Site Survey brengt het gehele netwerk op bedrijfslocatie in kaart. Met de meting krijg je inzicht in dekking en capaciteit, maar ook in verstorende factoren. Met een goede tekening of plattegrond maak je een reële inschatting van het netwerk. Je houdt daarbij rekening met de ingevoerde eisen, requirements van een wireless netwerk. Hierna onderzoek je op locatie met tools (test access points) of de planning klopt en dan wordt het wireliess netwerk definitief ingevuld. Hiermee verzeker je je van een goed en betrouwbaar wifi netwerk welke voldoet aan de gestelde eisen.
4. Netwerkinfrastructuur
De inrichting van je netwerkinfrastructuur is belangrijk bij het invullen van een wireless netwerk. De technologische vooruitgang in draadloze netwerken zorgt ervoor dat de snelheden en bandbreedtes steeds verder toenemen. Het is belangrijk de achterliggende netwerkinfrastructuur hierop in te richten. De basis van de wireless netwerk (laag 1) moet goed en betrouwbaar zijn. Daarna begin je met het aanbrengen van extra functionaliteit zoals “Network Access Control (NAC) en Onboarding”.
5. Beveiliging
Wie krijgen er toegang tot het WiFi netwerk? En wanneer? Werk je met toegangscodes? Hoe zorg je dat je bedrijfsgevoelige informatie veilig blijft?
6. Advies
De uitkomst van de metingen biedt de juiste oplossing in combinatie met de juiste hardware. Het is verstandig om nieuwe wireless netwerken primair in te richten op basis van 5Ghz. in plaats van 2,4 Ghz. Deze frequentie heeft veel meer kanalen beschikbaar waardoor er minder kans is op storing. Omdat 5Ghz een hogere frequentie is dan 2,4Ghz. ondervindt het wel meer hinder van demping van bijvoorbeeld muren en wanden. Dit resulteert in meer wifi antennes (access points).
7. Beheer
Is de inrichting van je WiFi netwerk klaar, denk dan na over het beheren hiervan. Bepaal hoe je dit doet en waar de verantwoordelijkheid ligt. Is dit bij je automatiseringspartner of bij de systeembeheerder?