Moet ik kiezen voor Cloud of…..

kiezen voor cloud

Veel organisaties hebben er al voor gekozen om geheel of gedeeltelijk hun kantoorautomatisering over te hevelen naar een Cloud variant. En toch blijkt dat er nog veel bedrijven niet goed weten (of geïnformeerd zijn) welke kant ze op moeten. Meegaan in wat de één roept over voordelen als schaalbaarheid, flexibiliteit, toekomstbestendig (wat dat dan ook mag zijn in een veranderend ICT landschap) of toch maar verder gaan met eigen servers wat nog steeds goed werkt? Voor velen nog steeds een lastige keuze. 

Organisaties kiezen vaak voor Cloud als fysieke servers aan vervanging toe zijn of dat er een aankondiging komt dat ondersteuning op software vervalt. Maar waar moet je zoal rekening mee houden?

Internet verbinding

Snel internet is een basisvoorwaarde. Er zijn nog steeds gebieden waar dit nog niet mogelijk is of de aanlegkosten aanzienlijk zijn. Afgelopen jaren verandert dit echter in een snel tempo. Vrijwel overal zijn nu goede verbindingen en de maandprijzen zijn afgelopen periode fors gedaald. Zorg wel dat je niet afhankelijk bent van slechts één internetverbinding. Kijk naar back-up mogelijkheden in geval van storingen zodat redundancy gewaarborgd is.

Applicaties

Kijk naar de applicaties die je gebruikt. Informeer bij je software leveranciers of zij al een “echte” Cloudoplossing hebben, bieden ze een SAAS-variant (Software As A Service) en kijk goed of deze dezelfde functionaliteiten biedt als je huidige software. Vrijwel alle software leveranciers stoppen hun energie in het ontwikkelen van deze SAAS software, iedereen ziet dit als de toekomst. Je Microsoft Office applicaties zijn in de vorm van Microsoft (Office) 365 zeker beschikbaar.

Kosten

De gedachte dat Cloud oplossingen altijd goedkoper moeten zijn is een fictie. Zelf investeren, in 5 jaar afschrijven, geen onderhoudscontracten op hard- en software, af en toe controle werkzaamheden uit laten voeren, is financieel gezien altijd aantrekkelijker. In een Cloudoplossing wordt een vaste prijs per maand afgesproken waarin back-up, beheer, ondersteuning en security allemaal voor je geregeld wordt. Over een periode van 5 jaar liggen de totale kosten hierdoor hoger, maar de Cloud biedt je veel meer dan je op dit moment hebt.

Gevoel

Het gevoel om erg afhankelijk te zijn van internet, dat al jouw bedrijfsinformatie niet meer in je eigen pand aanwezig is en dat je daarnaast erg afhankelijk bent van je leverancier, bezorgt velen nog een gevoel van weerstand. Je moet je echter realiseren dat internet afhankelijkheid ook nu al erg groot is voor je bedrijfsprocessen. Dat verandert niet als je naar de Cloud gaat. Daarnaast is de ICT beveiliging bij Cloudleveranciers vaak vele malen beter geborgd dan in je eigen omgeving. En maak in ieder geval vooraf goede afspraken met je Cloudleverancier wanneer je besluit om niet langer gebruik te maken van hun diensten.

Ga met je adviseur om tafel en bespreek de technische (on-)mogelijkheden van jouw eigen situatie. Er is geen sprake van “one size fits all”. Wil je of moet je om bepaalde redenen toch nog gebruik maken van een eigen server omgeving in je bedrijf, ga dan samen kijken van welke Clouddiensten je mogelijk wel eenvoudig gebruik kunt maken.  Velen werken in een zogenaamde hybride omgeving. Deels op eigen locatie, deels gebruik makende van Clouddiensten die snel en gemakkelijk toegankelijk zijn.

Meer weten? Lees alles over ICT automatisering via Arrix.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je deze blog interessant?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse, korte nieuwsbrief en ontvang handige tips en interessante kennis van onze experts in je inbox. Mis dit niet!

Stuur mij de nieuwsbrief

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Gerelateerde blogs

Er zijn geen gerelateerde blogs gevonden!

© 2023 · disclaimer · voorwaarden · privacy · cookies · concept: Custard on & offline communicatie · realisatie: Arrix

Wij willen jou!

Bekijk onze vacatures!