Robotisering, een dubbele taak voor HR

Robotisering is een onafwendbare ontwikkeling voor iedere organisatie. Routinematige taken worden overgenomen en medewerkers hebben hierdoor hun handen vrij om waarde toe te voegen aan hun werkzaamheden. Dit betekent een verandering op de werkvloer, niet alleen voor je mensen, maar ook voor de HR processen.

 

Dubbele taak HR

Robotisering maakt de werkzaamheden op het gebied van HR meer divers en interessanter. Enerzijds heb je vanuit HR een rol in het volgen van de ontwikkelingen en de koppeling te maken met wat dit gaat doen voor jouw organisatie en werknemers. Anderzijds kan het ook invloed hebben op je eigen werkprocessen. Het is geen gekke gedachte dat HR voorop zou moeten lopen bij het toepassen van robotisering, zodat ze meteen de kennis hebben die nodig is om de rest van het bedrijf te begeleiden bij deze technologische innovatie.

 

HR en robotisering

Met de komst van robotisering kan HR de komende jaren strategisch ontzettend veel waarde toevoegen. De huidige service verlenende rol kan vervangen worden door een adviserende rol voor het management en de medewerkers. Dit betekent dat bepaalde taken overgenomen kunnen worden door de robot. En dan valt niet alleen te denken aan automatische signaleringen, het naleven van regels of het automatisch verwijderen van documenten in verband met de AVG wetgeving. Dit kan in de toekomst al veel verder gaan. Zo kan het beoordelen van cv’s en brieven ook geautomatiseerd worden. Na analyse van de taal kan de robot een persoonlijkheidsscore toekennen aan de kandidaat, op basis waarvan de HR adviseur vervolgens de sollicitanten uitnodigt of afwijst. Niet alleen voor het wervingsproces kun je robotisering inzetten maar ook voor de dagelijkse gang van zaken op je HR afdeling. Zo kun je bijvoorbeeld een chatbot ontwikkelen die veel gestelde vragen beantwoordt of je salarisadministratie automatiseren, waardoor de kans op fouten afneemt.

 

Robotisering binnen het bedrijf

Maar wat nu als je als HR het voortouw hebt genomen en ziet dat ook binnen jouw bedrijf er op diverse andere onderdelen voordeel met deze nieuwe technologieën valt te behalen? Hoe krijg je medewerkers zo ver dat zij zien wat er op hun afkomt en hun toekomst in eigen handen nemen? Zij zien ook dat hun takenpakket wordt overgenomen, waardoor angst voor het behouden van hun baan bestaat. Het kan ook zo zijn dat je medewerker helemaal geen angst kent en zich niet bewust is van de technologische ontwikkelingen die op hem en zijn baan afkomen. HR moet inspelen op deze (toekomstige) uitdagingen. Het vraagt bovendien flexibiliteit van je medewerkers. Mensen zullen niet alleen van functie veranderen, maar ook van benodigde competenties en de benodigde vaardigheden.

 

De rol van HR

Het proces van digitalisering en technologische innovatie moet onderdeel worden van jouw organisatie, zeg maar in het DNA van je organisatie zitten. Probeer allereerst te identificeren waar mogelijk medewerkers zitten die te maken zullen krijgen met robotisering en verdergaande automatisering. Creëer bewustwording onder jouw medewerkers en maak duidelijk dat men te maken heeft met een veranderende werkcultuur waarin arbeid aan verandering onderhevig is. Stimuleer gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers over de inzetbaarheid van medewerkers. Bij- en of omscholing kan hierbij het onderwerp zijn. Werkplekken, competenties zijn niet langer een gegeven.

 

Niet alleen verantwoordelijkheid voor HR

Medewerkers kunnen zelf ook een bijdrage leveren aan het proces van robotisering door te blijven werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en langdurige inzetbaarheid. Het is van belang dat ze meegroeien in de ontwikkeling die jouw organisatie ondergaat. Dit vermeerdert hun waarde voor jouw organisatie. Bijkomend voordeel voor de medewerkers is dat ze hiermee hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren.

 

Goed voorbeeld doet volgen

Wil je als HR een leidende rol spelen in het proces van technologische innovatie dan zul je je hand in eigen boezem moeten steken en beginnen met het automatiseren van je eigen processen. Goed voorbeeld, doet namelijk volgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures