Het lijkt nog zo ver weg. Lekker op vakantie. Toch hoor je er steeds meer over. Landen die toeristen weer ontvangen, campings die open mogen en vluchten die weer gaan naar verre en warme oorden.
Blijf je in Nederland dan maak je gebruik van de geneugten die je mobiele abonnement je nu al biedt. Maar ga je naar het buitenland, dan wil je niet met een hoge telefoonrekening thuiskomen. Onderstaand tips over hoe je veilig belt en internet, zonder dat de kosten hoog oplopen.
Roaming
Wanneer je gebruik maakt van een ander telecomnetwerk dan van je provider in Nederland dan noem je dit roaming. Dankzij roaming bel, sms en internet je met je smartphone ook in het buitenland.
EU regels en gebruik mobiel
Binnen de 28 lidstaten van de Europese Unie brengt roaming geen extra kosten met zich mee. Dit betekent dat je met je Nederlandse bundel belt en internet in een ander EU land. Er zijn geen extra kosten bovenop je abonnement.
Fair Use Policy
Heb je een abonnement waarmee je in Nederland onbeperkt internet, dan mogen providers een Fair Use Policy opleggen. Zo kan een onbeperkt abonnement in Nederland een beperkt abonnement in het buitenland zijn. Je provider schrijft dan een maximum aantal GB voor, voor het gebruik in het buitenland. Ga dit van te voren altijd goed na. KPN is de enige provider die geen limiet heeft.
Buiten de EU
Binnen de Europese Unie hoef je niet bang te zijn voor hoge telefoonrekeningen. Maar hoe zit het als je naar een ander continent gaat of met landen die niet binnen de EU vallen? Dan kunnen de kosten flink oplopen. Providers rekenen buiten de EU wat ze willen. De kosten voor de gebruiker blijven hoog.
Je bent dan misschien wel in Europa, maar houdt ook rekening met landen als Noorwegen, Turkije en Zwitserland. Zij horen niet bij de EU, dus daar gelden niet de gunstige EU regels. Ook bij kleine landen zoals Monaco, Andorra en Gibraltar zijn er misschien andere regels. Sommige providers passen de EU regels ook toe in deze landen, maar check dit altijd vooraf.
En op zee gelden de gunstige EU regels ook niet. Ben je op een cruiseschip of een veerboot in internationale wateren dan maakt je telefoon verbinding met een satelliet. Dit is erg duur. De meeste schepen hebben een wifinetwerk, maak daar verbinding mee. Zet dataroaming op je mobiel dan uit. Je telefoon maakt immers automatisch verbinding met het mobiele netwerk als je wifiverbinding onverwachts verbreekt.
Tips voor bellen in het buitenland
Houd je kosten in de hand met de volgende tips:
- Maak zoveel mogelijk gebruik van gratis wifi.
- Als je internet zet je dataroaming aan, daarna zet je het weer uit
- Zet het automatisch updaten/synchroniseren van diensten als Facebook, Twitter en email uit. Stel je email zo in dat je berichten, of in ieder geval grote bestanden, niet automatisch ophaalt.
- Voor internetten buiten de EU geldt een datalimiet van € 60,50. Wanneer je verder wilt internetten, schakel je het limiet handmatig uit. Er volgen dan geen waarschuwingen meer. Zicht houden op je datagebruik? Installeer dan een datateller.
- Zet je voicemail uit. Sommige providers rekenen kosten voor het ontvangen van een voicemail, terwijl je in het buitenland zit.
- Wees voorzichtig met het bekijken en versturen van video’s, downloaden van muziek en luisteren naar streaming muziek. Je verbruikt dan erg veel data.
- Providers verdelen de wereld in zones. Check welke zone en welk zonetarief jouw provider hanteert voor het land van je vakantiebestemming.
- Als je voor langere tijd buiten de EU verblijft, schaf dan in het land van bestemming een simkaart aan. Dit is vaak goedkoper omdat je met een lokaal nummer tegen lokale tarieven belt.
- Kosten voor gebruik buiten de EU komen meestal bovenop de kosten van je abonnement. De minuten, SMS’jes en MB’s die je in het buitenland verbruikt, gaan niet uit je bundel. Hier krijg je apart een rekening voor.
- Kijk goed naar de voordelen van de “buitenlandvoordeelopties”. Sommige bundels zet je niet meer uit. Je betaalt ervoor totdat je normale abonnement afloopt.
Het alternatief: Wifi op je vakantielocatie
Met het gebruik van gratis wifi houd je de kosten in de hand. Maar is dit ideaal? Is de wifiverbinding veilig? Kan de beheerder van het netwerk meekijken met jouw surfgedrag? Houd hier rekening mee. Meer betalen is soms beter dan een beveiligingslek.