Cloud termen die je om de oren vliegen

cloud termen

Vakjargon. Wij maken ons er ook wel eens schuldig aan. Maar voor iedereen is dit niet allemaal even begrijpelijk. Tegenwoordig vliegen de termen als Cloud, Azure, Paas en Saas je om de oren. Weet jij wat dit allemaal betekent?

In deze blog leg ik je uit wat deze Cloud termen betekenen. Zo volg je de ontwikkelingen gemakkelijker en begrijp je de mogelijkheden beter.

 

Cloud

De laatste jaren is het hard gegaan met de techniek. Je werkt niet alleen meer achter een computer/laptop, maar ook met smartphones en tablets. Het werken op verschillende apparaten is ideaal, maar er is één groot probleem. Je slaat jouw data maar op één apparaat op. Dit resulteert in omslachtige manieren van werken zodat je wel bij de gevraagde data kunt. Je mailt bijvoorbeeld jouw documenten naar jezelf, zodat je er op een ander apparaat ook in kan werken of kan bekijken.

Dit naar jezelf mailen is niet alleen omslachtig, maar ook niet werkbaar en onveilig. De Cloud biedt hiervoor uitkomst. De Cloud is een plek waar je altijd en overal bij je data komt ongeacht op welk apparaat je zit. Wil je jouw data benaderen, dan moet je inloggen. Cloud omgevingen zoals Gmail, outlook en office 365 zijn uitgebreid met mogelijkheid met het opslaan van jou data.

Het werken in de cloud is steeds populairder bij bedrijven en hiermee is de vraag naar meer Cloudoplossingen groter. Cloudoplossingen die verdergaan dan alleen email en data.

 

Cloudoplossingen

Als grootste cloudoplossing heeft Microsoft Office 365 in het leven geroepen. Office 365 is één van de eerste cloudoplossingen van Microsoft. Binnen Office 365 gebruik je meerdere online diensten, waaronder active directory (gebruikers beheren), Outlook, SharePoint en Teams.Wanneer jouw bedrijf steeds meer Office 365 gebruikt, heb je steeds minder servers op locatie nodig. Dit bespaart in de kosten voor aanschaf, stroom en onderhoud.

Door het aanbieden van diensten en oplossingen in de cloud zijn er termen als Azure, IaaS, PaaS en Saas ontstaan, maar wat betekenen deze allemaal?

  

IaaS, PaaS, Saas

De termen IaaS, Paas en SaaS horen bij elkaar en zijn typen cloud services. Je betaalt voor wat je gebruikt. Met Cloudservices huur je als het ware je benodigde toepassingen. Het huren kan gaan van één server voor bijvoorbeeld data opslag tot een complete inrichting voor jouw bedrijf.

Infrastructure as a service (IaaS)

Infrastructure as a service (IaaS) is het type cloud-computingservice dat op aanvraag essentiële computing-, opslag- en netwerkresources biedt. Door een IaaS oplossing bespaar je kosten op lokale servers. Je kunt gemakkelijk op en afschalen naar behoefte. Hierdoor zit je niet vast aan (lang) lopende contracten en/of licenties en de aanschaf van fysieke servers is overbodig. Met IaaS huur je een klein gedeelte, de rest regel je als bedrijf zelf.

Wil je toch meer in de Cloud maar ook nog wat op locatie dan kun je over gaan op PaaS.

Platform as a Service (PaaS)

Platform as a Service (PaaS) is een volledige ontwikkel- en implementatieomgeving in de cloud. Net als IaaS omvat PaaS infrastructuur (servers, opslag, netwerken) maar ook systemen voor het beheren van databases en meer. PaaS zit tussen IaaS en SaaS in.

Maak je gebruik van een PAASoplossing dan test je makkelijker. Het op en afschalen van servers en licenties regel je eenvoudig en je hebt geen zorgen over lopende contracten of aanschaf van extra servers.

Software as a Service (SaaS)

Met Software as a Service (SaaS) werken gebruikers via internet met toepassingen in de cloud, zoals e-mail, agenda en dataopslag (zoals Microsoft Office 365). SaaS biedt een volledige softwareoplossing zoals Office 365, dus ook PaaS en Iaas, waarvoor je een Cloud serviceprovider per gebruik betaalt. Alles wat je gebruikt staat online bij de serviceprovider.

 

Azure

Azure is de Cloudcomputing van Microsoft en omvat SaaS, PaaS en Iaas. Je kunt een klein deel afnemen(IaaS) maar ook alles (SaaS). Je betaalt alleen voor wat je gebruikt. Je kunt Azure ook zien als een digitaal gedistribueerde datacenter van Microsoft. Microsoft geeft je de mogelijkheid om de hardware te gebruiken. Hoe meer resources je gebruikt ( zoals processoren, opslag enz) hoe meer je betaalt.

Als je Azure gebruikt is de aanschaf en het beheer van een server niet meer nodig.Je betaalt per maand voor wat je afneemt. Afhankelijk van welke dienst je afneemt is dit per gebruiker, licentie of server. De meest gebruikte (PaaS)diensten zijn:

  • Azure Active Directory
  • Mail
  • SharePoint

cloud termen

Waarom Azure?

 Azure biedt diverse voordelen:

1. Schaalbaarheid

Groeit je bedrijf hard en heb je eigen servers, dan moet je nieuwe servers aanschaffen. Dit kan een flinke investering zijn. Krimpt jouw bedrijf daarentegen, dan heb je de gekochte servers niet meer. Als je Microsoft Azure gebruikt schaal je jouw recources eenvoudig op en af. Je betaalt uiteindelijk voor wat je gebruikt.

2. Kostenbesparing

Bij het gebruik van Microsoft Azure heb je geen eigen datacenter en servers meer nodig die je onderhoudt en beheert. Met Microsoft Azure bespaar je dus kosten. Je betaalt achteraf voor de resources die je hebt gebruikt.

3. Snelheid updates/functionaliteiten.

Azure is een online cloud dienst en wordt regelmatig geüpdatet. Dit betekent dat je altijd de nieuwste updates en functionaliteiten gebruikt van de diensten die je als bedrijf afneemt. Dit geldt alleen voor cloudoplossingen die Microsoft beheert, dus voor PaaS en SaaS oplossingen.

 

Alles op een rijtje

Bij IaaS neem je alleen infrastructuur af, je betaalt voor de infrastructuur die je gebruikt. Applicaties, opslag enz moet je zelf regelen

Bij PaaS neem je net iets meer af dan IaaS. Maar je bent nog wel zelf verantwoordelijk voor applicaties en opslag.

Bij SaaS neem je alles af. Office 365 is een SaaS oplossing. Onderstaande afbeelding geeft de verschillen goed weer.

cloud termen

Azure zit tussen IaaS en PaaS in.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Check onze vacatures