Overstappen op Windows 11?

Windows 11

Op 24 juni 2021 kondigt Microsoft de komst aan van Windows 11, het nieuwste besturingssysteem van Microsoft en stelt het op 5 oktober jl. beschikbaar. Gebruik je Windows 10? Dan is de overstap gratis.

Mocht je een overstap overwegen dan vind je hier informatie over het nieuwe besturingssysteem, wat de verschillen c.q. veranderingen zijn met Windows 10 en of het de moeite waard is om te upgraden.

 

Wat biedt Windows 11?

De veranderingen zijn met name toegepast op de “look-and-feel”. Het besturingssysteem heeft een opgefrist desktop ontwerp en nieuwe geluiden. Het geheel lijkt meer op hoe Apple haar desktops toepast. Zo bevindt de startknop zich bijvoorbeeld niet meer links onderin het scherm maar in het midden, zijn schermen transparanter en hebben ze rondere hoeken.

 

Als je Windows 11 installeert, staat Teams standaard op het systeem. Microsoft wou naast de Microsoft apps ook de populaire optie bieden om Android apps te installeren. Dit plan stelt Microsoft uit tot 2022. Ondanks dat dit een gewilde toevoeging is, heeft het toch meer voeten in aarde dan gedacht. Zo is er een subsysteem nodig om deze apps te draaien. Microsoft ontwikkelt deze momenteel gezamenlijk met Amazon en Intel.

Windows 11

 

Virtueel bureaublad

Ook biedt Windows 11 een optie waarmee je een virtueel bureaublad inricht. Hiermee houdt je werk- en privé zaken gescheiden. Net als op je smartphone, kun je gebruik maken van widgets, waarmee je diverse zaken gescheiden van elkaar houdt.

Windows 11

 

De snelkoppelingen zijn wel op alle bureaubladen gelijk. Een scheiding in bijvoorbeeld openstaande websites op je werkprofiel, terwijl je in je privé profiel internet bankiert is mogelijk. Dit is een nuttige optie, helemaal nu veel mensen regelmatig thuiswerken. Ook op deze manier houd je werk en privé op één systeem beter gescheiden.

windows 11

 

Widgets

In Windows 11 gebruik je widgets net als op een smartphone op het bureaublad.

Windows 11

 

Microsoft Teams integratie

Microsoft Teams is standaard aanwezig in het nieuwe besturingssysteem en hoef je niet apart te installeren.

 

Lay-outkeuze openstaande schermen

Wanneer er meerdere schermen open staan hover je met je muis boven het vierkantje rechtsboven in het scherm en kies je een lay-out voor het tonen van deze meerdere schermen.

Windows 11

 

Hiermee geef je openstaande schermen in een gekozen lay-out weer, in een voor jou optimale schermindeling.

Windows 11

 

WIndows 11

 

Beveiliging

De beveiligings- en privacy functionaliteiten zijn gelijk aan Windows 10 en omvatten naast de Windows beveiligingszaken ook Microsoft Defender Anti virus en Windows Hello voor Bedrijven.

 

Verdere aandachtspunten:

  • Power Automate is inbegrepen in het besturingssysteem;
  • De Microsoft Store heeft een nieuwe lay-out en bevat meer publieke en bedrijfsapplicaties;
  • Microsoft Edge is als browser inbegrepen in het besturingssysteem. Internet Explorer is niet meer beschikbaar. Wel kun je de IE mode activeren in Edge, wanneer een website hierom vraagt;
  • Verbeterde samenwerking met Microsoft Endpoint Manager en Windows Autopilot;
  • Vanaf 2022 kun je Android apps installeren in het besturingssysteem. Deze worden dan aangeboden via de Amazon webstore.

 

Snel upgraden?

Wil je upgraden? Neem dan de volgende overwegingen mee:

  • Zoals bij elk nieuw besturingssysteem zitten er ongetwijfeld nog kinderziektes in Windows 11
  • Alle applicatie zijn mogelijk nog niet geschikt om op Windows 11 te werken. Daarbij is er een kans dat je laptop / pc niet geschikt is voor Windows 11. Systemen van na 2019 zijn sowieso geschikt. Microsoft heeft een app uit gebracht waarop je controleert of je systeem geschikt is. Raadpleeg deze bij twijfel.
  • Upgraden heeft geen haast, want Microsoft biedt nog ondersteuning op Windows 10 tot 2025.
  • Toch een upgrade uitgevoerd? En het bevalt je niet? Dan kun je binnen 10 dagen nog terug naar de oude variant. Dat geeft mogelijkheden om alles volledig goed door te testen.

 

Conclusie

Windows 11 is een mooi opgefrist besturingssysteem. Overstappen is niet direct noodzakelijk gezien de mogelijkheden die het biedt. Ook moet je systeem geschikt zijn. Omdat Windows 11 gratis is en je binnen 10 dagen een roll-back kunt doen naar Windows 10 is een trial wellicht de moeite waard. Wil je als organisatie toch bezig met Windows 11, test dan eerst door of al je applicaties goed werken, voordat je het uitrolt. Arrix adviseert hierin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures