Uitwijk: Voorbereid op een calamiteit

Het kwijtraken van jouw ICT omgeving is een echte ramp. Bij een calamiteit wil je geen onderbreking van jouw meest kritieke bedrijfsprocessen. Een snel herstel voorkomt dat jouw medewerkers stilzitten en dat de continuïteit van jouw organisatie gevaar loopt.

 

Hoe groot is de kans dat jij uitval krijgt en wat is de impact op jouw organisatie? Hoe snel ben je dan weer up and running en hoe beperk je het risico op uitval van jouw ICT systeem?

 

Goede back-up is onmisbaar

Iedereen weet het belang van een goede back-up. Vooral wanneer jouw data onbruikbaar is, door bijvoorbeeld een ransomware aanval. Met een goede reservekopie zet je jouw data weer terug op jouw ICT systemen.

 

Veel bedrijven hebben maar één back-up moment per dag. Doet een calamiteit zich voor, vlak voordat de volgende back-up cyclus plaats vindt, dan ben je het werk van een dag verloren. Dit dataverlies kun je beperken.

 

Niet alleen data onbruikbaar

Het komt ook voor dat een calamiteit nog ernstiger is, waardoor ook jouw systemen onbruikbaar zijn. Het herstel van jouw ICT omgeving kan meer tijd in beslag nemen dan gewenst, waardoor systemen lange tijd onbruikbaar zijn. Maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld brand of een overstroming.

 

Je wilt je dat jouw data en omgeving weer snel beschikbaar komen. Zodat medewerkers door kunnen werken en het je zo weinig mogelijk geld en tijd kost. Uitwijk kan hiervoor de oplossing zijn.

 

Wat is uitwijk?

Uitwijk is: Een alternatieve locatie waar een replica van jouw ICT systeem is ondergebracht. Bij een calamiteit val je hierop terug totdat de verstoring aan de gebruikelijke locatie opgelost is. Dit betekent dat jouw uitwijklocatie een kopie is van jouw huidige locatie. Niet alleen voor  de hardware, maar ook voor de applicaties, de data en internetvoorzieningen van jouw bedrijf.

 

Een replica is een periodieke kopieslag van bijvoorbeeld een server (bijv 2x per dag of om de 2 uren). Bij een asynchrone replica maak je deze meermalen per dag. Daarnaast heb je een “synchrone” replica, waarbij je elk blok op de hoofdlocatie direct wegschrijft naar de uitwijklocatie.

 

Asynchrone vs. synchrone replicatie

Een asynchrone replica (active-passive) oplossing vergt een minder grote investering maar hierbij investeer je wel in hardware wat eigenlijk “niets” doet, behalve replica data ontvangen. Deze hardware wordt pas actief wanneer je op de uitwijkomgeving terugvalt. In geval van een calamiteit op de hoofdlocatie start je de virtuele serveromgeving op op de replica server vanaf het laatst gemaakte replica punt.

Voordeel hiervan is dat als je data corrupt raakt door bijv. een ransomware aanval je nog terug kunt naar een punt eerder in de tijd waarbij data nog niet corrupt was. Ook in geval van een grote calamiteit kun je snel je hele omgeving weer opstarten vanaf een eerder punt. Of de server waar de replica’s op staan snel activeren op een andere locatie en de primaire bedrijfsprocessen hervatten.

 

Bij een synchrone replica (active-active) oplossing is er een actieve verbinding tussen beide omgevingen en beide omgevingen zijn actief. Data blokken worden één op één per direct gerepliceerd tussen beide omgevingen. Voordeel hiervan is dat als één van de locaties uitvalt, je enkel de servers op de actieve locatie weer opstart en verder gaat op het punt waar de inactieve locatie uitgevallen is.

 

Wordt je systeem getroffen door een ransomware aanval dan gebeurt dit ook direct op de uitwijklocatie. Ieder datablok wordt immers één op één gerepliceerd naar de uitwijklocatie. In dit geval heb je wel een duurdere oplossing, maar wordt je hardware actief gebruikt op beide locaties. In geval van datacorruptie moet je alsnog op een back-up terugvallen. Daarom is het belang van een offside back-up naast een dergelijke oplossing altijd nog een vereiste. Ook heb je een whitness server nodig om te bepalen welke van de 2 nodes nu eigenlijk inactief is.

 

Eigen datacenter of uitbesteden?

De uitwijklocatie kan een eigen datacenter zijn, maar het kan ook zijn dat je gebruik maakt van een extern datacenter. De juiste oplossing is afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden en is heel bedrijfsspecifiek.

 

Of de investering goedkoper is bij een extern datacenter is afhankelijk van de middelen en faciliteiten die je al hebt.  Bij een extern datacenter is het een schaalbare oplossing, die flexibel is in capaciteitsuitbreiding. Je betaalt datgene wat je afneemt en bent bovendien verzekerd van professionele ondersteuning.

 

Heb je een datacenter in eigen beheer dan heb je jouw uitwijk volledig in eigen hand. Je bent minder afhankelijk van een ICT partner. Voorwaarde is dat je de faciliteiten en middelen hebt. Denk maar eens aan de uitwijkruimte en de koppelingsmogelijkheden tussen de uitwijklocatie en de huidige locatie. Daarbij heb je deskundig personeel nodig die dit kan beheren, eventueel ondersteunt jouw ICT Partner je hierbij.

 

Uitwijk en thuiswerken

In deze periode van corona hebben de meeste medewerkers een thuiswerkvoorziening. Wanneer je ook een uitwijkvoorziening regelt kun je, in het ergste geval (bijvoorbeeld wanneer ook jouw kantoorpand er niet meer is), de bedrijfsvoering zelfs vanaf een thuislocatie uitvoeren.

 

Risico’s blijven

Als bedrijf neem je regelmatig risico’s en dat hoeft niet slecht te zijn. Maak je keuzes wel bewust. Dat geldt ook voor de keuze voor wel of niet uitwijk. Iedereen loopt het risico op uitval. Hoe lang kun jij wachten op herstel van jouw ICT systemen?

 

Met uitwijk verzeker je jezelf van een snel herstel bij een calamiteit. Wil je er meer over weten, dan adviseren we je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures