Het lijkt alsof elke week de vraag naar draadloze netwerken stijgt. Organisaties willen hun medewerkers en klanten een beheersbare en stabiele draadloze verbinding bieden op ieder apparaat dat het gebouw binnenkomt. Toch constateert onze Servicedesk regelmatig problemen met de inrichting en de tegenvallende performance van draadloze netwerken.
Denk je na over de implementatie van een nieuw draadloos netwerk? Dan is het noodzakelijk dat je een Wireless Site Survey uitvoert voordat je een betrouwbaar draadloos netwerk ontwerpt. In deze blog gaan we dieper in op een Wireless Site Survey en waarom je dit uitvoert.
Geen pand is hetzelfde
De bouwmaterialen, indelingen en lay-out verschillen van gebouw tot gebouw. Dit heeft zijn uitwerking op de verspreiding van het signaal. In de praktijk zie je dat je in sommige gebouwen in elke ruimte een access-point moet plaatsen. Terwijl je in andere gebouwen genoeg hebt aan een centraal access-point voor dekking van de omliggende kantoren.
Doelstellingen draadloos netwerk
Het doel van een draadloos netwerk is erg belangrijk. Hiermee schat je in hoeveel access-points je nodig hebt in een gebouw. Waar wil je het netwerk voor gebruiken? Telefonie? Data? En wat voor data dan? Voor telefonie heb je een hoger aantal access-points nodig dan voor data. Met een draadloze telefoon wil je rondlopen. Dat bereik je wanneer je effectief overschakelt (roaming) tussen verschillende access-points. Data is minder gevoelig voor een langzamere roaming. Je roaming gebied hoeft hierdoor minder groot te zijn. Aan de andere kant, als je bijvoorbeeld een draadloos netwerk wilt aanleggen in het magazijn. Voor order pickers op een heftruck dan heb je een net zo groot roaming-gebied nodig als bij een telefonie-omgeving.
Aantallen gebruikers
Het aantal gebruikers op een draadloos netwerk is ook een belangrijk gegeven. Een access-point heeft een maximum aantal gebruikers dat het kan afhandelen. Enerzijds ligt dat aan de capaciteit van het model access-point dat je aanschaft, anderzijds aan de uplink poort die het access-point gebruikt. Deze heeft uiteraard een maximum bandbreedte.
Stoorzenders
Wifi werkt op de 2.4Ghz en 5Ghz frequenties. Dit zijn zogenaamde vrije frequenties. Dit betekent dat je op deze frequenties mag uitzenden zonder een licentie aan te vragen. Zoals je misschien van een thuisnetwerk ook weet, zie je altijd netwerken van buren binnen de muren van jouw huis. Maar je hebt niet alleen last van andere draadloze netwerken. Vooral de 2.4Ghz band wordt veel gebruikt voor draadloze camera’s, weerstations, magnetrons en bijvoorbeeld afstandsbediening van auto’s. Al deze zaken hebben invloed op de dekking van het draadloze netwerk op de locatie waar je het wilt implementeren.
Waarom een wireless site survey (Wi-Fi meting)?
De doelstelling van een Wireless Site Survey is om, voordat je tot installatie overgaat, een gedegen ontwerp voor het draadloze netwerk te maken. Op deze wijze bereik je een optimale dekking met het juiste aantal access points.
De Wireless Site Survey is bijna belangrijker dan de installatie zelf. Met een Site Survey, voorkom je vervelende verrassingen, zoals:
- Extra kosten
- Storingen
- Uitval
- Onvolledige dekking
- Onbetrouwbaar netwerk
Een adviesrapport is het eindproduct en vormt de leidraad voor het ontwerp, de componenten, de managementsoftware en het beheer.
Een Wireless Site Survey gebruik je ook voor het onderzoeken van een bestaand draadloos netwerk. Hiermee spoor je problemen op. Op deze manier krijg je een juist beeld van de dekking van een draadloos netwerk binnen (of zelfs buiten) een gebouw.
De Wireless Site Survey bestaat uit twee onderdelen:
- Voor de meting maken we een simulatie op basis van de plattegronden die je inlevert. Deze simulatie bepaalt op welke plaatsen en grofweg hoeveel draadloze toegangspunten je nodig hebt voor het netwerk.
- Tijdens de tweede fase lopen we met een eigen access point door je pand. Hiermee bepalen we de ideale plaatsing van draadloze toegangspunten. Tegelijkertijd krijg je een beeld van het aantal benodigde toegangspunten voor volledige dekking. Ook onderzoeken wij eventuele stoorzenders, zodat je een goed overzicht krijgt van de signalen die invloed hebben op je draadloze netwerk.
Meer weten?
Ondervind je problemen in jouw draadloze netwerk of sta je op het punt je netwerk te vernieuwen? Arrix vergroot graag de veiligheid, stabiliteit en snelheid van je netwerk. Meer weten? Neem contact met ons op .